CELLEDELING Justisminister Anders Anundsen presenterte regjeringens kriminalpolitikk under Fremskrittspartiets landsmøte i helga. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
CELLEDELING Justisminister Anders Anundsen presenterte regjeringens kriminalpolitikk under Fremskrittspartiets landsmøte i helga. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Soningskøen reduseres

Hver fredag teller justisminister Anders Anundsen hvor mange fanger som venter på fengselsplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Tallene viser at tiltakene våre virker. De siste seks månedene er soningskøen redusert med 174, fra 1228 til 1054, sier Anders Anundsen.

- Jeg anser dette som så viktig å følge nøye at jeg har bedt om oppdatert statistikk hver fredag, sier han.  

88 nye plasser Under Fremskrittspartiets landsmøte ble justisministeren hyllet av partidelegater, som uttrykte bred støtte til hans politiske grep i kriminalomsorgen.

- Samlet sett har vi nå før sommeren frigjort 88 nye soningsplasser: Vi har bygd 20 nye celler ved fengselet i Oslo, skaffet 50 nye soningsplasser ved å dublere celler, det vil si at to innsatte deler fengselscelle. Dessuten har vi kjøpt 18 såkalte paragraf 12-plasser fra rus og psykiatri, opplyser Anders Anundsen.  

Håne rettsstaten Justisdepartementet har fått en del negative reaksjoner etter innføring av celledublering fra nyttår.
- Noen er veldig i mot det, rent politisk, blant annet fra Arbeiderpartiet, som mener det er gammeldags og fæle greier. Det var celledublering under den rødgrønne regjeringen fram til 2008. Da var det helt greit, nå synes de det er moralsk forkastelig. Jeg synes det er et langt større problem at eldre og pleietrengende tvinges til å dele rom, sier Frp-statsråden.  

Valgte selv Da han besøkte Bergen fengsel, møtte han to kvinner som delte celle.
- De tok initiativet til å bo sammen etter å ha sett meg snakke på TV og likte det bedre enn å ha enecelle. Arbeiderpartiet forsøkte å redusere soningskøen ved å slippe fangene fri og dermed overprøve domstolen. Det er hån mot rettsstaten og en løsning jeg overhodet ikke vil adoptere, sier Frp-statsråden.  

Rett i fengsel Målsettingen er å redusere soningskøen så mye at lovbrytere kan sendes rett i fengsel etter domfellelsen, opplyser Anundsen.
- Det er det ideelle. Du har i dag lang ventetid, som er kjempeproblematisk for samfunnet. Det er også ugunstig for den straffedømte, som ikke får gjort opp for seg, noe som svekker muligheten for rehabilitering, sier justisministeren.

Han viser til eksempler der kriminelle sitter i varetekt fram til rettssaken, blir dømt, men slippes fri og blir gående hjemme i et helt år i påvente av soningsplass.

- Det er håpløst og strider mot vår rettsfølelse. Sånn kan vi ikke ha det, sier Anders Anundsen.  

Sone i hjemlandet Justisministeren har stor tro på at hjemsending av utenlandske kriminelle vil føre til ytterligere reduksjon av soningskøen.
- Vi jobber intenst med å forenkle byråkratiet for soningsoverføring. I dag er 34 prosent av soningsfangene og mer enn halvparten av varetektsfangene utlendinger. Veldig mange av dem bør sone i hjemlandet, sier Anundsen.