Sonet etter falsk voldtektsanklage for 20 år siden - får millionerstatning

Dommen ødela livet og helsa til en Bodø-mann.

ANMELDTE: Her er kvinnen fotografert da hun giftet seg. At hun var utro mot ektemannen som hun nå er skilt fra, var en utløsende faktor til at de falske anklagene ble avslørt av politiet. Nå får Bod-mannen hun anmeldte millionerstatning. Foto:Privat
ANMELDTE: Her er kvinnen fotografert da hun giftet seg. At hun var utro mot ektemannen som hun nå er skilt fra, var en utløsende faktor til at de falske anklagene ble avslørt av politiet. Nå får Bod-mannen hun anmeldte millionerstatning. Foto:Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mannen ble i 1993 dømt for å ha voldtatt en 18 år gammel jente, noe han måtte sitte ett år og åtte måneder i fengsel for. I tillegg måtte han betale den unge kvinnen 75 000 kroner i erstatning.

Kvinnen som anmeldte mannen er i dag i slutten av 30-åra, og kommer opprinnelig fra Fauske.

Falske voldtektsanklager I 2005 ble hun avslørt og dømt for å ha kommet med en rekke falske voldtektsanklager, både i Norge og i England. Med disse nye opplysningene som grunnlag, ble dommen fra 1993 begjært gjenopptatt av statsadvokaten og gjenopptakelsesnemnda i 2007.

En enstemmig kommisjon, med Janne Kristiansen som leder, finner etter en samlet vurdering at domfellelsen i England 2005 sammenholdt med de henlagte sakene i Norge, skaper slik tvil om kvinnens troverdighet at saken til domfelte fra 1993 bør prøves på nytt.

Påsto frifinnelse Både aktor og forsvarer påsto frifinnelse da saken ble fremmet for Frostating lagmannsrett, og mannen ble frikjent i februar 2008. Mannen fikk da 1 815 000 kroner i erstatning, ifølge Avisa Nordland, men kravet var på 6 250 000 i økonomisk tap og tre millioner i erstatning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer