Sonia Gandhi blir ikke statsminister

Sonia Gandhi måtte i dag gi opp kampen om å bli Indias statsminister. - Jeg må ydmykt avstå fra denne posten, sier Gandhi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gandhi redegjorde for sin beslutning i det indiske parlamentet tirsdag. Det var da klart at hun ikke hadde lyktes i kampen om å danne en koalisjonsregjering.

- Jeg må lytte til min indre stemme. I dag forteller den meg at jeg ydmykt må avstå fra denne posten, sa Gandhi, som møtte skuffede rop fra sine tilhengere i parlamentet.

Jobben med å danne regjering går nå trolig til Manmohan Singh, som regnes som en av arkitektene bak de økonomiske reformene i det moderne India.

Italienskfødte Gandhi bedyret at hun aldri har hatt ambisjoner om å bli statsminister i India. Veien lå tilsynelatende åpen for Sonia Gandhi til å videreføre Nehru-dynastiet da Kongresspartiet overraskende vant parlamentsvalget over BJP og avgående statsminister Atal Behari Vajpayee.

Sonia Gandhi er svigerdatter til Indira Gandhi, som ble drept i 1984 og enke etter Rajiv Gandhi. Han ble drept i 1991.

57 år gamle Gandhi tok over ledelsen av Kongresspartiet i 1998, men regnes fortsatt som svært fersk i politikken. Hennes italienske bakgrunn har heller ikke talt til hennes fordel.

Hun gjennomførte imidlertid en effektiv valgkamp blant Indias fattige, og dro nytte av den magi som fortsatt knytter seg til Nehru-Gandhi-dynastiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer