Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sonja eier ikke skam i livet. Hun viser fram egne middelmådigheter»

Fotoeksperter og fotografer er dypt uenige om kvaliteten på dronning Sonjas bilder, som nå stilles ut i New York. Her er Hennes Majestets fotografier. Døm selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en knallhard anmeldelse på nettstedet fotografi.no skriver redaktør Morten M. Løberg at halvparten av alle som eier et kamera i Norge tar like gode bilder:

-  De blir ikke utstilt på Manhattan av den grunn, og det skal vi være glade for. Selv opplever jeg større kreativ nytelse ved et postkortstativ i Geiranger enn ved å betrakte dronning Sonjas fotografier, skriver Løberg.

Fotograf Dag Thorenfeldt er skuffet over at dronningen heller vil markedsføre seg selv enn gode norske fotografer.

-  Uforskammet

-  Sonja eier ikke skam i livet. Hun viser fram egne middelmådigheter, private knipserier som har interesse for henne, men som er totalt uinteressante for allmennheten. Det er et overtramp mot mitt fag og dem av oss som kunne presentere disse motivene på en skikkelig måte. Dronningen anerkjenner ikke fotografi som en kunstart på linje med for eksempel malerkunsten. Jeg synes det er uforskammet, sier Thorenfeldt.

Og legger til:

-  Dette er så uhørt at noen fra det offisielle Norge burde sagt ifra at dette går ikke an.

Direktør ved Preus museum, det nasjonale museum for fotografi, Jonas Ekeberg, tar dronningen i forsvar.-  Det har selvfølgelig en interesse når danskenes dronning Margrethe maler, og det har en interesse når vår dronning tar bilder. Ikke nødvendigvis revolusjonerende kunst, men et bidrag, sier Jonas Ekeberg.

«Sonja eier ikke skam i livet. Hun viser fram egne middelmådigheter»

Ny utstilling?

Fotomuseet har vurdert å stille ut Sonjas bilder når de er tilbake fra USA. Ekeberg har liten sans for Morten Løbergs kritikk.

-  Det gjelder å ha en viss målestokk. Bildene må vurderes ut fra Sonjas posisjon. Dette er i grenselandet mellom amatørfotografi, kunst og kongestoff - og det må være greit. Og et par av bildene var faktisk ganske fine, sier Ekeberg.

Er han redd?

Ørjan Ellingvåg, Dagbladets fotograf i USA, utsettes for sterk kritikk av Morten Løberg, som hevder at Ellingvåg gjør Sonja en servil bjørnetjeneste ved å uttale seg positivt om bildene hennes.

-  Er Løberg redd for hverdagsfotografiet? Er et fotografi bare utstillingsverdig dersom fotografen har en kunstnerisk utdannelse? Må det være metabudskap i bildene? spør Ellingvåg, som oppfordrer Morten Løberg til å ta seg en tur ut av Norge.

-  Da vil han oppdage at «knipseriene» fra fjellgårdene og breene kan gjøre inntrykk. Som nordmann har Morten Løberg sett slike bilder utallige ganger før, kanskje til det kjedsommelige. Amerikanere som besøker galleriet i Scandinavia House i New York har ikke sett seg lei på disse motivene. De lar seg imponere over landskapet, og jeg tror jammen det er landskapet dronningen prøver å formidle i sine bilder. Og det mener jeg dronningen har klart, sier Ellingvåg.

Ellingvåg poengterer at han i motsetning til Løberg ikke blir pinlig berørt når han ser et «knipseri» tatt av en fotograf som ikke gir seg ut for å være kunstner.

Sekterisk arena

-  Jeg er redd at Løberg gjør seg selv og fotografiet en bjørnetjeneste dersom han skal gjøre fotografiet til en sekterisk arena bare forbeholdt dem med metabudskap og kunstutdanning, sier han.

Her er Løbergs anmeldelse


Fotoredaktør Morten M. Løbergs anmeldelse av dronning Sonjas utstilling i USA er publisert på
fotografi.no:

«Det blir pinlig når enkelte presenterer utstillingen med dronning Sonjas private naturbilder som en kunstutstilling. Det skal ikke mye kunstnerisk gangsyn til for å konstatere at dronningens bilder ikke er kunst, men private knipserier. La meg først ile til og si at dronningen selv så vidt jeg vet ikke lanserer sine private fotografier som kunst, det synes som om andre har funnet på dette. La det også være sagt at bildene slett ikke er dårligere enn det mange andre fotograferer på reise, når de retter kameraet mot noe annet enn reisefølget.

Jeg vil tro at omtrent halvparten av alle som eier et kamera i Norge tar like gode bilder. De blir ikke utstilt på Manhattan av den grunn, og det skal vi være glade for. Selv opplever jeg større kreativ nytelse ved et postkortstativ i Geiranger enn ved å betrakte dronning Sonjas fotografier.

Folk må få fotografere så mange halvpene, ordinære bilder de vil for min del. Selv fotografer knipser av og til noen pene bilder, og henger dem kanskje på veggen hjemme, fordi bildene betyr noe. Når bilder derimot henges opp på en gallerivegg, montert med passepartout i glass og ramme og med alle kunstgalleriets kjennetegn, må det imidlertid være lov å vurdere bildene nettopp som det de er - utstillingsbilder. Jeg tror ikke at de som har presset på for å få dette til, har hatt en kunstnerisk agenda når de har ivret for å knytte en høyt rangert kongelig til sitt evenement. Ifølge omtale i pressen er det ledelsen ved Scandinavia House.

Det er ikke til å undres over at dronningen er blitt smigret av forslaget. Hun har ikke lagt skjul på at hun er spent, og at det å stille ut blir veldig personlig.

Fordi det er dronningen som stiller ut, hagler godordene. Jeg tror Dagbladets fotograf Ørjan Ellingvåg, som møtte dronningen under monteringen av utstillingen, bløffer når han til sin egen avis sier at han ble imponert over dronningens bilder. Det er kort og godt ikke mulig at en fagutdannet fotograf kan la seg imponere av disse høyst ordinære landskapsbildene. Ellingvåg gjør dronningen en servil bjørnetjeneste.

Scandinavia House er et skandinavisk kultursenter på Manhattan, og den nåværende utstillingen med norsk kunst fra dronningens private samling og hennes egne fotografier er et ledd i hundreårsjubileet til Norge som nasjon.»

UTSTILLING: Dronning Sonja under åpningen av sin utstilling i New York.
BILDENE EKSPERTENE ER UENIGE OM: Her er et utvalg av dronning Sonjas fotografier fra utstillingen i Scandinavia House i New York.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling