Bortføringssaken i Tolga

Sønn og foreldre angrepet

En kjempestor påkjenning, sier bistandsadvokat.

TOLGA: Bistandsadvokat Helge Hartz bekrefter at de to andre personene som ble rammet av voldshendelsen i Tolga, er den fornærmede 20-åringens foreldre. Reporter: Stian Drake. Video: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ELVERUM/OSLO (Dagbladet): Bistandsadvokat Helge Hartz bekrefter overfor Dagbladet at de to andre personene som ble rammet av voldshendelsen i Tolga, er den fornærmede 20-åringens foreldre.

- Jeg snakket med dem nå på telefon. Det er klart de hatt en ekstrem opplevelse; det har vært en kjempestor påkjenning som har gått veldig inn på dem, sier Hartz til Dagbladet.

- RYSTENDE: Tolga-ordfører Bjørnar Tollan Jordet sier saken ryster et lite lokalsamfunn. Reporter: Brage Lie Jor. Video: Jostein Sletten Vis mer

Hartz har tidligere opplyst å være bistandsadvokat både for den antatt kidnappede mannen og familien hans. Det var TV 2 som brakte opplysningene først.

Bistandsadvokaten opplyser at 20-åringen ennå ikke har møtt foreldrene etter at han kom til rette seint i går kveld.

- Først og fremst skal vi ivareta ham og familien hans, sier Hartz.

Ringte selv

Det var rundt klokka 02 natt til søndag at politiet fikk melding om hendelsen, som skjedde i Vingelen i Tolga. Ifølge politiet ble tre personer utsatt for vold på en privat adresse. Den 20 år gamle mannen ble tatt med av gjerningspersonene, og politiet etterforsker hendelsen som frihetsberøvelse.

PRIVAT ADRESSE: Voldshendelsen fant ifølge politiet sted på en privat adresse i Vingelen. Foto: Therese Doksheim Skaug / Dagbladet
PRIVAT ADRESSE: Voldshendelsen fant ifølge politiet sted på en privat adresse i Vingelen. Foto: Therese Doksheim Skaug / Dagbladet Vis mer

Mannen ringte selv og fortalte sine pårørende at han var løslatt.

Politiet opplyser i dag at de etterforsker saken for fullt. De karakteriserer den som alvorlig.

- Vi satte inn store ressurser i går for å jobbe med den og oppnå hovedmålet - å lokalisere fornærmede og få kontroll på ham. Nå er vi ute av den akutte fasen, men det er fremdeles en alvorlig sak, sier Vibeke Stolp Ekeland, politiadvokat i Innlandet politidistrikt, til Dagbladet.

Ikke avhørt

20-åringen har gitt en innledende forklaring til politiet, men er fremdeles ikke formelt avhørt.

- Han er ennå ikke avhørt, på grunn av omstendighetene i saken og hans tilstand. Når vi får gjennomført et avhør, er avhengig av utviklingen, opplyser Ekeland.

Hun opplyser videre at 20-åringen er i stabil tilstand.

- Etter omstendighetene går det greit med ham, sier hun.

- Etter forholdene har han det fysisk helt OK. Det er klart det er en kjempestor påkjenning å gå gjennom det han har gjort, sier bistandsadvokat Hartz til Dagbladet.

TOLGA: En 20 år gammel mann ble søndag mistenkt kidnappet i Tolga - natt til mandag ble han «løslatt», ifølge politiet. Video: Ivan Larsson Vis mer

Ekeland ønsker på en pressebrif på Elverum politistasjon ikke å kommentere hvor 20-åringen befant seg da han tok kontakt med sine pårørende, av hensyn til både ham og etterforskningen.

- Tilstanden til de to andre fornærmede er grei etter omstendighetene, slik vi gikk ut med informasjon om i går, sier hun.

Utelukker ikke flere

Ingen er siktet i saken så langt. I går opplyste politiet at det er minst to mistenkte i saken.

- Det bygger vi på avhør av de to andre fornærmede. Vi ser etter minst to gjerningspersoner, og kan ikke utelukke at det er flere, sier Ekeland til Dagbladet.

Politiets straffesaksansvarlig Roger Næss ønsker på pressebrifen ikke å kommentere etterforskernes metoder i saken.

- Så langt kan vi ikke si noe om hvem de mistenkte er, og da blir det også vanskelig å kommentere hvor farlige de kan være, sier han.

Næss sier politiet så langt ikke har gått ut med noen internasjonale etterlysninger.

Teorier

Dagbladet er kjent med at det verserer opplysninger i 20-åringens nærmiljø om trolige motiver for hendelsen.

- Vi har noen teorier om motiver, vi undersøker bredt forskjellige hypoteser, og vil ikke utelukke noen ennå. Men jeg ønsker ikke å gå i detalj, opplyser Ekeland.

FRIFOT: Dagbladet TV er på plass i Tolga etter at en 20 år gammel mann ble mistenkt bortført søndag - natt til mandag kom han til rette. De mistenkte er på frifot. Vis mer

- Er dere sikre på at det faktisk har skjedd en bortføring?

- Mistanken er den samme som i går; vi etterforsker saken som frihetsberøvelse, og fortsetter etterforskningen med full styrke, sier politiadvokaten.

- Driver politipatruljer nå og oppsøker adresser på jakt etter gjerningspersoner?

- Etterforskningen har som formål å peke ut konkrete gjerningspersoner, og det er noe vi jobber med. Å gi ytterligere opplysninger vil kunne skade arbeidet.

Bistandsadvokat Hartz ønsker ikke å gå inn på hva klienten har sagt til politiet om årsaken til at han skal ha blitt kidnappet.

Ønsker tips

De tekniske undersøkelsene på adressen 20-åringen forsvant fra, er foreløpig ferdigstilt, men Ekeland utelukker ikke at de blir gjenopptatt.

Politiet har etterlyst tips i saken - en oppfordring som gjelder fremdeles.

- Vi har fått inn en del, og noen vitner skal avhøres de neste dagene, opplyser politiadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer