STAVANGER 20080911: Biskop Ernst Baasland utenfor Stavanger tinghus, etter at han hadde slått seg selv konkurs i Stavanger tingrett.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
STAVANGER 20080911: Biskop Ernst Baasland utenfor Stavanger tinghus, etter at han hadde slått seg selv konkurs i Stavanger tingrett. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

Sønnen tilstår, faren taus

Uavklart om Ernst Baasland fortsetter som biskop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett døgn etter at Gulating lagmannsrett forkastet Ernst Baaslands anke i konkurssaken, er det fortsatt uavklart om Baasland vil eller kan fortsette i sin stilling som biskop i Stavanger bispedømme.

Verken advokat Atle Helljesen eller biskopen selv var tilgjengelige onsdag for å svare på spørsmålet om lagmannsrettens kjennelse vil bli anket.

Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kultur- og kirkedepartementet (KKD) sier til NTB at departementet ikke har noen kommentar til Baasland-saken nå.

Biskopens sønn Bjarte Baasland erkjente onsdag skyld for grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner og tar en tilståelsesdom, opplyser hans advokat Hege Birkeland Ersdal.

I en pressemelding fra Bjarte Baasland selv går det fram at han også helt frikjenner faren i forbindelse med låneopptakene.

- Tann for tunge

Preses i bispekollegiet, biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark bispedømme, sier til NTB at denne saken vil være samtaleemne når arbeidsutvalget i bispekollegiet møtes 9. og 10. desember.

Men Skjevesland vil ikke uttale seg i spørsmålet om Baasland kan eller bør fortsette i sin stilling.

- Jeg holder tann for tunge foreløpig. Det må han svare på selv. Det er hans avgjørelse, sier Skjevesland.

Stavanger bispedømmeråd har heller ikke bestemt seg for hvordan de skal håndtere saken.

- Vi følger saken og har en dialog med Ernst Baasland om det som skjer, sier leder i bispedømmerådet, Inger Kari Søyland til NTB.

Biskopen har studiepermisjon til midten av februar, og bispedømmerådet skal gjøre sin vurdering når det nærmer seg slutten av permisjonstiden.

Villedet mor

Bjarte Baasland understreker at hans far ikke har noe med dette å gjøre. Han erkjenner at han har villedet sin mor, men bare henne.

- Han hadde ikke engang noe særlig kontakt med faren i den perioden dette har pågått, opplyser hans advokat Hege Birkedal Ersland til NTB.

Bjarte Baasland vil framover forsøke å kompensere for tapene han har påført andre ved å gå til søksmål mot de spilleselskapene som han tapte pengene hos. Baasland mener de må tillegges et betydelig ansvar. Også det at pengene er blitt brukt til spilling må få betydning for straffeutmålingen, hevder advokaten.

Totalt 60 millioner

De 26,6 millionene Bjarte Baasland erkjenner skyld for, tilsvarer innholdet i dagens siktelse som har grunnlag i en anmeldelse fra Selvaag-arvingen Cecilie Nustad.

Bispesønnen skal ha brukt totalt 60 millioner kroner på pengespill på internett, men siktelsen omfatter kun 26,6 millioner kroner.

Om det kan bli aktuelt å utvide siktelsen, vil ikke advokaten gi noen kommentar til.

- Vi forholder oss til den siktelsen som foreligger, og den er på 26,6 millioner kroner, sier Birkedal Ersland.

NTB