- Sonja og Harald må si hva de mener

- Vi nærmer oss en situasjon hvor Slottet offisielt må avklare forholdet mellom Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon, sier tidligere soussjef ved kabinettssekretariatet ved Slottet, Carl Erik Grimstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I tillegg bør politikerne i regjeringen begynne å tenke seg om hva de mener om forholdet, sier Grimstad.

Oslo politidistrikt har i en oppdatert vurdering av trusselbildet rundt kongefamilien, analysert og kartlagt kronprins Haakons nye livssituasjon. Hovedbekymringen til politiet er nødvendigvis ikke Mette-Marit Tjessem Høibys fortid, men hva som kan skje ved et eventuelt brudd med kronprins Haakon.

Den oppdaterte trusselvurderingen er på fire og en halv side.

Samboere

Kronprins Haakons forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby er en av årsakene til den oppdaterte trusselvurderingen. Alenemoren Mette-Marit skal nå bo sammen med kronprinsen i hans leilighet i Ullevålsveien i Oslo sentrum.

- Det er viktig å understreke at ingen til nå har gitt oss en grunn til å være skeptisk til forholdet. Men saken er åpenbar kontroversiell. Dette er en helt uvant situasjon, sier statsviter og eks-soussjef Carl Erik Grimstad til Dagbladet.

Han mener Slottet snart må informere om forholdet gjennom offisielle kanaler.

- Hvis det er slik at de bor sammen, nærmer vi oss en situasjon hvor dette må avklares. Når forholdet blir offisielt, ber kongen sine formelle rådgivere - deriblant regjeringen i statsråd - om deres vurdering. Derfor bør politikerne begynne å tenke seg om hva de mener om forholdet, fortsetter Grimstad.

- Hvorfor er det viktig hva politikerne mener?

- Jeg synes det er helt naturlig at de gjør seg opp en mening når de blir spurt av kongen. Dette dreier seg om en styreform de aller fleste i Norge har et forhold til. Videre dreier det seg om konstitusjonelle forhold, svarer Grimstad.

Killengreen informerte

Oslo-politiet foretar fortløpende rutinemessige vurderinger av trusselbildet rundt profilerte personer som bor i politidistriktet. Da kronprins Haakon flyttet til Ullevålsveien i Oslo sentrum, og fikk nye bekjentskaper, var det naturlig at politiet foretok en ny vurdering av trusselbildet rundt kongefamilien.

Dagbladet får bekreftet at det ikke er Slottet som har bedt om trusselvurderingen. Slottet har heller ikke mottatt en skriftlig rapport fra Oslo-politiet, men kongefamilien skal imidlertid være informert muntlig av politimester Ingelin Killengreen.

Dagbladet får videre bekreftet at det ikke er satt i gang ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt kronprinsen og Mette-Marit.

frode.hansen@dagbladet.no