TRØST: Dronning Sonja (t.h.) trøstet svenske dronning Silvia etter blomsternedleggelsen på Ground Zero i New York. Foto: POOL/ Lise Åserud / Scanpix
TRØST: Dronning Sonja (t.h.) trøstet svenske dronning Silvia etter blomsternedleggelsen på Ground Zero i New York. Foto: POOL/ Lise Åserud / ScanpixVis mer

Sonja trøstet Silvia

Sterk dag for de nordiske statsoverhodene ved Ground Zero i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det norske kongeparet deltok på en nordisk markering i minneparken på Ground Zero - der World Trade Center sto inntil terrorister krasjet fly inn i skyskrapertårnene for ti år siden. Parken åpnet 11. september i år.

- Jeg har vært ved Ground Zero to ganger tidligere i 2002 og i 2005. Da så jeg to svarte hull, og det gjorde et forferdelig inntrykk. I dag var det en ro der, og et fundament for å begynne på nytt igjen, sier dronning Sonja.

Norden samlet På vegne av Norge la hun ned en bukett med elleve hvite roser knyttet sammen med et bånd i rødt, hvitt og blått.

Også Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia, Finlands president Tarja Halonen, den islandske presidenten Olafur Ragnar Grimsson og kronprins Frederik og kronprinsesse Mary av Danmark la ned buketter md bånd i sine nasjoners farger ved Survivor Tree. Treet er det eneste som overlevde terrorangrepet i 2001.

Markeringen ble en svært sterk opplevelse for statsoverhodene, og den svenske dronningen gråt åpenlyst under seremonien. Etterpå fikk hun trøst av dronning Sonja.

Tenkte på Utøya Inne i parken er det blant annet to gigantiske bassenger der de to skyskraperne tidligere sto. For Sonja sendte det tankene hjem til den brutale terroren i Norge 22. juli.

- Det gjorde et kjempesterkt inntrykk å komme til Ground Zero i dag. Disse vannene fikk meg til å tenke på vannet rundt Utøya. 11. september og 22. juli vil for våre nasjoner være merkedager, sier dronningen.

Kongeparet forteller at de har fått enormt mange kondolanser og støtteerklæringer fra amerikanere etter terrorangrepet.

- Vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger. Alle føler med oss, og har tenkt på oss, sier kong Harald.

Han mener det er viktig at vi nå tar ekstra godt vare på ofrene og de pårørende.

- Jeg er ikke psykolog, men jeg kan tenke meg at mange nå begynner å føle seg alene. Nå får de ikke lenger spørsmål hver dag om hvordan det går. Da begynner nok den tyngste delen, og det er noe vi som nasjon må gjennom, sier kong Harald.

Hedret Snøhetta Kongeparet fikk en omvisning i minneparken på Ground Zero og stoppet blant annet ved det nasjonale minnemuseet for terrorangrepene som er tegnet av det norske arktektfirmaet Snøhetta.

Seinere på dagen var kongeparet til stede da et av verdens mest anerkjente museer, Museum of Modern Art (MoMA) fikk overrakt en modell av Operaen i Oslo - også den tegnet av Snøhetta. Samtidig fikk museet overrakt en modell av Geoparken, en lekeplass for barn på Norsk Oljemuseum i Stavanger, tegnet av Helen & Bard.

- Jeg tror nesten ikke vi kan fatte hvor stort dette er, sier dronning Sonja.

I morgen reiser kongeparet tilbake til Norge etter nærmere to uker i Midtvesten og New York.

BLOMSTER: Dronning Sonja og kong Harald la ned blomster på Ground Zero. Foto: POOL/ Lise Åserud / Scanpix
BLOMSTER: Dronning Sonja og kong Harald la ned blomster på Ground Zero. Foto: POOL/ Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Vi har bare lyst til å dra tilbake igjen. Det er så masse usett her, sier Sonja.

- Vi har hatt det veldig hyggelig. Dette er mitt annet hjem etter perioden jeg bodde her under andre verdenskrig, sier kong Harald.

Sterke minner - Hva er de sterkeste minnene dere vil ta med dere hjem? spør Dagbladet.

- Det er et håpløst spørsmål, sier kong Harald og ler før han fortsetter:

- Det har vært masse høydepunkter. Vi har virkelig fått oppleve Det norske amerika. Besøket i Duluth i Minnesota var noe nytt. Og seremonien i dag hvor alle statsoverhodene var samlet, var en av hovedgrunnene til at vi kom i det hele tatt. Det skjer ikke så ofte at vi alle er samlet, sier kongen.

Dronning Sonja er også svært begeistret etter oppholdet.

- Vi har vært her mange ganger, men denne gangen gjorde det nesten enda større inntrykk hvordan det norske virkelig sto i høysetet. Universitetet vi besøkte la for eksempel stor vekt på utveksling og undervisning i norsk. Det er en ny giv, og det er veldig gledelig å få med seg, sier dronningen.

Men etter mange dager med et stramt program, erkjenner kongeparet at det skal bli godt å komme hjem.

- Det er godt å reise, men det er alltid hyggeligst å komme hjem, sier kong Harald.

GJENGEN SAMLET: Fra høyre, Islands president, Olafur Ragnar Grimsson og kona Dorrit Moussaieffla, kong Harald, dronning Sonja, dronning Silvia, kong Carl Gustaf, Finlands president, Tarja Halonen, danske kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på Ground Zero i dag. Foto: POOL / Lise Åserud / Scanpix
GJENGEN SAMLET: Fra høyre, Islands president, Olafur Ragnar Grimsson og kona Dorrit Moussaieffla, kong Harald, dronning Sonja, dronning Silvia, kong Carl Gustaf, Finlands president, Tarja Halonen, danske kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på Ground Zero i dag. Foto: POOL / Lise Åserud / Scanpix Vis mer