Sønn (8) brukt som butikktyv

En oslomann (38) er dømt for å ha brukt sin Downs syndrom-rammede sønn (8) som butikktyv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da faren ble avslørt av butikksjef Marius Haugaløkken og en vekter, forsøkte han å legge skylda på den tilbakestående sønnen. Faren både slo, kjeftet på og såkalt filleristet gutten i påsyn av vitner i et forsøkt på å overbevise vitnene om sin egen uskyld.

Fulgte etter

- Hvorfor stjal du den, sa far til åtteåringen, da han sjøl ble konfrontert med mistanken om butikktyveriet.

En onkel av åtteåringen er tiltalt for å ha vært med på tyveriopplegget i Sportshuset på Storo senter i Oslo i fjor vinter, men han skal siden ha flyttet fra Norge.

Oslo tingrett har funnet det bevist at faren stjal en Nike sportssekk, hengte den på ryggen til sønnen og puttet et par Reebok joggesko oppi, før han sjøl forlot butikken.

Åtteåringen og onkelen spaserte samme vei kort tid etter med tyvegodset til en verdi av ca. 2000 kroner. De tre møttes igjen på parkeringsplassen mellom senteret og Statoil-stasjonen i Vitaminveien. En vekter og butikksjefen hadde imidlertid fulgt etter og stoppet dem.

Butikksjef Haugaløkken forklarte i tingretten at han reagerte sterkt på farens oppførsel, at han forsøkte å legge skylda på sønnen.

- Gutten forsto åpenbart ingen ting, sa butikksjefen.

Vekteren forklarte at han syntes det var «grusomt» å se på farens oppførsel.

- Jeg foreslo å kontakte barnevernet, sa Haugaløkken.

Etter hvert kom politiet, og sønnen ble tatt hånd om av barnevernet. Tingretten har dømt faren til betinget fengsel i 90 dager. Et butikktyveri ville isolert sett ha gitt ei bot. Faren er for tida sykmeldt, og går til behandling hos psykolog og psykiater.

Skjerpende

I straffeskjerpende retning legger tingretten vekt på at faren utnyttet sønnen, som bare var åtte år gammel og har Downs syndrom.

- Nettopp av den grunn var gutten spesielt sårbar og lett påvirkelig. Det er også skjerpende at faren både slo, kjeftet på og ristet gutten for å få vekter og butikksjef til å tro at det var åtteåringen som hadde begått tyveriet på egen hånd.

Retten bør sende et signal til allmennheten om at denne oppførselen ikke aksepteres, konkluderer dommerne.