Sonja beveget til tårer

RENA (Dagbladet): Møtet med pårørende, ofre og redningsmannskap på Rena ble tøft for kongeparet. En tydelig beveget dronning Sonja syntes likevel det var godt å få delta i sorgen etter togkatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var tungt å møte de etterlatte, ikke minst skoleklassen ved Rena barneskole som har mistet en medelev. Men det er bra man får anledning til å få ut sorgen i slike rammer, sa dronningen.

Øynene hennes var blanke av tårer, som så mange andres denne forblåste fredagskvelden på Rena. Dagen var satt av til sorg over de 19 omkomne og savnede i togkatastrofen på Åsta.

- Beveget møte

- Jeg er fattig på ord, sa kong Harald, men forsøkte likevel å dele noen av tankene sine med media:

- Det har vært et beveget møte med de etterlatte. En slik katastrofe er like ufattelig for dem som ble rammet som for dem som står utenfor.

Kongen avviste likevel at han er blitt skeptisk til kollektivtransport etter «Sleipner»-forliset og nå denne togtragedien.

- Jeg hadde tatt toget oppover hit i dag, jeg, hadde det ikke vært for at linja er stengt, sa kong Harald.

Minnestund

Kongeparet møtte familie og venner av de omkomne i en skjermet minnestund i Åmot kulturhus i går kveld. Deretter takket de representanter for redningsmannskapene i en åpen seanse. Fredrik Otterstad (18), medlem av Norsk Folkehjelps sanitetstropp på Rena, fikk en lengre prat med kongen.

- Kongen var interessert i min rolle i redningsarbeidet, sier Fredrik, som på eget initativ pakket bilen full av utstyr og dro til Åsta stasjon sammen med kameraten Kristian Liberg (18).

- Vi var på stedet en knapp time etter at det smalt. Synet har brent seg inn i minnet mitt for alltid, sier Fredrik stille.

Ikke på åstedet

Kongeparet ankom Åmot kirke straks før minnegudstjenesten startet klokka 16 i går. Statsminister Kjell Magne Bondevik var innom åstedet før gudstjenesten. Kongeparet hadde ikke noe slikt besøk på sin agenda. De prioriterte å bruke tida i samvær med dem tragedien har rammet.

Det var fullsatt i Åmot kirke, men likevel så uendelig tomt. 19 mennesker mangler etter den fryktelige ulykken.

Kjell Magne Bondevik lovte i sin tale at myndighetene skal gjøre alt for å klarlegge hvorfor de to togene havnet på samme spor.

Pårørende, overlevende og andre involverte holdt rundt hverandre, trøstet og gråt sammen. Arve Tellefsens fiolintoner var så såre, så såre. Lys ble tent for hver og ett av ofrene.

Lengselen var så enorm. Tapet så stort.

BEVEGET: Dronning Sonja kjempet med å holde tårene tilbake da hun fortalte om sitt møte med skoleklassen på Rena som har mistet en medelev i togtragedien på åsta.