Sønnen (1) tok farvel med mamma

Fulgte Svetlana (23) til graven i Russland i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASTRAKHAN/OSLO (Dagbladet): En sønderknust familie tok farvel med Svetlana (23), som ble brutalt myrdet natt til mandag.

Etter alt å dømme var drapsmannen mannen til en av hennes beste venninner.

Svetlanas ektemann, Ståle Helseth (40) fra Egersund, ble også drept. Representanter fra Helseths familie kommer til Astrakhan i dag. De skal blant annet snakke om hva som nå skal skje med parets sønn (1), som ble foreldreløs etter rovmordet.

Sønderknust

Gravfølget snegler seg av sted fra familien Solodovnikovs hus til kirkegården. Svetlana ligger, slik lokal tradisjon er, i åpen kiste. Svetlanas mor er for sønderknust til å si noe. Men far Pjotr Sergeievitsj Solodovnikov, bestefar til den nå foreldreløse lille gutten, sier dette i en samtale med Dagbladet:

- Vår familie vil veldig gjerne ha barnet hos oss. Han er oppvokst i Russland, og veldig knyttet til slektningene, sier bestefaren.

Han beskriver guttens oppførsel under begravelsen.

- Det var bestemor og bestefar han holdt i hånda under begravelsen, sier Solodovnikov.

DREPT: Ståle Helseth (40) og Svetlana(23) giftet seg i 2006. Natt til mandag ble de begge offer for brutale drapsmenn. Foto: Privat
DREPT: Ståle Helseth (40) og Svetlana(23) giftet seg i 2006. Natt til mandag ble de begge offer for brutale drapsmenn. Foto: Privat Vis mer

Norsk statsborger

Gutten er norsk statsborger, og Russland tillater normalt ikke lenger dobbelt statsborgerskap.

Det er nå opp til guttens norske og russiske familie og bestemme hvor han nå skal bo. Solodovnikov beskriver Majatsjana som et harmonisk sted å vokse opp.

- Barna herfra skikker seg vel. For Steven blir det bra å vokse opp her. De fleste her går på universitetet, selv om vi må ta ferje for å komme til byen, sier Solodovnikov.

Norges ambassadør til Russland, Øyvind Nordsletten, er forsiktig med å spekulere i hva som vil skje med den lille gutten videre.

- De to utsendte fra ambassaden hadde i går et møte med Ståle Helseths svigerforeldre, opplyser ambassadør Nordsletten til Dagbladet.

Rettsmøte

- Det ble diskutert hva som skal skje med gutten nå. Dette er et spørsmål som de etterlatte i henholdsvis Norge og Russland selv må ta stilling til. Gutten er norsk statsborger. Jeg går ut fra at han, siden moren var russisk, også har russisk statsborgerskap. Barnet er hos sine besteforeldre, og han kommer foreløpig til å være der forteller Nordsletten.

Ambassadør Nordsletten sier at ambassaden holder forløpende kontakt med både Ståle Helseths arbeidsgiver og med hans familie i Norge. Etter det Dagbladet erfarer, reiser representanter for Helseths familie til Astrakhan i morgen.

Den norske politiattacheen kom onsdag til Astrakhan sammen med Moskva-ambassadens egne tolk.

Erkjenner straffskyld

En av de siktede i saken erkjente fredag straffskyld.

- Han hevder at han var alene om drapene. Han sier at han selv har tatt seg inn i leiligheten og drept de to og at han uten hjelp fra noen har reist derfra med verdisakene og pengene han stjal, sier pressetalskvinne Anna Konijeva hos statsadvokaten i Astrakhan.

BUNNLØS SORG: Svetlana Helseth(23) lå i åpen kiste, slik lokal tradisjon tilsier. Her er hun omgitt av sin nærmeste familie.