DØDE PÅ CELLA: Philip Holst-Cappelen (53) er dømt i for en rekke alvorlige forhold både i Norge og Sverige. Foto: Privat
DØDE PÅ CELLA: Philip Holst-Cappelen (53) er dømt i for en rekke alvorlige forhold både i Norge og Sverige. Foto: PrivatVis mer

Sonet for millionærkidnapping: Norsk storbedrager funnet død etter sultestreik på cella

Philip Holst-Cappelen (53) ble i juli i fjor funnet død på cella i Sverige etter en sultestreik.

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet/Expressen): Storbedrageren Philip Holst-Cappelen (53) er død.

Cappelen døde på cella i Saltvikanstalten i Härnösand øst i Sverige, får Dagbladet og Expressen bekreftet. Han ble funnet død 19. juli i fjor etter å ha sultestreiket på cella, men dødsfallet er ikke blitt kjent før nå.

Han er i Norge dømt for flere alvorlige forhold – og ble i januar etterlyst i Sverige for kidnappingen av to svenske millionærer. Kort tid etter at han ble etterlyst på svensk politis såkalte «Ikaros-liste» for personer som er etterlyst for spesielt alvorlig kriminalitet, ble han pågrepet i Spania.

Da han ble funnet død på cella sonet han en dom på 18 års fengsel for blant annet dette forholdet.

I etterforskningsmaterialet går det fram at han flere ganger hadde sultestreiket i protest mot soningsforhold og andre ting han reagerte på. Noe av bakgrunnen var at han ble syk i 2010. Da han ble funnet død hadde han ifølge etterforskningsmaterialet ikke spist på nesten en måned.

FORSVARER: Advokat Oscar Ihlebæk representerte Holst-Cappelen i en årrekke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Oscar Ihlebæk representerte Holst-Cappelen i en årrekke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ordentlig og høflig

Advokat Oscar Ihlebæk, som i en årrekke representerte Philip Holst-Cappelen i flere store saker i Norge, var ikke kjent med at klienten var død før han ble kontaktet av journalister denne uka.

Siste gang Ihlebæk hadde kontakt med sin profilerte klient var for et drøyt år siden, da Holst-Cappelen ringte ham på telefon.

- Han var en ordentlig og høflig mann. I løpet av mine snart 36 år som advokat var han en av de jeg husker som opptatt av å være skikkelig både mot egen advokat, dommere og påtalemyndighet, sier Ihlebæk til Dagbladet.

- Han satt heller i varetekt og ventet til jeg hadde tid til å stille opp, enn å mase og bråke underveis. Han var en tøffing, som satt mange lange opphold i varetekt og fengsel uten å klage - men også en utrolig smart og dannet fyr.

Forkledt medhjelper

De siste forholdene Holst-Cappelen ble dømt for fant sted i 2010.

Den første millionærkidnappingen, som varte i over ei uke, begynte 31. mars det året. Da kledde Holst-Cappelens medhjelper seg ut som en håndverker og ringte på hos det utpekte offeret – en svensk mangemillionær.

Det skulle også i virkeligheten utføres rørleggerarbeid i den aktuelle leiligheten på dette tidspunktet, så henvendelsen vekket ingen mistanke hos offeret. Holst-Cappelens medhjelper ble derfor sluppet inn i leiligheten.

Så endret alt seg for den svenske millionæren.

Holst-Cappelens forkledte medhjelper overfalt millionæren og slang ham i bakken. Så kom Holst-Cappelen inn i leiligheten, og tok fram hånd- og fotjern fra en verktøykasse.

Dopet ned

Han bandt fast millionæren, og proklamerte for offeret at det dreide seg om et ran. I dommen går det fram at offeret «ble tvunget til å medvirke til å overføre alt de ba om – hvis ikke skulle de klippe av ham en og en finger».

Da de reelle rørleggerne plutselig dukket opp, slapp Holst-Cappelen dem iskaldt inn i leiligheten. Millionæren lå fastbundet til senga, uten mulighet til å gi en lyd.

Etter at rørleggerne var ferdig ble millionæren satt foran datamaskina – og tvunget til å overføre penger og selge aksjer. Offeret måtte også ringe moren sin og melde flere venner, for at disse ikke skulle fatte mistanke.

I løpet av ei marerittuke ble mannen truet og dopet ned flere ganger. Det var ikke før om kvelden 6. april at mannen fikk slippe fri.

Psykopatisk stemning

31. august 2010 var en annen svensk mangemillionær på vei ut av leiligheten sin i eksklusive Strandvägen sentralt i Stockholm. Da ble døra revet opp, og millionæren ble tvunget inn igjen i boligen – før han ble bundet og lenket fast på samme måte som mannen i Göteborg.

Det oppsto imidlertid problemer da Holst-Cappelen skulle få mannen til å overføre penger: han manglet bankbrikken sin, og det var en maksgrense for overføring. Da skal Holst-Cappelen ha blitt rasende:

- Øynene hans sto nærmest ut av hodet, sa offeret i retten.

Til slutt, etter et mange timer langt helvete som varte både dag og natt, gikk det å overføre pengene. I løpet av natta var Holst-Cappelen blitt stresset, ifølge dommen: - Det oppsto en manisk, psykopatisk stemning, heter det i domspapirene.

Offeret fikk beskjed om at en albaner skulle skade eller drepe datteren hans om han gikk til politiet.

Familien er klar over Dagbladets omtale av dødsfallet.