Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-drapet

Sønnen (13) hørte et smell før han sendte SMS: «Mamma?!»

Kommer med nye og rystende detaljer om drapet på Janne Jemtland.

NYE DETALJER: Statsadvokat Iris Storås kom i sitt innledningsforedrag med nye detaljer om desembernatta da Janne Jemtland ble drept. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NYE DETALJER: Statsadvokat Iris Storås kom i sitt innledningsforedrag med nye detaljer om desembernatta da Janne Jemtland ble drept. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Like før klokka 10.00 ankom Svein Jemtland rettssal 9 i Hamar tingrett. Ikledd blå dressjakke og hvit skjorte, og med langt, grått skjegg tok 47-åringen plass sammen med sine forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen. I dag og de kommende to dagene skal han forklare seg om hva som skjedde da kona Janne Jemtland (36) ble drept natt til 29. desember i fjor.

Tiltalte erklærte seg ikke skyldig på skyldspørsmålet.

Sønnen hørte smell

Aktor i saken, statsadvokat Iris Storås, startet klokka 10.05 sitt innledningsforedrag.

Ifølge tiltalen skjøt Jemtland sin kone med en pistol ved parets hjem like etter klokka 02.15 natt til 29. desember i fjor. Tiltalte har i avhør forklart at pistolen gikk av ved et uhell og traff kona i hodet.

Den påfølgende dagen skal han ha kjørt mot Våler med liket av kona pakket inn. Åtte mil unna parets hjem, ved Eid bru, skal han ha festet batterier på kona og senket henne i elva.

- De skal ha ankommet festen omkring klokka 19. Klokka 01.15 ringer de etter en drosje, som henter dem på forsamlingslokalet klokka 01.30. Et kvarter senere ankommer de hjemmet, hvor deres eldste sønn er hjemme alene. Han er angivelig våken, og observerer at foreldrene kommer, sier statsadvokat Storås, og fortsetter:

- Ekteparet kommer inn i huset, og Janne Jemtland steller seg og gjør seg klar for å legge seg. Hva som skjer så, skal vi komme tilbake til. Men sønnen hører et smell ca klokka 02.15. Han sender så en SMS til mors mobil, med teksten «Mamma?! », sier statsadvokat Storås.

Fant blodspor på bru

Statsadvokaten beskriver videre detaljer om leteaksjonen som fant sted etter at den tiltalte ektemannen meldte kona savnet. Det ble underveis funnet flere blodspor på forskjellige steder. Flere dager senere, den 12. januar, ble ektemannen pågrepet og siktet for drapet. Senere ble avdøde Janne Jemtland funnet i Glomma.

Han erkjente ikke straffskyld, men opplyste at hans kone ble skutt ved et uhell, og at liket var dumpet. Det ble blant annet funnet blodspor på brua som krysser elva der avdøde ble funnet.

- Hun hadde en skuddskade midt i pannen. På grunn av at skuddet har gått gjennom hodet, har hun ikke dødd av dette. Dødsårsaken er drukning. Tidspunktet for døden er antatt å være maksimalt to til tre timer etter at skuddskaden ble påført, sier Storås.

Stjålet pistol

Statsadvokaten forteller at ekteparet disponerte tre biler. I en av disse, en svart Toyota Rav4, ble det funnet spor av blod som er undersøkt og bevist at stammer fra Janne Jemtland. Det samme har man funnet i ei traktorskuffe ved ekteparets hjem.

Om drapsvåpenet, som ble funnet i mai i år i et skogsområde i Vangsåsen, kommer Storås også med nye opplysninger. I retten forteller hun at pistolen, en Makarov 9mm ble meldt tapt, stjålet i Tsjekkia i 2007.

Ekteparets eldste sønn, som var hjemme da drapet fant sted, har vært gjennom flere avhør hos politiet, både før og etter pågripelsen av hans far.

Har kartlagt bilene

Underveis i etterforskningen har politiet også sett nærmere på hvordan bilene til ekteparet har vært brukt. Dette for å kartlegge tiltales aktivitet i dagene etter drapet.

- Det er hentet ut lagret data fra bilene, for å se hvor de har kjørt, sier Storås. Statsadvokaten legger til at det er kartlagt kjøring i perioden 29. desember til 2. januar for flere biler.

Uhell eller drap

Aktor Storås avslutter sitt innledningsforedrag med en gjennomgang av de mest sentrale bevisene i saken.

- Tid, sted og hvem som var til stede, er ikke omtvistet. Det helt sentrale for retten blir da å finne ut om skuddet gikk av ved et uhell eller om tiltalte skjøt sin kone. Etter påtalemyndighetens vurdering er omstendigheten og de etterfølgende handlingene av sentral betydning, sier statsadvokaten og oppsummerer:

- Tiltaltes håndtering av Janne Jemtland i timene etter skuddskaden, tiltaltes håndtering av bevis og hans forhold til sine sønner, familien og omgivelsene i dagene etter hendelsen og fram til han blir pågrepet blir sentralt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!