Sonja stoppet av øyesmerter

Sterke øyesmerter kan hindre dronning Sonja fra å delta i markeringene for kong Haralds ti år på tronen. En smertefull hornhinnebetennelse gjør at hun i dag skal undersøkes på nytt ved Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Blir trolig borte fra offentligheten i flere uker
  • Kan miste minneguds-tjenesten for kong Olav
  • Stiller neppe i kongeparetsjubileumsintervju

Mens dronningen må hvile, fortsetter prinsesse Märtha Louise som landets førstedame. Dronning Sonja har vært borte fra offentligheten nesten kontinuerlig siden oktober. Nå må dronningen regne med ytterligere sykemelding etter at hun torsdag pådro seg akutt hornhinnebetennelse, en betennelse i den ytterste, blanke overflaten på øyet. I dag skal hun inn til ny undersøkelse på Rikshospitalet.

- Det er i dag ikke mulig å si noe konkret om hvor lenge dronningen blir sykemeldt. Det har vært for kort observasjonstid. Vi vet mer når vi har fått sett på henne igjen. Men hun må nok regne med en tids sykemelding, sier behandlende lege ved Rikshospitalet, professor dr.med. Amund Ringvold til Dagbladet.

Solbriller

Dronningens hornhinnebetennelse er smertefull, og medfører at øyet blir lysømfintlig. Derfor bruker hun solbriller.

- Hun har et rødt øye som gjør vondt. Men som sagt er det for tidlig å si noe om eksakt hendelsesforløp før vi har fått undersøkt henne en gang til, sier professor Ringvold.

Også de ansatte på Slottet avventer situasjonen.

- Vi får se hvordan det går de nærmeste dagene. Det er jo ikke sikkert at dette blir langvarig, sier informasjonssjef Wenche Rasch.

Men sykdommen er ikke bare svært smertefull, den er også langvarig. Akutt hornhinnebetennelse skyldes som regel bakterier, virus eller bruk av kontaktlinser. Det opplyser overlege Ingar Stene-Johansen ved øyeavdelingen ved Ullevål sykehus til Dagbladet.

- Pasienten får ofte sterke, stikkende smerter i øyet. De kan få en følelse av å ha et rusk eller sandkorn på øyet, og det kan være vanskelig å holde det åpent. Øyet blir rødt, ofte med puss i, sier Stene-Johansen, som uttaler seg på et generelt grunnlag om sykdommen.

- Forkjølelsesvirus og sår, samt helvetesild, kan gi sykdommen. Det kan også en rekke bakterier, gjerne med utgangspunkt i et lite sår på hornhinna. Men den kan også oppstå uten at vi finner en spesiell årsak. Sykdommen er vanligst blant eldre, svekkede mennesker, men alle kan rammes, sier overlegen.

Dronning Sonja var akkurat blitt friskmeldt etter 12 ukers sykemelding på grunn av fotoperasjonen da hun ble rammet av hornhinnebetennelsen.

Hun rakk så vidt å feire prins Carl Bernadottes 90-årsdag på onsdag før hun ble sykemeldt på nytt.

Uten Sonja

Også de ansatte på Slottet vil i dag diskutere situasjonen. I løpet av tirsdag blir det bestemt om kong Harald stiller uten dronningen ved sin side under onsdagens minnegudstjeneste for kong Olav i Oslo domkirke. Kongeparet skulle også stille til intervju med TV2 i forbindelse med sitt tiårsjubileum.

- Mest sannsynlig gjennomfører kongen dette intervjuet alene, sier informasjonssjef ved Slottet, Wenche Rasch.

11. oktober ble dronning Sonja operert for feilstillinger i venstre fot. En sliten dronning reiste til en god venninne i Italia for å hvile ut.

Akutt hornhinnebetennelse, som dronningen nå har fått, medfører ofte en møysommelig behandlingsprosess.

- Generelt er behandlingen øyedråper flere ganger daglig: En gang i timen i begynnelsen, deretter fem ganger daglig. De fleste er syke i flere uker, sier overlege Stene-Johansen ved Ullevål sykehus.

- Mange blir også sykehusinnlagt når de får akutt hornhinnebetennelse, både fordi øynene må dryppes så ofte, og fordi vi tar prøver for å lete etter årsaken.

Flytting utsatt

Dronning Sonja skulle egentlig ha vært til stede ved åpningen av Sigmar Polke-utstillingen på Astrup Fearnley Museet lørdag, men der deltok kronprins Haakon i stedet for sin mor. Søndag hadde verken kronprinsen, Mette-Marit eller prinsesse Märtha Louise noen offisielle oppdrag.

Kronprinsen, Mette-Marit og lille Marius var i går kveld innom sin nye leilighet i Ullevålsveien 67 på Bolteløkka i Oslo. Dagbladet kjenner til at innflyttingen er utsatt til midten av februar fordi oppussingsarbeidet ikke er ferdig.

Dronningens sykemelding har ført til at kronprinsen, Mette-Marit og prinsessen har representert kongehuset i stedet. Mette-Marit skal imidlertid ikke ha noen offisielle oppdrag alene før bryllupet i august. For tida leser hun historie og samfunnsfag, samt læres opp i kongelig etikette.

Prinsesse Märtha Louise må nå regne med å være stand-in for dronningen noen uker til.

Ifølge overlege Johansen går sykdommen vanligvis tilbake, men om pasienten ikke får behandling i tide, kan det oppstå arr på hornhinna. I så fall blir synet noe redusert etterpå.

SYKEMELDT: I dag skal dronning Sonja inn til ny sjekk på Rikshospitalet.
TI ÅR SIDEN: Kong Olav ble begravet 30. januar 1991 i Oslo domkirke. Onsdag avholdes en minnegudstjeneste for kong Olav i samme kirke. Trolig uten dronning Sonjas deltakelse.