SLITEN: Grethe Olsen forteller at sønnen er fysisk og psykisk sliten etter alle rettssakene og arbeidet med å få et noenlunde normalt liv etter skuddskaden som har gjort hennes sønn uføretrygdet. Foto: Henning Lillegård/Privat
SLITEN: Grethe Olsen forteller at sønnen er fysisk og psykisk sliten etter alle rettssakene og arbeidet med å få et noenlunde normalt liv etter skuddskaden som har gjort hennes sønn uføretrygdet. Foto: Henning Lillegård/PrivatVis mer

Sønnen (25) til Grethe tilkjent 3,6 millioner etter skytedrama

Nå forteller moren om en utslitt sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skytedramaet som skadet 25 gamle Richard Olsen for livet, skal ha startet mellom to gjenger, etter påstander om køsniking. En 24-åring begynte så å skyte. Gjerningsmannen ble senere arrestert på Torp lufthavn, Sandefjord, 19. mars 2009 på vei ut av landet.    

- Richard er rett og slett utslitt, sier Grethe Olsen.  

Hun forteller om en sønn som har slitt forferdelig både fysisk og psykisk etter gjentatte ganger i retten.  

- Dette har virkelig slitt på. Derfor er det nå på tide å få satt sluttstrek. Men vi får ikke endelig fred i denne saken, før vi får vite at den ikke er anket til Høyesterett, forklarer Grethe Olsen.  

Erstatning Sønnen er tilkjent til sammen 3,6 millioner kroner i erstatning og oppreisning, etter at han ble livstruende skadd etter skuddskade i låret  

Den 24 år gamle gjerningsmannen er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i ni år for drapsforsøk på 25-åringen og ytterligere to personer utenfor utestedet Rå natt til 28. februar 2009. I april ble han frikjent for drapsforsøkene.   Den dømte har hele tiden hevdet sin uskyld i saken.  

- Men jeg er sikker på at det er ham, sier Grethe Olsen.  

Hovner opp Det er naturligvis ikke bare det psykiske som sliter på Richard og resten av familien. Skadene han fikk i skytedramaet vil også gi ham varig mén, og store utfordringer i årene som kommer. Benet ble så hardt skadd at legene splittet det fra toppen av låret og ned til foten foran og bak. Pulsåre og vener er skiftet ut. Nervene er ødelagt. Richard gjennomgikk fire operasjoner på halvannet år.  

- Han kan gå noe, men etter litt belastning hovner beinet opp. Trolig må han begynne med skinne. Dette er noe min sønn må leve med resten av sitt liv, sier moren.  

I Dagbladet den 30. september 2010 fortalte moren historien om hva en kule kan gjøre når den treffer et menneske, som hennes sønn. En sterk fortelling med dramatiske og grusomme bilder. Hun fortalte den gangen at «bare å bli skutt i beinet» ikke er småtterier. For sønnen Richard ble det begynnelsen på et smertehelvete og veien mot uføretrygd.  

- Ja, han er uføretrygdet nå, sier Grethe Olsen.  

Egen bolig For mange kan 3,6 millioner kroner være mange penger. For 25-åringen og hans familie blir beløpet lite.  

- Dette er nok mange penger for folk. Men sett i lys av hva han kunne ha tjent gjennom et langt arbeidsliv, er det lite. Pengene skal gå med til videre behandlinger, som ikke er gratis. Han må vel også få seg egen bolig, forteller Grethe Olsen. 

Et lite lys i en ellers slitsom hverdag er at Richard ikke er helt uten nettverk. Moren forteller om venner som stiller opp for sønnen.