Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sønnen skal redde Røkkes verft

Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke, er blitt konsernsjef for farens skipsverft i Philadelphia og la fram sitt første kvartalsresultat.

FØRSTE GANG: Kristian Røkke, Kjell Inge Røkkes sønn, stilte til intervju for første gang i dag. Foto: Johannes Worsø Berg.
FØRSTE GANG: Kristian Røkke, Kjell Inge Røkkes sønn, stilte til intervju for første gang i dag. Foto: Johannes Worsø Berg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Nå er Kristian Røkke konsernsjef for i underkant av fire hundre ansatte på Aker Philadelphia Shipyard, og han forteller at verftet ansetter nye folk hver uke ettersom produksjonstakten øker.

- Det er absolutt et stort ansvar, sier Røkke junior til Dagbladet.

Overskudd Skipsverftet på USAs østkyst, er blitt kalt et kriseverft, og i fjor måtte delstatsmyndighetene i Pennsylvania gå inn med penger for å redde driften. Likevel klarte den ferske konsernsjefen å legge fram et millionoverskudd før skatt på 1,7 millioner dollar i årets første tre måneder. Det er likevel en nedgang fra 2,4 millioner dollar i samme periode i fjor. Røkke junior har vært her i fire år i ulike stillinger.

- Du er fersk i jobben. Hvordan trives du så langt?

- Jeg trives godt her på verftet. Jeg har allerede jobbet her i fire år, og trives godt sammen med de andre som jobber her.

Han tar i mot på sitt nye kontor som foreløpig er helt tomt for bilder.  Tidligere har han holdt en særdeles lav profil  i pressen, og han er fåmælt. I dag var første gang han stilte til intervju noensinne, og han vil bare snakke om verftet.

Lært av pappa Alle spørsmål om kjærlighet og privatlivet i Philadelphia blir høflig, men bestemt avvist. Han vil ikke si noe om hva han driver med. Egentlig har vi fått beskjed på forhånd om ikke å spørre noe om faren heller.

- Din far skriver til Akers aksjonærer at han er stolt av deg, og har rådet deg til å ta denne utfordringen. Har du lært noe av ham som forretningsmann?

- Altså, jeg har lært. Jeg har registrert det han har skrevet, og naturligvis har jeg fått råd fra ham og andre, inkludert sjefen min Jim (styreleder i Aker Philadelphia Shipyards journ.anm). Det er Jim og styret jeg svarer til, sier Røkke.

- Noen hevder du får dette fordi du er din fars sønn. Hva er din kommentar til det?

- Jeg forholder meg kun til styret som sjefen min.

- Overrasket over at noen kan tenke sånn?
- Det har jeg ingen kommentar til.  

- Glad for mulighetene - Gjør du noe på fritida som du i det hele tatt kan nevne? Eller er alt helt hemmelig?

VISTE FRAM:  Kristian Røkke viste fram Aker Philadelphia Shipyards til norske journalister. Verftet har blitt omtalt som et kriseverft, men han mener nå at framtiden ser lysere ut.Foto: Johannes Worsøe Berg
VISTE FRAM: Kristian Røkke viste fram Aker Philadelphia Shipyards til norske journalister. Verftet har blitt omtalt som et kriseverft, men han mener nå at framtiden ser lysere ut.Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

- Hehe. Du er inne på noe der, sier Røkke.

For øyeblikket jobber Aker Philadelphia Shipyards med å bygge to skip.

- Parallelt jobber vi med å vinne nye kontrakter. Det er krevende, men det er også mange muligheter her i markedet, sier Kristian Røkke.

- Du er 28 år. Hvilke tanker gjør du deg om ansvaret og mulighetene som ligger i en sånn jobb?

- Jeg er glad for mulighetene jeg har fått av styret. Jeg skal sørge for at vi som selskap jobber målrettet mot det å lykkes. Det å bygge skipene, selge skipene og vinne nye kontrakter, sier Kristian Røkke.

- Forholder meg til styret  - Trives godt utenfor jobben også?
- Philadelphia er et godt sted å være. Absolutt, sier den ferske konsernsjefen.

- Går det an å spørre om hva du driver med ellers?
- Jeg snakker kun om verftet. 

 
- Skal bli best - Du har ikke vært så mye i pressen tidligere. Er det ubehagelig med journalister?

- Jeg er interessert i å fremme verftet.

- Så dette er bare noe du er nødt til å gjøre?

- Jeg synes det er bra å kunne vise verftet og hva som pågår her.  

- Hva ser du i framtida?

- Det er å vinne nye kontrakter. Det er å være det mest konkurransedyktige verftet i USA.
 

Skryt Styreleder Jim Miller i Aker Philadelphia Shipyards skryter av Røkke junior.

- Med sin sterke bakgrunn og sine problemløsningsevner, er Kristian den perfekte person for å styrke våre konkurransefortrinn, sier Miller til Dagbladet

- Du var ikke bekymret for hans unge alder?

 - Ikke i det hele tatt. Han lytter godt. Han er smart nok til å samle flinke folk rundt seg i ledelsen. Jeg tror den energien og friskheten er det perfekte for selskapet nå.

- Noen hevder at han fikk denne jobben fordi han er sin fars sønn?

- En slik påstand kunne ikke vært lenger fra sannheten. I Aker handler det ikke om hvem du er og hvem du kjenner, men hva du har fått til, og hva du er i stand til å få til. Styret og jeg gikk gjennom en lang prosess. Det var ingen påvirkning. Det var en ren styrebeslutning, sier Miller 

LANGE DAGER: Kristian Røkke forteller at både han selv og andre jobber lange dager på skipsverftet. Foto: Johannes Worsøe Berg
LANGE DAGER: Kristian Røkke forteller at både han selv og andre jobber lange dager på skipsverftet. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media