Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soningskøen halvert etter at Norge sendte domfelte til Nederland. Ap: - Penger ut av vinduet

Arbeiderpartiet: Grov feilprioritering av pengene

SONINGSKØ: Soningskøen i Norge er halvert etter at domfelte ble sendt hit, til Norgerhaven fengsel i Nederland. 
SONINGSKØ: Soningskøen i Norge er halvert etter at domfelte ble sendt hit, til Norgerhaven fengsel i Nederland.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at den blåblå regjeringen begynte å sende norske domfelte til Nederland, har soningskøen minket betraktelig.

Faktisk har den blitt mer enn halvert på halvannet år.

Da Norgerhaven fengsel ble åpnet for norske domfelte høsten 2015, var det per 28. august 1038 dommer i kø. Per 15. mars i år er soningskøen på 406 dommer. Det viser tall Dagbladet har hentet fra Kriminalomsorgen.

Siden høsten 2015 og fram til nå har altså soningskøen minket med 632 dommer. 83 av disse har fått innvilget straffegjennomføring med elektronisk kontroll.

- Fungert etter planen

Tallene gjelder antall dommer med fengselsstraff, og ikke antall personer, ettersom én person kan ha flere enn én dom på seg.

Anette C. Elseth (Frp), statssekretær i Justisdepartementet, sier de fleste innsatte i Nederland er utenlandske statsborgere og forteller at flere av dem har utvisningsvedtak på seg, og skal dermed ikke tilbake til Norge. I slutten av februar var 57 av de domfelte i Norgerhaven fengsel norske.

Høyre opererer med litt andre tall enn det Kriminalomsorgen oppgir.

- Løsningen med å leie fengselsplasser i Nederland har fungert etter planen. Det har hele tiden vært ment som en midlertidig løsning for kapasitetsproblemer i Norge. Da vi kom i regjering «arvet» vi soningskøen på 1200 dommer. Nå er soningskøen nesten borte. Vi mangler ikke lenger varetektsplasser og vedlikeholdsetterslepet er begynt å komme under kontroll, sier Elseth til Dagbladet og fortsetter:

- Kriminalomsorgsdirektoratet rapporterer at de fleste innsatte i Nederland er fornøyde, og at samarbeidet med nederlandske myndigheter fungerer godt. Kriminalomsorgen jobber godt for å nå målsettingen om at alle de 242 fengselsplassene i Nederland er i bruk til en hver tid.

Tortur og umenneskelig behandling

For et par uker siden meldte Sivilombudsmannen at soningsforholdene i Nederland bryter med Norges menneskerettighetsforpliktelser. I en rapport kommer det fram at selv om innsatte soner i et annet land, fritar det ikke Norge ansvaret for å forhindre menneskerettighetsbrudd.

I rapporten framgår det at innsatte som overføres til Norgerhaven fengsel ikke er sikret et tilstrekkelig vern mot tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling.

Statssekretær Anette C. Elseth sa til NRK samme dag at de skal sette seg inn i rapporten og lære av den.

– Det er alvorlige funn vi må se nøye på og lære av, og også gå gjennom sammen med Kriminalomsorgsdirektoratet og Norgerhaven fengsel. Bakgrunnen for leie av fengselsplasser i Nederland er at vi har behov for mer fengselskapasitet for å unngå soningskø og for at politiet kan få de varetektsplassene de trenger, sa Elseth til NRK.

BIBLIOTEK: Mange ønsker straffedømte ønsker seg hit. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BIBLIOTEK: Mange ønsker straffedømte ønsker seg hit. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Spikeren i kista

Arbeiderpartiet mener derimot at rapporten fra Sivilombudsmannen bør være spikeren i kista for Nederland-avtalen.

Selv ønsker Arbeiderpartiet å avvikle avtalen dersom de kommer i regjering til høsten.

- Sivilombudsmannens rapport bør være spikeren i kista for leieavtalen med Nederland. Funnene er alvorlige. Vi mener det er uakseptabelt at norske myndigheter har sagt fra seg retten til å etterforske mulige menneskerettighetsbrudd i fengselet og at innsatte som overføres til Norgerhaven fengsel ikke er sikret et tilstrekkelig vern av norske myndigheter mot tortur og umenneskelig eller nedverdigende behandling. Funnene bør uroe statsminister Erna Solberg, sier Kari Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

TRENING: Fengselet har godt utstyrt treningsrom.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRENING: Fengselet har godt utstyrt treningsrom.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Ifølge tall fra Kriminalomsorgen koster et fengselsdøgn i Norgerhaven fengsel i overkant av 3.000 kroner. I beløpet inngår leien av fengsel inkl. lønn til ansatte, variable kostnader, flytransport og utgifter til forvaltningssamarbeidspartnerne som for eksempel innenfor helse og skole.

Vil bygge i Norge istedet

Kriminalomsorgen opplyser at det koster omtrent det samme å leie fengselsplasser i Nederland som det kostet med en tilsvarende plass i Norge.

Totalpris for avtalen med Nederland er ca. 270 millioner kroner i året (alle kostnader innberegnet).

Ifølge Elseth i justisdepartementet, vil etableringen av tilsvarende plasser i Norge også kreve investeringer.

AP: Stortingsrepresentant Kari Henriksen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AP: Stortingsrepresentant Kari Henriksen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Statssekretær Elseth opplyser at det har totalt siden avtaleinngåelsen blitt bevilget omlag 697 mill. kroner til bruk av fengselsplasser i Nederland.

Selv om fengselsplassene i Nederland koster omtrent det samme i Norge, mener Henriksen i Arbeiderpartiet at avtalen er for dyr, og at de heller vil bygge nye fengsler i Norge og få plass til flere alternative soningsformer.

Henriksen påpeker at soningskøen da Stoltenberg I overtok for Bondevik II, var soningskøen på 2566.

- Å bruke nesten en milliard over tre år, på en midlertidig løsning i utlandet er en grov feilprioritering. Vi vil investere i fengsler og flere arbeidsplasser i Norge. Vi merker oss at dyr euro alene ga Norge en merutgift på 21 millioner fra i fjor til i år. Vi får ikke en eneste ekstra soningsplass for disse pengene. Regjeringen kaster penger ut av vinduet, penger som vi trenger til å få på plass flere varige soningsplasser i Norge, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen.

FORBEREDELSER: I 2015 gikk det første flyet med norske fanger til fengselet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORBEREDELSER: I 2015 gikk det første flyet med norske fanger til fengselet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media