FØRSTE GANG: Kristian Røkke, Kjell Inge Røkkes sønn, stilte til intervju for første gang i dag. Foto: Johannes Worsø Berg.
FØRSTE GANG: Kristian Røkke, Kjell Inge Røkkes sønn, stilte til intervju for første gang i dag. Foto: Johannes Worsø Berg.Vis mer

Sønnen skal redde Røkkes verft

Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke, er blitt konsernsjef for farens skipsverft i Philadelphia og la fram sitt første kvartalsresultat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Nå er Kristian Røkke konsernsjef for i underkant av fire hundre ansatte på Aker Philadelphia Shipyard, og han forteller at verftet ansetter nye folk hver uke ettersom produksjonstakten øker.

- Det er absolutt et stort ansvar, sier Røkke junior til Dagbladet.

Overskudd Skipsverftet på USAs østkyst, er blitt kalt et kriseverft, og i fjor måtte delstatsmyndighetene i Pennsylvania gå inn med penger for å redde driften. Likevel klarte den ferske konsernsjefen å legge fram et millionoverskudd før skatt på 1,7 millioner dollar i årets første tre måneder. Det er likevel en nedgang fra 2,4 millioner dollar i samme periode i fjor. Røkke junior har vært her i fire år i ulike stillinger.

- Du er fersk i jobben. Hvordan trives du så langt?

- Jeg trives godt her på verftet. Jeg har allerede jobbet her i fire år, og trives godt sammen med de andre som jobber her.

Han tar i mot på sitt nye kontor som foreløpig er helt tomt for bilder.  Tidligere har han holdt en særdeles lav profil  i pressen, og han er fåmælt. I dag var første gang han stilte til intervju noensinne, og han vil bare snakke om verftet.

Lært av pappa Alle spørsmål om kjærlighet og privatlivet i Philadelphia blir høflig, men bestemt avvist. Han vil ikke si noe om hva han driver med. Egentlig har vi fått beskjed på forhånd om ikke å spørre noe om faren heller.

- Din far skriver til Akers aksjonærer at han er stolt av deg, og har rådet deg til å ta denne utfordringen. Har du lært noe av ham som forretningsmann?

- Altså, jeg har lært. Jeg har registrert det han har skrevet, og naturligvis har jeg fått råd fra ham og andre, inkludert sjefen min Jim (styreleder i Aker Philadelphia Shipyards journ.anm). Det er Jim og styret jeg svarer til, sier Røkke.

- Noen hevder du får dette fordi du er din fars sønn. Hva er din kommentar til det?

- Jeg forholder meg kun til styret som sjefen min.

- Overrasket over at noen kan tenke sånn?
- Det har jeg ingen kommentar til.  

- Glad for mulighetene - Gjør du noe på fritida som du i det hele tatt kan nevne? Eller er alt helt hemmelig?

VISTE FRAM:  Kristian Røkke viste fram Aker Philadelphia Shipyards til norske journalister. Verftet har blitt omtalt som et kriseverft, men han mener nå at framtiden ser lysere ut.Foto: Johannes Worsøe Berg
VISTE FRAM: Kristian Røkke viste fram Aker Philadelphia Shipyards til norske journalister. Verftet har blitt omtalt som et kriseverft, men han mener nå at framtiden ser lysere ut.Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

- Hehe. Du er inne på noe der, sier Røkke.

For øyeblikket jobber Aker Philadelphia Shipyards med å bygge to skip.

- Parallelt jobber vi med å vinne nye kontrakter. Det er krevende, men det er også mange muligheter her i markedet, sier Kristian Røkke.

- Du er 28 år. Hvilke tanker gjør du deg om ansvaret og mulighetene som ligger i en sånn jobb?

- Jeg er glad for mulighetene jeg har fått av styret. Jeg skal sørge for at vi som selskap jobber målrettet mot det å lykkes. Det å bygge skipene, selge skipene og vinne nye kontrakter, sier Kristian Røkke.

- Forholder meg til styret  - Trives godt utenfor jobben også?
- Philadelphia er et godt sted å være. Absolutt, sier den ferske konsernsjefen.

- Går det an å spørre om hva du driver med ellers?
- Jeg snakker kun om verftet. 

 
- Skal bli best - Du har ikke vært så mye i pressen tidligere. Er det ubehagelig med journalister?

- Jeg er interessert i å fremme verftet.

- Så dette er bare noe du er nødt til å gjøre?

- Jeg synes det er bra å kunne vise verftet og hva som pågår her.  

- Hva ser du i framtida?

- Det er å vinne nye kontrakter. Det er å være det mest konkurransedyktige verftet i USA.
 

Skryt Styreleder Jim Miller i Aker Philadelphia Shipyards skryter av Røkke junior.

- Med sin sterke bakgrunn og sine problemløsningsevner, er Kristian den perfekte person for å styrke våre konkurransefortrinn, sier Miller til Dagbladet

- Du var ikke bekymret for hans unge alder?

 - Ikke i det hele tatt. Han lytter godt. Han er smart nok til å samle flinke folk rundt seg i ledelsen. Jeg tror den energien og friskheten er det perfekte for selskapet nå.

- Noen hevder at han fikk denne jobben fordi han er sin fars sønn?

- En slik påstand kunne ikke vært lenger fra sannheten. I Aker handler det ikke om hvem du er og hvem du kjenner, men hva du har fått til, og hva du er i stand til å få til. Styret og jeg gikk gjennom en lang prosess. Det var ingen påvirkning. Det var en ren styrebeslutning, sier Miller 

LANGE DAGER: Kristian Røkke forteller at både han selv og andre jobber lange dager på skipsverftet. Foto: Johannes Worsøe Berg
LANGE DAGER: Kristian Røkke forteller at både han selv og andre jobber lange dager på skipsverftet. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer