Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sonja med nytt diadem

NYTT DIADEM: Dronning Sonja bar for første gang sitt nye diadem med dråpeformede perler og diamanter. AMSTERDAM (Dagbladet): Dronning Sonja stilte med flunkende nytt diadem på gallamiddagen til dronning Beatrix (58) og prins Claus (69). Diademet er en tro kopi av dronning Mauds diadem - som ble stjålet i februar i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronning Mauds diadem ble stjålet da det var til restaurering hos det velrenommerte gullsmedfirmaet Garrard's i London i februar i fjor.

Siden har diademet vært som sunket i jorda. Det er grunn til å tro at det nye er laget av Gerrard's.

Det var dronning Maud som i sin tid fikk diademet i bryllupsgave av sine foreldre, kong Edward VII og dronning Alexandra.

Sølvbryllupskjolen

Diademet matchet dronningens kjole - som hun brukte første gang ved sølvbryllupet for snart to år siden. Både kongen og dronningen bar sine nye nederlandske ordenen: Den sivile Fortjenstorden av den nederlandske løve.

Dronning Beatrix stilte i rødt skjørt med sort fløyelsoverdel, mens hennes søster, prinsesse Margriet (53), stilte i blått. Begge bar sin St. Olavs orden. Også prins Claus og tronarvingen, prins Willem-Alexander av Oranien (28), bar St. Olavs orden, mens prinsessens mann, Pieter van Vollenhoven hadde fått Fortjenstordenen.

Dronning Beatrix hedret kong Olav varmt i sin tale til kongeparet under gårsdagens store gallamiddag på slottet i Amsterdam.

Norsk tømmer

Kong Harald kom inn på de nære bånd som i generasjoner har eksistert mellom våre to nasjoner.

- Som noen av dere kanskje vet, hviler store deler av Amsterdam på norske tømmerstokker. Vi kan meget vel ha norsk eik under føttene her, og det gir i det minste meg en følelse av trygghet, sa kongen.

Både dronning Beatrix og kongen kom inn på våre to lands forbindelser til nordområdene.

Kongeparet kom med våren til Nederland. Etter flere uker med gråvær og kulde tittet sola fram, og gradestokken gikk opp til 15 varmegrader. I blomsterbeddene tittet påskeliljene opp av marken - mens slottsplassen var pyntet med nyutsatte tulipaner i norske farger.

Tusener

Et par tusen mennesker sto og ventet på slottsplassen Dam, da dronning Beatrix og prins Claus kom kjørende med sine norske gjester ved middagstider i går. Under besøket i Nederland skal kongen og dronningen bo på slottet, og da kong Harald gikk inn slottsportalen gikk det norske kongeflagget til topps på slottstakets flaggstang, ved siden av flagget til dronning Beatrix.

Slottet i Amsterdam blir bare brukt ved offisielle anledninger. Dronning Beatrix og prins Claus bor til daglig i det vesle slottet, Huis ten Bosch i utkanten av den Haag.

Under oppholdet i Nederland bor kongeparet på slottet i Amsterdam. Det ble opprinnelig bygd på 1700-tallet, og da som byens rådhus. I 1808 tok kong Louis Napoleon - bror til den kjente franske keiser Napoleon Bonaparte - bygningen i bruk, og gjorde det om til et kongelig slott.

Kong Haralds tipptipptippoldefar, kong Willem I av Nederland, ga bygningen tilbake til Amsterdams myndigheter.