Sonja avlyser program

Sliten av å steppe inn for kong Harald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den siste måneden har vært uvanlig hektisk for medlemmene av den norske kongefamilien. Før påske kom beskjeden om at kong Harald måtte gjennom en hjerteoperasjon og er sykemeldt i flere måneder. For noen uker siden ble prinsesse Märtha Louise mamma for andre gang og er dermed i praksis i barselpermisjon.

Maksimal innsats fra alle

På mandag offentliggjorde Slottet at kronprinsesse Mette-Marit er gravid med barn nummer tre. Da hadde hun allerede måttet melde avbud til flere arrangementer fordi hun følte seg uvel.

Dermed er det bare kronprins Haakon, som nå vikarierer for kong Harald, og dronning Sonja som er i fullt virke i kongefamilien. I tillegg har prinsesse Astrid steppet inn for broren. 

Innsatsen har vært så stor at kongefamilien har klart å unngå å avlyse programposter, med unntak av to såkalte kulltreff  for kongen der det ikke var naturlig at noen andre steppet inn.

Men kongefamiliens leger var krystallklare da kong Harald ble sykemeldt: De anbefalte både kongen og dronningen å trappe ned representasjonsvirksomheten og henviste til at de to nærmer seg normal pensjonsalder.

Dronningen trenger hvile
Nå ser det ut til at dronning Sonja har fulgt legenes råd og gitt seg selv en ørliten pustepause i det tettpakkede programmet. Ifølge VG Nett dropper derfor dronningen to punkter i programmet i dagene fremover:

• Hun møter ikke på Norsk Folkemuseum i morgen. Der åpner utstillingen «Nordmenn og svensker» i forbindelse med hundreårsfeiringen. I stedet møter kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på Bygdøy.

• På mandag åpner hele Norges nasjonale paradegate etter et år med veiarbeid og byggearbeid langs Karl Johan. Dronningen blir hjemme, men kronprins Haakon stepper inn for mamma og står for den høytidelige åpningen.

- En viss fleksibilitet må man nesten ha i programmet. Det passer best at kronprinsregenten kommer, sier informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, til Dagbladet.no.

Vanskelig 17. mai

Dronningen er ikke sykemeldt. I kveld deler hun ut en Edward Munch-pris på Kunstnernes Hus rett ved siden av Slottsparken. På fredag reiser hun til Haugesund og deltar under åpningen av Avaldsnes historiske senter. Deretter får 67-åringen drøyt ni dagers ferie. Første punkt på programmet er mandag 9. mai på Eidsvoll.

Deretter går det slag i slag med offisielt besøk fra Japan og andre arrangementer, deriblant årets aller viktigste oppdrag på Slottsbalkongen på 17.mai.

TRAVELT PROGRAM: Dronning Sonja må avlyse.