Vannkrisa på Askøy:

Sønnen (2 mnd) ble syk. - Fryktet det verste

Hele familien ble syk, men da spedbarnet ble dårligere, måtte de på sykehus. Dagen etter våknet de til den tragiske nyheten fra Askøy.

SYKEHUS: To måneder gamle Julian Edgar måtte på sykehuset torsdag kveld. Han ble dårlig etter å ha drukket vannet i Askøy. Foto: Privat
SYKEHUS: To måneder gamle Julian Edgar måtte på sykehuset torsdag kveld. Han ble dårlig etter å ha drukket vannet i Askøy. Foto: PrivatVis mer

De bor egentlig i Sotra, den unge familien på fire, men forrige helg tok Tommy Svenskberg (21) og samboeren Eirin Landro Angeltveit med seg deres to barn til Askøy.

De skulle passe lillebroren til Tommy, og hunden til mora. Den lille familien tilbringer om lag ei uke på Askøy hver måned, og denne måneden var intet unntak.

Tommy er født og oppvokst på øya utenfor Bergen, men denne gangen ble hele familien syke. Så ble foreldreparets yngste sønn, to måneder gamle Julian Edgar, så syk at han måtte på sykehus, skriver Askøyværingen, som først omtalte saken.

- Vi fryktet det verste, sier Tommy Svenskberg til Dagbladet.

Flere hundre syke

Til sammen 34 personer ha vært innlagt på Haukeland sykehus etter et utbrudd av omgangssyke på Askøy.

Flere hundre innbyggere i kommunen har blitt syke med omgangssyke, og fredag ble det påvist høye konsentrasjoner av E. coli-bakterier i et vannbasseng i Øvre Kleppe i kommunen.

BEKYMREDE FORELDRE: Tommy Svenskberg (21) og Eirin Landro Angeltveit. Foto: Privat
BEKYMREDE FORELDRE: Tommy Svenskberg (21) og Eirin Landro Angeltveit. Foto: Privat Vis mer

Vannet sjekkes nå for bakterien Campylobacter, som kan gi mage- og tarminfeksjon, etter at Haukeland sykehus konstaterte at tarmbakterien var påvist i avføringen til de aller fleste som var innlagt.

Onsdag døde en ett år gammel gutt fra Askøy, men det er uvisst om det skyldes Campylobacter-utbruddet. Kommunen mistenker at dødsfallet kan ha sammenheng med smitteutbruddet.

Hele familien syk

Og det var nettopp den nyheten Tommy Svenskberg våknet til på Haukeland sykehus fredag morgen, etter at den to måneder gamle sønnen Julian Edgard ble lagt inn dagen i forveien.

Hele familien, med unntak av den eldste sønnen på to år, ble dårlig tidligere i uka. De hadde høy feber, opp mot 40 grader, ifølge Svenskberg, og alle kastet opp og hadde diaré.

Så Svenskberg kontaktet legevakta. Han var bekymret for barna, og fikk beskjed om at de måtte drikke mye vann og at han og samboeren måtte følge med på allmenntilstanden til barna.

- Vi har aldri drukket så mye vann som vi gjorde den uka, sier Svenskberg til Dagbladet.

Ble dårligere

Torsdag ble Svenskbergs to måneder gamle sønn dårlig. Det var samme dag som Askøy kommune sendte ut et varsel om at alle innbyggerne måtte koke vannet sitt før de drakk det.

- Vi hadde gitt ham morsmelkerstatning, og han begynte å bli dårlig rett etter at vi fikk kokevarselet. Vi kontaktet legevakta, og fikk beskjed om å komme inn.

På legevakta tok legene prøver av den lille gutten, som da hadde feber, diaré og kastet opp.

- Derfra ble vi sendt til Haukeland sykehus, sier Svenskberg.

Der så han sønnen sin med masse ledninger festet til kroppen. Legene måtte sjekke hjertet, pulsen og høre på lungene. Det ble en lang natt for gutten og pappaen.

Heldigvis ble to måneder gamle Julian Edgar bedre i løpet av fredagen. På kvelden fikk Svenskberg og sønnen lov til å reise hjem til samboeren og den eldste sønnen som ventet i Askøy.

- Det ble litt panikk og grining, for vi fryktet det verste, men det gikk heldigvis bra. Familien til ettåringen som gikk bort har vår største medlidenhet og sympati, sier Svenskberg til Dagbladet.

Kritiserer kommunen

Lørdag kveld var paret og deres to barn tilbake i Sotra. Hele familien er blitt bedre, men ser fram til en ekstra fridag de kan bruke til å bli bedre.

- Det er godt å drikke vann fra springen igjen, sier Svenskberg, og retter kraftig kritikk mot Askøy kommune.

- Du skal ikke måtte tenke på at du ikke kan drikke vannet fra springen. Reint vann er kanskje det viktigste i hele Norge, og jeg synes måten har håndtert situasjonen på, er sterkt kritikkverdig.

Han tenker spesielt på det han opplever som for sein varsling, og en for dårlig beklagelse fra kommunens politiske ledelse.

- De burde bare ha lagt seg helt flate, og ikke skylde på ditt og datt. Til sjuende og sist er det deres ansvar, sier småbarnsfaren.

Må koke vannet lenge

Innbyggere i Askøy kommune må belage seg på å måtte koke vannet i lang tid etter smitteutbruddet. Kommunen plasserer derfor ut flere vannvogner.

- Vi ønsker å tilby innbyggerne våre sikkert vann. Vi planlegger for et langvarig kokevarsel, derfor plasseres det nå ut flere vannvogner. Disse plasseres strategisk i områder som er lett å nå for innbyggerne, blant annet i nærhet av skoler, barnehager og boligfelt, opplyser kommunen på sine nettsider lørdag ettermiddag.

Vannvognene hentes fra Fjellvar og Bergen vann. Foreløpig er det plassert ut vannvogner ved Hetlevik, Follese og Strusshamn skole, i tillegg til ved Portmann i Marikoven. I tillegg jobber kommunen fortløpende med utplassering av flere.

Samtidig har Folkehelseinstituttet tilbudt støtte fra såkalte feltepidemiologer, noe fungerende smittevernlege i kommunen, Thomas Hetland, har takket ja til.

- Feltepidemiologene vil kartlegge og systematisere situasjonen blant annet gjennom intervjuer. Å få inn noen med nasjonal erfaring fra feltarbeid, kartlegging og systematisering av funn vil være veldig positivt for oss, sier Hetland.