Sonet fem ganger lenger enn han skulle - nå får Tom (54) erstatning

Tom Hansen (54) skulle egentlig sone 17 dager i fengsel - men ble sittende i 94 dager. Dermed gikk han glipp av datterens bryllup.

FÅR ERSTATNING: Tom Hansen unnlot å levere selvangivelse i 2003 - noe som førte til at han fikk et forelegg. Da dette ikke ble betalt, ble han sendt i fengsel. Han sonet over tre måneder, til tross for at han bare skulle sone i 17 dager. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FÅR ERSTATNING: Tom Hansen unnlot å levere selvangivelse i 2003 - noe som førte til at han fikk et forelegg. Da dette ikke ble betalt, ble han sendt i fengsel. Han sonet over tre måneder, til tross for at han bare skulle sone i 17 dager. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tom Hansen hadde aldri sittet i fengsel før. På nyåret 2012 ble han innkalt til soning. Årsaken var at han ikke hadde betalt et forelegg han fikk for ikke å ha levert selvangivelse i 2003.

Egentlig skulle 54-åringen sone 17 dager i fengsel, men en datafeil gjorde at han ble sittende i fengsel over tre måneder. Han begynte soningen 28. februar 2012, og slapp først ut 1. juni.

Polititabben gjorde blant annet at han gikk glipp av sin datters bryllup i mai 2012.

Nå har Oslo tingrett tilkjent 53-åringen oppreisningserstatning på 125.000 kroner, og erstatning for tap med 46 045, samt at staten må betale hans saksomkostninger på 67 425 kroner.

Visste at straffen var for lang Oslo tingrett kommer med sterk kritikk av kriminalomsorgen i rettsavgjøreslen.

«Det offentlige har sviktet både på systemnivå og individnivå. Feilen ble gjentatt ved at den ikke ble rettet opp da den ble oppdaget ... Det er på det rene at det fra politiets side er begått gjentatte feil som alene eller samlet må anses som grov uaktsomhet - det er med andre ord utvist svært klanderverdig opptreden som gir grunnlag for sterke bebreidelser. Oppreisningsbeløpet bør gjenspeile alvoret av de feil som er begått», heter det i kjennelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer