«Sonja eier ikke skam i livet. Hun viser fram egne middelmådigheter»

Fotoeksperter og fotografer er dypt uenige om kvaliteten på dronning Sonjas bilder, som nå stilles ut i New York. Her er Hennes Majestets fotografier. Døm selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en knallhard anmeldelse på nettstedet fotografi.no skriver redaktør Morten M. Løberg at halvparten av alle som eier et kamera i Norge tar like gode bilder:

-  De blir ikke utstilt på Manhattan av den grunn, og det skal vi være glade for. Selv opplever jeg større kreativ nytelse ved et postkortstativ i Geiranger enn ved å betrakte dronning Sonjas fotografier, skriver Løberg.

Fotograf Dag Thorenfeldt er skuffet over at dronningen heller vil markedsføre seg selv enn gode norske fotografer.

-  Uforskammet

-  Sonja eier ikke skam i livet. Hun viser fram egne middelmådigheter, private knipserier som har interesse for henne, men som er totalt uinteressante for allmennheten. Det er et overtramp mot mitt fag og dem av oss som kunne presentere disse motivene på en skikkelig måte. Dronningen anerkjenner ikke fotografi som en kunstart på linje med for eksempel malerkunsten. Jeg synes det er uforskammet, sier Thorenfeldt.

Og legger til:

-  Dette er så uhørt at noen fra det offisielle Norge burde sagt ifra at dette går ikke an.

Direktør ved Preus museum, det nasjonale museum for fotografi, Jonas Ekeberg, tar dronningen i forsvar.-  Det har selvfølgelig en interesse når danskenes dronning Margrethe maler, og det har en interesse når vår dronning tar bilder. Ikke nødvendigvis revolusjonerende kunst, men et bidrag, sier Jonas Ekeberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer