- Sonja er ei kul dame

Julaften var en stor dag for brukerne av Frelsesarmeens kontaktsenter i Oslo. Selveste dronningen kom på julelunsj, og det etter eget ønske. Komplimentene haglet over henne fra uteliggere og narkomane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sonja er ei skikkelig kul dame. Det veit jeg, for jeg har hilst på 'a før, sier en.

- Tusen takk for at dere har tatt imot meg på en så varm måte, takket dronningen.

- Tusen, tusen takk til alle dere som har sagt så mange pene ord. Det er godt å vite at vi har Frelsesarmeen, at det fins mennesker som har et slikt overskudd.

Stor ære

70000 mennesker besøkte kontaktsenteret i fjor.

- Her er alle velkomne. Vi skal være et fyrtårn av tro, håp og kjærlighet, sa major Njål Djurhuus.

Dagbladets julemusikanter har hatt en rekordstor oppslutning i år, og pengene går uavkortet til Frelsesarmeen. På kontaktsenteret i Urtegata er det lett å se hva pengene skal gå til.

- Vi serverer 60 000 måltider her på huset, og i tillegg driver vi oppsøkende virksomhet, forteller Djurhuus.

- Hit kan vi komme som vi er, og vi blir alltid tatt godt vare på. Dette er kristendom i praksis. Det er en stor ære å få besøk av dronningen, sier Omar Benzein i sin tale på vegne av brukerne. Han har til og med bursdag på julaften og fyller 28. Kontaktsenteret har han brukt siden han var fjorten.

Rørt dronning

25 av de faste brukerne er invitert til lunsjen med Sonja. Resten må vente til julemiddagen begynner klokka 12. De ivrigste står allerede i kø utenfor.

- Vi har forsøkt å sette sammen et representativt utvalg. Men en av dem som skulle vært her døde i natt, forteller Djurhus.

Alle vil ta dronningen i hånda og fortelle henne noe. Og hun går smilende og oppmerksom rundt og lytter til det de vil si. Ei jente overrekker henne et skjerf som dronningen knytter rundt halsen med en gang.

- Tusen takk, det er helt nydelig. Har du virkelig laget det selv? Hvordan kunne du vite at jeg hadde på meg disse fargene i dag? spør hun rørt.

Etter en drøy time er besøket over.

- Jeg skulle gjerne vært her lenger, for dette var fantastisk hyggelig. Men det er noen som venter på meg hjemme også!