Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sonet 18 år i fengsel for voldtekt og drap på 15-åring - nå er han frikjent

- De siste 18 årene har jeg spurt meg selv hva jeg har gjort for å fortjene at livet mitt ble til et helvete.

FRIKJENT: Etter å ha sonet 18 år i fengsel er Tomasz Komenda frikjent. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix
FRIKJENT: Etter å ha sonet 18 år i fengsel er Tomasz Komenda frikjent. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste i Norge husker nok Fritz Moen-saken. Den norske mannen satt fengslet i 18 år for drapene på Torunn Finstad og Sigrid Heggheim i Trondheim på 70-tallet, men ble til slutt frikjent for begge.

Saken er kjent som Europas eneste tilfelle av dobbelt justismord, men er langt ifra den eneste hvor uskyldige har blitt dømt og sonet lang straff, for så å bli frikjent.

Det foreløpig siste grove justismordet i Europa ble avdekket i Polen så sent som i forrige uke, skriver Gazeta.

Innrømmet det aldri

Dag etter dag bak fengselsmurene. Det har vært livet til Tomasz Komenda de siste 18 årene, etter at han ble dømt for å ha voldtatt og drept ei 15 år gammel jente på en nyttårsfest i 1996.

Etter å ha blitt pågrepet og satt i varetekt tre år senere, ble han til slutt i 2004 dømt til 25 års fengsel for ugjerningene han aldri har innrømmet å ha gjort. Det til tross for at en rekke mennesker bekreftet alibiet hans.

Men nå, etter å ha tilbragt nesten halve sitt liv i fengsel, venter friheten for 42-åringen, etter at polsk Høyesterett slo fast at han aldri kan ha utført drapet.

Begynte å tvile

Ifølge New York Times var det drapsofferets foreldre som ba om at saken skulle bli gjenopptatt, etter at de hadde begynt å tvile på om Komenda faktisk var skyldig.

Etter at påtalemyndigheten besluttet å anke saken til Høyesterett, ble det kastet nytt lys over etterforskningen. Rettsmedisinske undersøkelser utviklet i nyere tid skal ha bidratt til å fjerne all tvil for Komendas del.

Tårene rant, da 42-åringen onsdag fikk opplest avgjørelsen i rettssalen. Ifølge hans advokat, Zbigniew Cwiakalski, vil det nå bli fremmet et erstatningskrav på omkring 22 millioner norske kroner som oppreisning for årene i fengsel.

- Et helvete

- De siste 18 årene har jeg spurt meg selv hva jeg har gjort for å fortjene at livet mitt ble til et helvete. Hele tida har jeg blitt behandlet som dritt, sa Komenda til et massivt presseoppbud etter frifinnelsen.

Selv om frifinnelsen har sendt sjokkbølger gjennom det polske folk, som frykter flere justismord, mener justisminister Zbigniew Ziobro avgjørelsen viser at selv rettssystemets feil kan rettes opp i.

- Ingen kan gi tilbake årene Tomasz Komenda har mistet. Men frifinnelsen gjenoppretter en følelse av verdighet for en uskyldig dømt mann, sier Ziobro.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media