Vinstra-drapet

«Sønnen din har drept Iris»

Den tiltalte 17-åringens far fikk sjokkbeskjed av Laura Iris Haugens mor på åstedet.

ÅSTEDET: Teltet skjermer den drepte 16-årige jenta utenfor familiehjemmet i Sorperoa. Den tiltalte guttens far ankom åstedet kort tid etter drapet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅSTEDET: Teltet skjermer den drepte 16-årige jenta utenfor familiehjemmet i Sorperoa. Den tiltalte guttens far ankom åstedet kort tid etter drapet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Faren til den 17-årige gutten fra Vinstra som er tiltalt for drapet på Laura Iris Haugen (16) i fjor høst, gir en detaljert forklaring om sønnen i vitneboksen.

48-åringen beskriver at han og kona ble gradvis mer bekymret da gutten ikke kom hjem fra skolen som vanlig onsdag 31. oktober i fjor. De ringte flere ganger mellom klokka 16.26 og 16.46, men fikk ikke svar. De sendte også SMS-er.

DREPT: Laura Iris Haugen (16). Bildet er nå frigjort av familien. Foto: Privat
DREPT: Laura Iris Haugen (16). Bildet er nå frigjort av familien. Foto: Privat Vis mer

På dette tidspunktet hadde 17-åringen allerede blitt pågrepet, etter å ha stukket Haugen 21 ganger med kniv.

- Jeg tenkte på om sykkelen hadde glidd på snøen og havnet i grøfta, forteller faren.

VINSTRA-DRAPET: Mandag startet rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Offensiv

Han forklarer seg bestemt, engasjert og offensivt, stopper aldri opp. Til høyre for ham sitter den drapstiltalte sønnen og ser ned i bordet foran seg, med hodet i hendene. Han ser aldri bort på faren.

48-åringen forteller at han kjørte ut fra arbeidsplassen i nærheten av drapsåstedet i Sorperoa, og observerte to utrykningskjøretøy med blålys.

- Da begynte jeg å bli virkelig bekymret, sier 48-åringen.

Han fulgte etter utrykningskjøretøyene til åstedet, hvor det var kaos.

- Jeg sto bare der i et halvt sekund før jeg fikk melding fra en jeg kjenner. «Kjenner du til knivstikking i Sorperoa?» Jeg satte bilen i grøfta og gikk ut. Tenkte «Hva har skjedd?».

Ute av bilen møtte han først på polititjenestemenn, og så Haugens mor.

- Hun sa: «Sønnen din har drept Iris.» Det var minuttet jeg kom fram. Jeg fikk sammenbrudd, klarte ikke å ta det inn over meg da, forteller han.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Problemer i niende

Faren beskriver sønnen som en glad og positiv gutt i barndommen; bilder viser en smilende gutt på ferier og bursdagsselskap. Men på ungdomsskolen, særlig i niende klasse, begynte han å få problemer.

- Vi hadde vært i kontakt med flere myndigheter, og var fortvilet. Jeg var mer optimistisk enn kona, jeg tenkte at dette var ungdomsproblemer, håpet det skulle gå over, sier han.

- Hva var problematisk ved ham? spør aktor Jo Christian Jordet.

- Mange ting, vi var veldig bekymret for det sosiale. Vi visste jo at han ble mobbet, men vet mer om det nå. Han slet med å få venner, og det var vanskelig å få ham til å dusje og skifte klær. Han kunne være veldig kverulantisk mot oss foreldrene, forklarer 48-åringen.

Han forteller at gutten ble mer og mer innesluttet, og satt mye for seg selv i TV-stua eller på rommet. Hvis han da ikke var ute og syklet, og pratet med seg selv, som han sa.

- Jeg burde reagert på det, når jeg tenker på det i ettertid, konstaterer faren.

FORSVARER: Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden forsvarer 17-åringen i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden forsvarer 17-åringen i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Drapstentamen

Skoleprestasjonene gikk også dårligere, men faren håpet at alt dette bare var noe som hadde forbindelse med puberteten og ville gå over. Han og kona kontaktet en kommunal etat for rus og psykisk helse, uten at det førte til stort, ifølge ham.

Tidligere i rettssaken kom det fram at gutten i niende klasse skrev en engelsktentamen der han beskrev et drap på en kvinne, kalt «Oh sweet violence». Faren avviser at han noen gang ble varslet om dette, slik sønnen har en oppfatning av.

- Stilen beskriver jo et drap. Jeg vet at det var noe intern diskusjon, at en lærer var bekymret. Men vi ble ikke kontaktet, forklarer han, og sier han ikke pleide å lese sønnens stiler.

I RETTEN: Volds- og voldtektsfantasier er noe av det som har blitt beskrevet i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag. Haugen-familiens bistandsadvokat beskriver det hele som et mareritt. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Det burde jeg kanskje ha gjort, sier 48-åringen.

Han sier tida etter drapet har vært vanskelig for familien.

- Det var fælt. Men i forhold til [Haugens foreldre] er det ikke vi som har det fælt. Jeg har den dypeste medfølelse for dem, sier han.

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Klarer ikke å gjøre noe

Før 48-åringens vitnemål forklarte Haugens 20-årige søster seg. Hun beskrev at livet hennes har falt i grus etter at søsteren og bestevenninna brutalt ble drept.

- Hvordan har det gått med planene dine? spurte hennes bistandsadvokat Nina Hjortdal.

- Det har gått veldig dårlig. Det er umulig å tenke på noe annet enn Iris. Jeg klarer liksom ikke å gjøre noe i det hele tatt. Jeg savner henne og synes synd på henne. Jeg klarte ikke å fortsette på fagene jeg startet på, klarte ikke å gå på jobb, sa hun gråtende i vitneboksen.

20-åringen hadde planer om å begynne på medisinstudiet til høsten, og tok opp fag på skolen ved siden av en tilkallingsjobb på et eldresenter. Men nå ligger alt på vent.

- Det er vanskelig for meg å tenke så mye som en dag framover. Jeg hadde planer selv, jeg og Iris hadde planer sammen, sa hun.

20-åringen fortalte videre at hun nesten ikke sover, og at når hun får det til, har hun mareritt om den drepte søsteren.