Sønnen ranet

Mens Per Ståle Lønning satte fokus på blind vold i «Sentrum» på TV2, ble sønnen hans knivranet på åpen gate i Oslo sentrum. To mindreårige gutter fikk 100 kroner i utbytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORBANNET: - Sønnen min hadde gudskjelov brukt opp de fleste pengene på bøker og de ville ikke ranerne ha. Utbyttet deres ble på bare 100 kroner, sier Per Ståle Lønning.

Lønnings 17 år gamle sønn hadde vært i Oslo for å kjøpe skolebøker, da han og to kamerater ble fraranet 100 kroner av tre unge gutter. Dette var bare ett av sju ran i Oslo i går.

- Jeg hadde akkurat avsluttet sendinga da jeg fikk en telefon fra kona. Hun fortalte at sønnen vår var blitt ranet med kniv i Oslo. Jeg ble forbanna, sier Per Ståle Lønning.

Lønning hadde ledet programmet «Sentrum» som denne gangen tok opp blind vold i Oslo.

Fire døde

- Vi satt fokus på at fire personer har dødd som følge av blind vold i Oslo i år. Alle gjerningsmennene var av utenlandsk opprinnelse, sier Lønning.

Han etterlyser en debatt om den økende kriminaliteten blant innvandrere i Oslo.

Lønnings sønn var i Oslo for å kjøpe skolebøker da han og kameratene ble overrumplet av tre unge ranere.

- Han hadde gudskjelov brukt opp de fleste pengene på bøker, og de ville ikke ranerne ha. Utbyttet deres ble bare 100 kroner.

Politimesteren ga råd

Men voldstrusselen var farlig nok. De truet de tre kameratene med kniv, sier Lønning til Dagbladet.

Oslos politimester Ingelin Killengreen var i studio da Per Ståle Lønning fikk beskjeden.

- Hun ba meg om å anmelde forholdet. Det gjorde jeg til tross for at verken sønnen min eller kameratene hans ønsket det. De var redd for represalier. Også en av dem som ranet min sønn var utlending, sier Lønning.

- Jeg er skremt

- Jeg er skremt over økningen av blind vold og ungdomsranene i Oslo. På Frognerseter-banen har ungdommer truet andre til å gi fra seg klærne sine. Før i tida var det pinlig å bli tatt for å ha stjålet klær, i dag er det tøft. Hvor er samfunnet på vei? spør Lønning.

Han mener vi må få belyst hvem som begår flest ran og hvem som utfører de verste voldshandlingene i byen.

- Hvis vi ikke tør ta debatten, gir vi de kriminelle fritt spillerom, og det kan da ikke være meningen, framholder han.