Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sønnen drept av hund i 1994

Tormod Tørstad mistet sin seks år gamle sønn etter at en grønlandshund angrep gutten i 1994. I dag gjentok tragedien seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg hørte det ble jeg ble totalt lamslått. Det er bare å ta til tårene, rett og slett, sier en beveget Tørstad til NTB.

Den sju år gamle gutten som torsdag ble offer for hundene i Dokka, minner Tørstad om hans egen situasjon. Tankene går nå til guttens pårørende.

- De går nok en hard tid i møte, sier Tørstad stille.

Møtt med stillhet

Årene etter at sønnen Tord døde har Tørstad flere ganger tatt kontakt med Barneombudet og hundeeierorganisasjonene for å få større fokus på ofrenes rolle når hunder angriper mennesker, uten å møte annet enn vennlig stillhet.

- Hundeeierorganisasjonene må ta et tak og legge seg på en mer restriktiv linje og ikke bare kritisere alle lovforslag som innebærer innskjerpinger i lovene. Jeg tror faktisk det er i deres egen interesse, sier Tørstad.

Som pårørende opplevde han selv at han i liten grad ble fulgt opp i forhold til andre parter etter det som skjedde for sju år siden.

- Jeg mener ofrene i slike saker står ganske svakt i forhold til hundeeierne som har hundeeierorganisasjonene til å forsvare og forherlige hundehold uansett. Jeg synes de for mange ganger har feid episoder under teppet, sier Tørstad.

Strengere krav

Tørstads sønn bodde sammen med sin mor og hennes nye mann da mannens grønlandshund angrep gutten på deres gårdsplass i Alvdal i Hedmark. Ettersom hunden var holdt i bånd, fikk hundeeieren 10.000 kroner i bot. Tørstad mener det er på høy tid at det stilles strengere krav til hold av hundehold.

- Det må stilles strengere krav til hold av slike hunder. Det holder ikke at de settes i bånd, de må holdes i hundegårder, sier Tørstad.

(NTB)

Han har i ettertid også reagert på det verdimessige synet som ligger til grunn for hundehold i dag.

- Det er en kjensgjerning at mange hundeeiere blir veldig følelsesmessig engasjert og at mange hunder som skulle vært avlivet går løse og har fått bite gang etter gang. Dette trenger man tydeligvis sterkere lover for kanskje å få bukt med, sier Tørstad.

Tall fra Folkehelsa viser at rundt 4.000 årlig blir skadd av hunder, og dette mener Tørstad i seg selv bør føre til strengere regler.

- Nå er det heldigvis sjelden at noen drepes, men det skjer såpass ofte at folk skambites, bites eller blir skremt, at jeg synes de burde ha tatt det mer alvorlig, kanskje både hos barneombudet og hundeeierorganisasjonene, sier Tørstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!