TILTALT: Svein Jemtland (t.h.) er tiltalt for å ha drept kona, Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet / Privat
TILTALT: Svein Jemtland (t.h.) er tiltalt for å ha drept kona, Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet / Privat Vis mer

Jemtland-drapet:

Sønnen i avhør etter Svein Jemtlands pågripelse: - Han sa «du vil vel ikke miste meg og?»

Den 13 år gamle sønnen ble avhørt like etter at faren var pågrepet og siktet for å ha drept sin kone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HAMAR (Dagbladet): Like før klokka 14 startet retten avspillingen av det andre avhøret av Jemtland-ekteparets eldste sønn. Gutten er på tidspunktet for avhøret 13 år. Hans forklaring er sentral i saken hvor faren, Svein Jemtland, står tiltalt for forsettlig drap på sin kone, Janne Jemtland.

Etter at det første avhøret, som ble gjennomført 2. januar, var avspilt, ble så et nytt avhør spilt av. Dette ble gjennomført 16. januar, fire dager etter pågripelsen og 19 dager etter at guttens mor forsvant. Hans far sitter på dette tidspunktet varetektsfengslet.

- Jeg hørte et digert smell, så ble det stille. Jeg var redd og begynte å grine, og tenkte at pappa hadde drept mamma. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, om jeg skulle ringe politiet eller hva det var, forteller gutten i avhøret.

Sønnen skal etter dette ha forsøkt å gå ned fra soverommet i andre etasje hvor han var, men ble møtt av sin nakne far i trappa på vei ned til første etasje. Ifølge tiltaltes tidligere forklaring var han naken fordi han hadde tatt seg en dusj. Sønnen skal så ha fått beskjed om å gå og legge seg.

- Vil vel ikke miste meg og?

Svein Jemtland har tidligere i rettssaken nektet helt for å ha instruert noen av barna med tanke på hva de skulle si til politiet eller i avhør. Under det andre avhøret kom det derimot fram detaljer om hvordan den eldste sønnen og faren skal ha diskutert temaet.

- Han sa «Hvis politiet vil snakke med deg må du si at du er sikker på at du så henne den kvelden». Og så sier han at han må unngå fengselsstraff og sånn, sier sønnen.

Seinere i avhøret kommer det også fram at den eldste sønnen skal ha sagt til sin yngre bror at han tror faren har drept mora deres. Dette skal tiltalte ha funnet ut. Faren skal ifølge sønnen ha sagt «du vil vel ikke miste meg og?»

- Jeg er hundre prosent sikker på at han sa det, sier 13-åringen i videoen.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

I avhøret av gutten kommer det fram at Svein Jemtland hadde en samtale med sønnen dagen han ble pågrepet. Han får også spørsmål om hva han tenkte da faren ble pågrepet.

- Han ga meg en klem og sa «det kan hende at jeg ikke kommer tilbake». Det var egentlig ikke noe stort sjokk. Han sa det kan hende han ble fengsla og sånn i bilen. At han var mistenkt for å ha gjort det, sier 13-åringen.

- Aldri satt føringer

Detaljene som i dag kommer fram står i sterk kontrast til Jemtlands forklaring på rettssakens to første dager. Barnas bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad Hansen, spurte blant annet tidligere Jemtland om han hadde sagt at sønnen måtte være forsiktig med hva han sa til barnevernet.

- Jeg har aldri satt føringer på mine barn hva de skal si, svarte Jemtland.

Også statsadvokat og aktor Iris Storås har tidligere i saken konfrontert tiltalte med opplysninger rundt Jemtlands forklaring sammenlignet med sønnenes. Hun har blant annet sagt at hun mener 47-åringen drar den eldste sønnen inn i saken.

- Jeg ga de en historie som de var trygge på. Selv om den historien ikke var sann, så ble det en trygghet, svarte Jemtland.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Tiltalte innrømmet videre å til en viss grad ha påvirket sønnens historie og hvordan han fortalte at de to guttenes mor var borte. Samtidig visste han hva som egentlig hadde skjedd.

- Jeg har aldri lagt ord ... at han skal fortelle sånn og sånn, men jeg har kommet med en forklaring på hva som har skjedd, sa 47-åringen.

«Det har aldri stemt»

Konfrontasjonene i rettssal 9 i Hedmark tingrett er imidlertid ikke første gang Jemtland blir bedt om en forklaring på hvorfor sønnens historie og hans egen ikke harmonerer.

I et avhør i mars blir han konfrontert med at sønnen har forklart seg annerledes enn ham. Da erkjenner han derimot ikke å ha forsøkt å påvirke gutten.

«Det har aldri stemt at jeg har hatt samtaler med ham som tilsier at han skal miste foreldrene sine. Han har aldri sagt at sønnen skal si noe som ikke stemmer», heter det i avhøret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer