Sjeldne sykdommer:

Sonia (20) har ikke hake

20-åringen veier bare 25 kilo.

MANGLER HAKE: Sonia er 20 år, men kroppen er ikke større enn en kroppen til en sjuåring. Hun har aldri hatt en hake. Foto: Jam Press
MANGLER HAKE: Sonia er 20 år, men kroppen er ikke større enn en kroppen til en sjuåring. Hun har aldri hatt en hake. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

Sonia Gupta (20) fra Kolkata i India har levd hele livet sitt uten hake.

20-åringen forteller at hun har stått på utsida av samfunnet i årevis, fordi hun har blitt mobbet for utseendet sitt.

Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Veier 25 kilo

Ikke bare mangler hun hake, hun er også svært liten for alderen. Med sine 25 kilo er hun knapt større enn en sjuåring.

De siste åra har hun imidlertid fått mer positiv oppmerksomhet. Etter at hun begynte å dele historien sin på sosiale medier, har antall følgere skutt i været.

VERDENS MINSTE: Amillia var bare 24 centimeter lang da hun ble født. Vis mer

Nå har hun 28 000 følgere på Instagram.

- Ikke råd til operasjon

Hun poster regelmessige videoer av seg selv, der hun synger og danser for å inspirere andre.

- Da familien min tok meg til legen, foreslo de ansiktskirurgi. Men familien min har ikke råd til det, så jeg har ikke blitt operert, sier hun ifølge nyhetsbyrået.

Det er ikke kjent hva slags diagnose Sonia har.

Problemer med å spise

Når barn blir født med små eller manglende hakeparti, kan de få diagnosen mikrognatia eller otofacial syndrom. Begge diagnosene kjennetegnes av manglende kjevepartier.

Otofacial syndrom er en ekstremt sjelden medfødt misdannelse, der babyen blir født helt uten kjevebein - og dermed også uten hake. Det forårsaker problemer med å puste og spise skikkelig, og kan føre til døden.

Det finnes imidlertid personer som lever med otofacial syndrom. I fjor skrev den indiske avisa Indian Express om amerikaneren Joseph Williams, som lever med syndromet.

Knyttet til syndromer

Mannen kan verken snakke eller spise. Han bruker tegnspråk til å kommunisere og spiser ved hjelp av en tube.

Mikrognati derimot, er en tilstand med en unormalt liten underkjeve, som igjen fører til et stort overbitt. Det skriver Store medisinske leksikon. Tilstanden er også kjent som mandibulær hypoplasi.

STÅR FREM: Oli London identifiserer seg ikke lenger med sitt britiske opphav. Video: Oli London/Youtube. Rød Løper/Celina Morken Vis mer

- Tilstanden er forbundet med en lang rekke utviklingsforstyrrelser og syndromer, men kan også oppstå uten tilknytning til et syndrom, skriver leksikonet.

Behandling kan være tannregulering, vekststimulerende tiltak eller kirurgi, opplyser de videre.

- I noen tilfeller kan mikrognati føre til pustevansker fordi tunga blir liggende for langt bak mot svelgveggen, noe som framskynder behovet for behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer