Sonet drapsdom - var uskyldig

En kvinne i 40-åra fra Ryfylke, som har sonet to år for medvirkning til drap, ble uskyldig dømt. Dette er klart, etter at statsadvokaten i Rogaland vil legge ned påstand om full frifinnelse når den gjenopptatte drapssaken kommer for retten etter sommeren. Kvinnen ble dømt til seks års fengsel i Gulating lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Ellen Moen, kvinnens forsvarer, sier til Dagbladet at hun vil vurdere et erstatnings- og oppreisningskrav mot staten på vegne av «Kari».

   - Kvinnen ble uskyldig dømt. Det er klart at det eventuelle kravet kommer til å bli meget stort. Men i dag er vi først og fremst glade for frifinnelsen, sier forsvareren.

  Bakgrunnen for frifinnelsen er at kvinnen har en IQ som ikke gjør henne strafferettslig tilregnelig. Dette ble ikke oppdaget under straffesaken i lagmannsretten i Stavanger, men i forbindelse med en benådningssøknad, som Justisdepartementet i sin tid avslo.

  Advokat Moen sier at en person ikke er strafferettslig ansvarlig med en IQ på 50-55, men at konklusjonene trekkes ut fra en helhetsvurdering. Rettspsykiaterne i lagmannsretten konkluderte med at kvinnen var strafferettslig tilregnelig, men det viste seg seinere å være feil.

  - Det var en fengselspykolog i Bergen landsfengsel, hvor kvinnen sonet straffen, som gjennomførte den første testen. At kvinnen sannsynligvis ikke var tilregnelig ut fra psykologens konklusjoner allerede på det tidspunktet i 1996, spilte altså ikke noen rolle for departementet.

  Seinere fikk vi nye psykologtester fra to fremtredende psykologer, som bekreftet at kvinnen ikke var tilregnelig, og når sier statsadvokaten i et brev at han går inn for frifinnelse, sier Moen.

  Forsvareren understreker at denne saken er et nytt eksempel på at rettssystemet ved gjenopptagelse er uhyre tungrodd.

  - Å få gjenopptatt en sak, er nærmest umulig. Vi opplever en siling som etter min mening er uten sidestykke.

  Likevel er det i dag en god dag for rettssikkerheten, men det er knapt menenskelig mulig for en forsvarer å drive en slik saken gjennom. Vi klarer bare en sak om gangen, men burde tatt tak i mange andre, mener hun.

  Kvinnen har vært løslatt en tid.

  Det var under den såkalte Christel-saken i Molde at søkelyset for alvor søkelyset ble satt på utilregnelighet i samband med lav IQ. En kvinne frifunnet, men hun hadde aldri verken vært dømt etter hadde sonet, men sitte lenge i varetekt, drapssiktet.