Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sønnen (15) har ikke vært på skolen siden 7. desember eller pusset tenner på tre måneder

Bydel Bjerke i Oslo får refs av Fylkesmannen.

FÅR IKKE HJELP: En gutt (15) med autisme i Bydel Bjerke i Oslo har ikke vært på skolen siden 7. desember. Barnevernet får refs.
 Foto: Frank Karlsen
FÅR IKKE HJELP: En gutt (15) med autisme i Bydel Bjerke i Oslo har ikke vært på skolen siden 7. desember. Barnevernet får refs. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige fredag ble det kjent at byrådet i Oslo har bedt Oslo kommunes internrevisjon om å gå Bydel Bjerke nærmere etter i sømmene etter Dagbladets avsløringer i fostermorsaken og Villa Eik-saken.

I dag kan Dagbladet avsløre at bydelen har fått kraftig refs fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus for ikke å ha vært til hjelp for en gutt (15) og hans familie.

Gutten var tidligere godt fungerende og gikk på vanlig skole, men har de siste åra hatt et kraftig funksjonsfall. Fra 2012 har det vært svært sparsommelig med skolegang.

- Bunnløs fortvilelse I januar 2015 slo legene fast at han har PDD NOS (Asberger), en diagnose innenfor autismespekteret, samt noen tilleggsvansker og psykiske følgesymptomer.

UTAGERER: 15-åringen i Bydel Bjerke går løs på inventar i sin fortvilelse.
 Foto: Privat
UTAGERER: 15-åringen i Bydel Bjerke går løs på inventar i sin fortvilelse. Foto: Privat Vis mer

- Sist gang han var på skolen var 7. desember i fjor, og han har ikke pusset tenner på tre måneder, sier 15-åringens mor til Dagbladet.

Foreldrene er sterkt preget av den vanskelige situasjonen. Gutten oppholder seg i hjemmet stort sett døgnet rundt, og våkenettene er mange.

Familien må hanskes med stadige episoder hvor gutten utagerer voldsomt. Dette fører med seg store ødeleggelser av inventar, og når det står på som verst, går 15-åringen fysisk til verks mot sine nærmeste.

ØDELEGGER DET KJÆRESTE HAN EIER: Under episoder med utagering, tar 15-åringen ofte sin fortvilelse ut på favorittingene sine, som datamaskinen.
 Foto: Privat
ØDELEGGER DET KJÆRESTE HAN EIER: Under episoder med utagering, tar 15-åringen ofte sin fortvilelse ut på favorittingene sine, som datamaskinen. Foto: Privat Vis mer

- Samtidig så skriker han etter hjelp. Han gråter i bunnløs fortvilelse mens han ødelegger det kjæreste han eier, sier mora.

Hun har ikke tall på hvor mange ganger sønnen har knust nettbrettet sitt, revet fra hverandre datamaskinen eller klippet i stykker madrassen sin.

Lovbrudd Av sakens dokumenter framkommer det at Fylkesmannen 7. september 2015 konkluderte med lovbrudd fra barneverntjenesten i Bydel Bjerke sin side.

Det påpekes at barnevernet i bydelen ikke har overholdt barnevernlovens krav om;

HARDE TAK: 15-åringens nærmeste må, etter beste evne, hjelpe gutten til å roe seg ned.
 Foto: Privat
HARDE TAK: 15-åringens nærmeste må, etter beste evne, hjelpe gutten til å roe seg ned. Foto: Privat Vis mer

*å ivareta guttens rett til medvirkning (har aldri vært i kontakt med ham). Dette er brudd på bestemmelse i barnevernloven.

*å sikre guttens omsorgssituasjon ved å utrede saken grundig nok. Dette er brudd på bestemmelser i barnevernloven og forvaltningsloven.

«På bakgrunn av sakens opplysninger, er det også Fylkesmannens vurdering at barneverntjenestens avslutning av barnevernsaken og henleggelse av bekymringsmeldingen fra OUS BUP, ikke var i tråd med barnevernloven. Vi viser til barneverntjenestens vurdering om at gutten var i behov av tjenester fra annet lovverk, herunder Søknadskontoret. Fylkesmannen finner at barnevernthenesten ikke hadde anledning til å avslutte barnevernsaken før disse tiltakene ble iverksatt. I påvente av denne iverksettelsen, kunne barneverntjenesten ha bistått familien og gutten for å sikre guttens omsorgssituasjon», heter det fra Fylkesmannen.

HOVENT: Familien mener Bydel Bjerke har avslått tiltak som kunne ha vært til hjelp for den tidvis utagerende 15-åringen.
 Foto: Privat
HOVENT: Familien mener Bydel Bjerke har avslått tiltak som kunne ha vært til hjelp for den tidvis utagerende 15-åringen. Foto: Privat Vis mer

Barnevernet i Bydel Bjerke har argumentert med at psykiatrien anbefalte at de ikke tok kontakt med gutten, da han ikke ville tåle dette.

Fylkesmannen påpeker at barnevernet derfor burde ha samarbeidet med psykiatrien og vært tilstede i behandlingssituasjoner for å lære gutten å kjenne og høre hans stemme.

- Ber om forståelse - Bydelens barneverntjeneste har i sine saksbehandlingsprosedyrer som en hovedregel at barn alltid skal snakkes med i alle faser i en barnevernssak. Unntak fra denne prosedyren skal dokumenteres. Vi ber om forståelse for at barneverntjenesten ikke kan gå ut i media med opplysninger i enkeltsaker, sier avdelingssjef Oppvekst og kultur i Bydel Bjerke, Marit Bratlie.

Videre viser Bratlie til at Fylkesmannen fører tilsyn med barnevernvirksomheten i kommunen. Dette innebærer blant annet at fylkesmannen behandler klager på barneverntjenestens saksbehandling og tar stilling til om barneverntjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven. Fylkesmannen er også klageinstans for enkeltvedtak som barnevernet fatter etter barnevernloven.

TØFFE VÅKENETTER: Barnevernet får refs fra Fylkesmannen for å ha henlagt saken.
 Foto: Privat
TØFFE VÅKENETTER: Barnevernet får refs fra Fylkesmannen for å ha henlagt saken. Foto: Privat Vis mer

- Dette vil i de fleste tilfellene være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker. Bydelens barneverntjeneste retter seg etter de vedtak og føringer som kommer fra Fylkesmannen i enkeltsaker, sier Bratlie.

15-åringens familie mener Bydel Bjerke har vært rause i ressursbruken i saken, i form av møter, men mener tiltakene som er iverksatt er gale.

Funksjonsfall De er sterkt kritiske til at bydelen har avslått å kjøpe en privat omsorgstjeneste (SPISS) som også fagmiljø på universitetssykehus mener kunne vært til hjelp for ham.

«SPISS`s spesialkompetanse mht autismespekterforstyrrelser ble i dag 31.08.15 presentert på ansvarsgruppemøte i Bydel Bjerke. SPISS representerer en type spisskompetanse opp mot aktuelle pasientgruppe som ikke finnes i spesialisthelsetjenesten», skriver Oslo universitetssykehus 31. august 2015.

AVSLAG: : Bydel Bjerke har avslått å sette inn tiltak som er anbefalt av fagfolk.
 Foto: Frank Karlsen
AVSLAG: : Bydel Bjerke har avslått å sette inn tiltak som er anbefalt av fagfolk. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Familien påpeker også at oppfølgingstjeneste fra et dagsenter i bydelen ikke har virket. Gutten har derimot hatt et ytterligere funksjonsfall, hevder familien.

Dette har Bydel Bjerke valgt ikke å kommentere.

Hele Norges coronakart