Nærmere 50 personer har de siste dagene blitt smittet av coronaviruset i og rundt Stad kommune, i et utbrudd som startet på Nordfjordeid.
En av dem som har fått påvist smitte er Tone Refviks to år gamle sønn, som skal ha blitt smittet i barnehagen, skriver NRK Vestland.
Overfor statskanalen forteller Refvik om ryktespredning i Nordfjord de siste dagene. Folk skal ha spekulert på hvem som har blitt smittet og hvorfor - noe hun vil ta sterkt avstand fra.
- Jeg synes det er veldig synd at det blir sånn, og tenker at folk må være mer åpne. Det er derfor jeg går ut nå og forteller at vi er blant dem som er rammet, utdyper Refvik overfor Dagbladet.
Ut mot «corona-skam»
Gjennom pandemien har flere fortalt om ryktespredning og såkalt «corona-skam» rundt om i landet. I sommer uttalte helseminister Bent Høie at han fryktet skammen ville føre til at færre tester seg.
- Det er et hardt ordskifte nå, og jeg er redd for at det kan gjøre det vanskeligere å stoppe smitten, sa han under en av regjeringens pressekonferanser i juli.
- Synd og skam har aldri vært til hjelp mot en smittsom sykdom før. Tvert imot, understreket han.

Coronasyk i åtte måneder: Dagbok fra helvete
Refvik kjenner ikke på noen form for skam, og mener i likhet med Høie at det er helt unødvendig.
- Det er det jeg vil formidle - det er ingen skam å bli smittet. Det kan skje hvem som helst, uansett hvilke forholdsregler du tar. Det er en pandemi, sier hun.
I løpet av natt til torsdag opplevde Refvik nedsatt allmenntilstand. Hun ble testet for viruset onsdag og har nå fått positivt svar på prøven. Både hun og sønnen oppholder seg derfor nå i isolat.
Kommuneoverlegen med oppfordring
Kommuneoverlege Thomas Vingen Vedeld i Stad kommune sier til Dagbladet at det har vært mye prat blant innbyggerne i kommunen den siste tida.
- Jeg har fått inntrykk av at det har vært mye prat. Det er en naturlig reaksjon at man plasserer skyld eller prøver å identifisere hvor smitten kommer fra. Min oppfordring er at vi er rause med hverandre, og at folk må ha tiltro til oss som jobber med dette.
I et større miljø er det vanskeligere å holde oversikt over hver enkelt, understreker overlegen.
- Her er det så små forhold at det lett blir mye prat og hvem som er smittet, eller har vært her eller der, blir veldig gjennomsiktig, sier Vingen Vedeld, og kommer med en viktig oppfordring:
- Vi må ikke tillegge skam til det å være smittet. Dette kan i tillegg til å bidra med ryktespredning, også i alvorligste konsekvens få folk til å overse egne symptomer. I stedet for å peke på hverandre, må vi vise omtanke for hverandre.