MERKELIG: Ann Mari Akselie Skaanes mener det er merkelig at Jarle Andhøy må møte i retten for å ha lett etter sønnen Robert Skaanes (34), som forsvant med Berserk sammen med Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32). Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
MERKELIG: Ann Mari Akselie Skaanes mener det er merkelig at Jarle Andhøy må møte i retten for å ha lett etter sønnen Robert Skaanes (34), som forsvant med Berserk sammen med Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32). Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

Sønnen forsvant med Berserk: - Jeg forstår ikke at Jarle må møte i retten for å ha lett etter sine kamerater

Jarle Andhøy må stille i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): I dag må Jarle Andhøy stille i Nord-Troms tingrett fordi han nekter å betale et forelegg på 40 000 kroner for å ha dratt på den mye omtalte turen til Antarktis for å lete etter sine kamerater uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt (NPI).

Påtalemyndigheten har varslet at de vil skjerpe det opprinnelige kravet til 50 000 kroner, subsidiert 60 dager i fengsel.

- Viktig, men tungt - Det blir en viktig dag i retten. Det blir tungt å gå gjennom alle sporene på nytt, men det er helt nødvendig å gjøre det for å få ut den dokumentasjon og redegjørelse som Norsk Polarinstitutt sitter på. De sitter på informasjon om flere forhold som vi lurer på, sier Andhøy til Dagbladet.

I et intervju med Dagbladet sier Andhøy at han ser fram til rettssaken.

- Det skal bli greit å møte Norsk Polarinstitutt ansikt til ansikt i retten i dag. Til nå har de gjemt seg bak forskrifter og regelverk som er forvaltet etter egne interesser, men i dag må de faktisk svare for det de vet og sin egne rolle i tiltakene som er gjort mot Berserk-ekspedisjonene. Det de kommer opp med i retten nå vil bli nytt både for meg og for moren til Robert Skaanes, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Merkelig rettssak Roberts mor, Ann Mari Akselie Skaanes, skal være tilstede i rettssaken i Tromsø.

- Det siste jeg kan gi Robert er å høre i retten hva de forklarer. Jeg får meg ikke til å forstå at de la ut med Berserk i stormværet som var meldt, og forstår ikke hvorfor polarinstituttet ikke stiller de relevante ulykkesspørsmålene til myndighetene vi vet Berserk-mannskapet var i kontakt med før de ble borte, sier hun til Dagbladet.

Skaanes beskriver rettssaken mot Andhøy er merkerlig.

- At Jarle som en kompis må møte i retten for å ha lett etter sine kamerater skjønner jeg ikke. Han ville ikke vært mye til kamerat hvis han ikke hadde prøvd å finne ut hva som hadde skjedd med vennene sine, sier Skaanes.

Gir myndighetene skylda Jarle Andhøy har tidligere anklaget myndighetene for at de tre kameratene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) døde til havs. Dette gjentar han overfor Dagbladet før rettssaken.

- Polarinstituttet har hengt seg opp i formalia om en forsikring de vet ikke eksisterer og regelverk de selv omgår for å gjennomføre egne ekspedisjoner, men har ikke vist noen interesse for å finne ut hvorfor det døde tre mennesker. Årsaken til dettte må de svare på i retten i dag, sier han.

TRE DØDE: Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32)  døde til havs. Her fra minnestunden ved Fram-museet i 2012. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TRE DØDE: Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) døde til havs. Her fra minnestunden ved Fram-museet i 2012. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer