Sønnen tatt med falskt pass

Nord-Koreas leder Kim Jong-Il er satt i en pinlig situasjon etter at hans eldste sønn er anholdt i Japan med falskt pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans statsminister Junichiro Koizumi opplyste i kveld at man arbeidet med å få den anholdtes identitet bekreftet.

Politiet stanset den nordkoreanske lederens sønn, Kim Jong-Nam, da han forsøkte å komme seg inn i landet med falskt pass. Arveprinsen sa han hadde tenkt seg til Disneyland. Han ble anholdt mens faren og andre ledere hadde samtaler med en topptung EU-delegasjon om menneskerettigheter, raketter og forholdet til Sør-Korea.

- Jeg er Kim Jong-Nam, skal 29-åringen ha sagt til politietterforskerne, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

- Jeg ville besøke Disneyland.

Den lille generalen

Kim Jong-Nam blir kalt Den Lille Generalen i Nord-Korea, og han har trolig en sentral stilling i hæren. Han kom til Japan fra Singapore tirsdag sammen med en fire år gammel gutt og to kvinner, som japanske myndigheter antar tilhører hans familie.

Han reiste på et falskt pass fra Den dominikanske republikk, som han har brukt i Japan to ganger tidligere, og ifølge politiet i Tokyo hadde gruppen billetter til Beijing 7. mai.

Utenlandsreiser er svært vanskelig for nordkoreanere, og å reise på nordkoreansk pass er stort sett bare mulig på offisielle besøk. Den anholdte Kim Jong-Nam er Kim Jong-Ils eldste sønn og har tidligere studert i Japan.

Japanske myndigheter vurderer å sende Kim tilbake til Singapore, eller deportere ham til Kina, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Hendelsen er en diplomatisk utfordring for Japans nye statsminister, Junichiro Koizumi. Forholdet mellom Nord-Korea og Japan er anstrengt, og forsøk på å normalisere forholdet har stagnert det siste halvåret.

EU-samtaler

I mellomtiden var Kim Jong-Nams far i dag opptatt med politiske samtaler i Pyongyang. Nord-Korea fastholder stansen i utprøvingen av raketter som ble innledet i 1999, opplyste han i samtaler med en EU-delegasjon. Delegasjonen ble ledet av Sveriges statsminister Göran Persson og besto dessuten av utenrikskommissær Chris Patten og EUs ansvarlige for forsvars- og sikkerhetspolitikk, Javier Solana. Det var første gang EUs ledere besøkte landet.

Kim Jong-Il sa også at han fortsatt ønsker å gjennomføre et andre toppmøte med Sør-Koreas president Kim Dae-Jung, men at det bare vil finne sted når president George W. Bush har bestemt seg for hvilken Korea-politikk han vil føre.

Til 2003

- Kim Jong-Il sa at moratoriet på rakettprøver vil vare til 2003. I mellomtiden vil de vente og se, sa Göran Persson etter samtalene.

- Vi har også en klar beskjed om at Kim Jong-Il står fast ved avtalen om et andre toppmøte.

Nord-Korea overrasket verden i 1998 da landet testet en Taepodong-rakett som krysset japansk luftrom og landet i Stilleha vet. I 1999 sa Nord-Korea seg villig til å stoppe utprøvingen av raketter og stoppe eksporten av langtrekkende raketter i bytte med samtaler med USA om bedre forbindelser.

USA kom nær en avtale med Nord. Korea og utenriksminister Madeleine Albright besøkte landet i fjor høst, men president Bush har sagt han vil revidere politikken overfor Nord-Korea.

Fem timer

EU-delegasjonen tilbrakte i alt fem timer med Kim Jong-Il i går og i dag, og mesteparten av samtalene skjedde i dag. EU-delegasjonen uttrykte «meget sterk bekymring» for Nord-Koreas rakettprogram, ifølge Persson.

Kim Jong-Il sa han ville se hva Bushs «politiske gjennomgang endte med», fortalte Persson. EU-delegasjonen hadde understreket at en gjennomgang av politikken ikke betyr en ny politikk.

Analytikere mener president Bush mest sannsynlig vil gjenoppta tidligere president Bill Clintons forsiktige åpning mot landet.

Også Nord-Koreas løfte fra 1994 om å fryse atomvåpenprogrammet og menneskeretter ble drøftet i samtalene.

(NTB)

<B>PINLIG FOR KIM JONG-IL:</B> Nord-Koreas leder Kim Jong-Il har havnet i en pinlig situasjon etter at hans eldste sønn ble arrestert i Japan.
EU-MØTE:</B> I dag var Kim Jong-Il far opptatt med politiske samtaler i Pyongyang. Delegasjonen fra EU ble ledet av Sveriges statsminister Göran Persson og besto dessuten av utenrikskommissær Chris Patten og EUs ansvarlige for forsvars- og sikkerhetspolitikk, Javier Solana.