Sønnen begikk selvmord - får ikke oppreisning

Knut Røneid mener politiet brøt loven da de ransaket familiens hjem i 2015 for å bevise at sønnen Kristoffer røykte cannabis. Staten vil imidlertid ikke gi ham erstatning.

DØDE UNG: Kristoffer Røneid ble bare 18 år. Foto: Privat
DØDE UNG: Kristoffer Røneid ble bare 18 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det ble begått en urett mot min sønn som fikk tragiske følger. Jeg opplever at myndighetene ikke er villige til å ta det innover seg, eller å ta ansvar for de feilene som ble begått, sier Knut Røneid til Dagbladet.

Det har gått 7,5 år siden sønnen, 18 år gamle Kristoffer Røneid, tok sitt eget liv etter å ha blitt fratatt førerkortet for cannabisbruk. Bruken ble avdekket da politiet ransaket familiens hjem.

Tidligere i år kom Spesialenheten med kritikk av denne ransakingen, etter å ha fått en klage fra Røneid på sitt bord.

De mente at det kunne stilles spørsmål ved politiets mistankegrunnlag for å ransake boligen, men henla saken fordi den var foreldet - altså at fristen for å etterforske den hadde gått ut.

Faren, Knut Røneid, bestemte seg derfor for å søke oppreisning gjennom Statens sivilrettsforvaltning, som er underlagt Justisdepartementet.

Det er de som har behandlet erstatningskrav fra ofre for ulovlig ransaking, etter at både departementet og Politidirektoratet tidligere i år beklaget for politiets tvangsmiddelbruk i mindre narkotikasaker.

Forrige fredag, 25. november, kom svaret:

Begge kravene fra Røneid er avvist. Sivilrettsforvaltningen mener tidligere rettspraksis ikke åpner for at man kan søke erstatning på vegne av avdøde familiemedlemmer.

De mener heller ikke at Knut Røneid selv har krav på erstatning, fordi hans tap av arbeidsevne ikke knytter seg direkte til politiets etterforskningsmetoder.

- Justisministeren sa jo at vi ikke trengte egne ordninger for ofre for ulovlig tvangsmiddelbruk, men regelverket fanger ikke opp den typen tilfeller som vårt. Det er ingen andre som kan tale Kristoffers sak. Jeg føler meg rett og slett lurt, sier Røneid.

SKUFFET: Knut Røneid mener det er skuffende at han ikke har fått medhold i noen av instansene der han har forsøkt å søke rettferdighet etter sønnens selvmord. Jørgen Gilbrant / Dagbladet
SKUFFET: Knut Røneid mener det er skuffende at han ikke har fått medhold i noen av instansene der han har forsøkt å søke rettferdighet etter sønnens selvmord. Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Forferdelig tungt

Siden det av Riksadvokaten ble fastslått at deler av politiets praksis i mindre narkotikasaker har vært ulovlig, har Røneid gått gjennom en lang prosess:

  • Først med en klage til Vest politidistrikt, som ikke førte noen vei
  • Deretter en klage til Spesialenheten, som endte med henleggelse fordi saken var foreldet
  • En påfølgende klage til Riksadvokaten, som konkluderte med at Spesialenheten gjorde rett i å henlegge saken

Til slutt møtte han altså en lukket dør hos Statens sivilrettsforvaltning.

- Det har vært forferdelig tungt å forholde seg til. Jeg har nesten gitt opp dette systemet, sier Røneid.

- Statens sivilrettsforvaltning forholder seg til gjeldende rettspraksis, kan du forstå at de kommer til den konklusjonen?

- De har helt sikkert rett i det. Men nettopp derfor hadde det vært behov for en egen ordning i tvangsmiddelbruk-saken.

Dette har også flere partier, deriblant Venstre, tidligere tatt til orde for - uten å få medhold hos regjeringspartiene.

Etterlyser beklagelse

Han understreker at familien klarer seg bra økonomisk, på tross av hans reduserte arbeidsevne.

- Vi er ikke i det hele tatt ute etter å berike oss. Hadde jeg bare fått en beklagelse og én krone i erstatning, ville det ha vært nok. Det er det symbolske som betyr noe, sier han.

- Justisdepartementet og Politidirektoratet beklaget til ofrene i mars, hvorfor synes du ikke det holder?

- Det setter jeg stor pris på, men den kom ikke fra justisministeren og politidirektøren selv. Justisministeren har også i ettertid avstått fra gjentatte anledninger til å gjenta denne beklagelsen.

I romjula som kommer skulle Kristoffer Røneid ha fylt 26 år. Faren tenker ofte på hvordan livet kunne ha vært dersom han fortsatt hadde vært i live.

- Sorgen etter å miste en 18 år gammel sønn er ille nok i seg selv. Men det er tungt å svelge at det skjedde som følge av at politiet ikke fulgte sitt eget regelverk, sier faren.

Statssekretæren: - Gjør sterkt inntrykk

Dagbladet har forelagt kritikken fra Røneid for Justisdepartementet og stilt flere spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Ap).

Det er likevel statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) som svarer:

- Røneid sin historie gjør utvilsomt sterkt inntrykk. Vi kan imidlertid ikke kommentere enkeltsaker som har vært til behandling i underliggende virksomheter, sier han i et skriftlig svar.

Han peker på generelt grunnlag på at bruken av tvang er et av statens mest inngripende tiltak overfor borgerne.

- Det skal ikke være tvil om lovligheten av slik praksis. Politi- og påtalemyndighet har derfor iverksatt flere tiltak for å sikre at regelverket blir fulgt, sier Aasen.

- Motvirker forskjellsbehandling

Statssekretæren viser til Riksadvokatens nye rapport, etter en oppfølgende undersøkelse av politiets tvangsmiddelbruk, som ble publisert for ei uke siden.

Den viser at det har skjedd store forbedringer siden sist undersøkelse.

- Når det gjelder spørsmål om oppreisning og erstatning vil vi påpeke at vi i dag har en ordning med erstatning etter strafforfølgning, hvor også de som har vært utsatt for ulovlig tvangsmiddelbruk som ransaking og kroppslig undersøkelse kan søke, sier Aasen.

Han mener det er «prinsipielt uheldig» å etablere særordninger for grupper som faller utenfor de etablerte erstatningsordningene.

- At de belastninger ulike grupper har vært utsatt for vurderes i en større sammenheng, er viktig for å motvirke forskjellsbehandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer