Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sønnen min sa: «Pappa har dratt, og du skal ikke løpe etter ham»

Kona til direktør Per Gunnar Asheim forklarer seg nå.

SKAL BEVISE DRAP: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre skal få 53-årigen dømt for overlagt drap. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
SKAL BEVISE DRAP: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre skal få 53-årigen dømt for overlagt drap. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): - Jeg la barna, og da jeg kom tilbake fra badet, sa sønnen min: «Pappa har dratt, og du skal ikke løpe etter ham.» Det var siste gang jeg så ham.

Dette forklarer den 53-årige kvinnen som er tiltalt for overlagt drap på sin mann Per Gunnar Asheim (57) for snart to år siden. Hun spørres ut av fagdommerne om hva som skjedde i dagene før Asheim ble funnet i hennes utbrente bil på en parkeringsplass på Tranby 27. mars 2013.

Forklarer seg tydelig Den 53-årige kvinnen er pent antrukket, og forklarer seg klart om begivenhetene, med tydelig polsk aksent (hun er opprinnelig fra Polen).

Kvinnen forteller at hun traff Asheim i 1984 og etter hvert flyttet til Norge med ham. De fikk seks barn, men etter at en av døtrene fikk hjerneblødning i 2000 og den eldste sønnen døde i 2003, gikk det nedover med forholdet.

- Jeg søkte hjelp i sorgprosessen, Per Gunnar begynte å drikke, sier hun.

Det ble ikke bedre av hun innledet et forhold til en annen mann i 2010. I tida før mannen døde, lå ekteparet i bitter strid om barna, men fortsatte å bo under samme tak - en periode fylt av krangling og vold.

Kort tid før Asheim døde, hadde den tiltalte kvinnen anmeldt ektemannen for vold, men politiet henla saken. Samtidig lå de i forhandlinger med barnevernet om hva som skulle skje med barna. Hun ønsket delt omsorg, mens han ville at barna skulle plasseres i fosterhjem hos hans familie.

Jobbet i hagen Asheim ble funnet onsdag 27. mars. Kona redegjør for hva de gjorde i dagene før: De jobbet i hagen, handlet på Bauhaus, hun gjennomførte tiltak for å starte skilsmisseprosessen. Om mandag 25. mars sier hun:

- Den kvelden går som en marerittfilm.

Kvinnen tørker tårer mens hun forteller dette. Hun hevder barna fortalte at en beruset Asheim utøvde vold mot sønnen ved leggetid, og at han etter den påfølgende konfrontasjonen med henne stakk av - det var siste gang hun sier hun så ham.

53-åringen forteller at hun lette etter ektemannen hos venner, men at han ikke var der.

- Det var ikke første gang. Han pleie å være borte én eller to dager, eller ei helg.

Asheim dukket heller ikke opp den påfølgende dagen, men onsdag morgen fikk hun en telefon fra en bekjent om at bilen hennes brant.

Den tiltalte kvinnen blir stadig mer nedbrutt etter hvert som hun nærmer seg tidspunktet for da ektemannen ble funnet i hennes utbrente bil.

- Selvmord Aktoratet mener 53-åringen dopet ned mannen og plasserte ham i bilen, som hun satte fyr på ved hjelp av diesel hun kjøpte i forveien. Forsvaret hevder på sin side at Asheim tok livet av seg selv og plantet bevis i deres felles hjem for å få kona dømt for drap.

Da parets eldste datter forklarte seg onsdag, fortalte hun at hennes første innskytelse etter dødsbudskapet var at moren måtte ha drept faren.

Tiltalte nekter straffskyld for drapet, men sier seg delvis skyldig i å ha mishandlet barna, og skyldig i å ha påvirket vitner.

Det er satt av seks uker til hovedforhandlingen, som går for såkalt utvidet meddomsrett med to fagdommere og tre lekdommere. Tiltaltes forklaring går fra i dag til torsdag.