Sønnen tok sitt eget liv etter mobilmobbing

En 19 år gammel gutt fra Østlandet begikk selvmord kort tid etter at han hadde mottatt en tekstmelding der det ble gjort klart at han skulle dø i løpet av året. Guttens far mener at tekstmeldingen var en medvirkende årsak til at sønnen tok sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten, som var aktiv og levde et normalt liv, hadde i en lengre periode vært nedbrutt. Kort tid før han begikk selvmord, mottok han en tekstmelding med teksten: «I år skal du dø. Vi vet hvor du bor.»

- Vår sønn fortalte oss at han hadde mottatt denne meldingen. Han var opprørt og deprimert. Vi tok dette så alvorlig at vi valgte å politianmelde forholdet, sier faren til Dagbladet.

Han ønsker å fortelle sin historie for å advare mobberne og andre ungdommer som sender trusler og grove tekstmeldinger. Av hensyn til de involverte i saken ønsker han ikke å stå fram med navn.

- Jeg kan ikke få igjen min sønn, men jeg kan være med og bevisstgjøre andre på hvilke følger en tilsynelatende uskyldig handling kan få. Ungdom tenker ikke der og da på hva de gjør mot et annet menneske, sier faren.

Stor belastning

Faren har etter at sønnen tok sitt eget liv engasjert seg i arbeidet for å forebygge selvmord. Han tror at tekstmeldingen var en av flere faktorer som gjorde at sønnen så livssituasjonen sin som så vanskelig at han ikke ønsket å leve lenger.

- Jeg vet at han så på dette som en stor belastning. Denne typen mobbing er spesiell, ettersom mobberen ikke kan se reaksjonen hos den han mobber, samtidig er det veldig direkte kommunikasjon, sier guttens far.

Han mener at mobiltelefonoperatørene har et moralsk ansvar overfor kundene, og spesielt ungdom som er storforbrukere av tekstmeldinger.

- Tekstmeldingen som ble sendt til min sønn, var fra en kontantkorttelefon som ikke var registrert. Det gjorde det ekstra ubehagelig, ettersom man ikke kunne vite hvem som hadde sendt denne meldingen. Teleselskapet har på en måte tilrettelagt for en ansvarsfraskrivelse, sier faren.

Flere tilfeller

Også pastor Jens Fredrik Brenne i Østre Frikirke i Oslo er opprørt over dødsfallet. Pastoren ble kjent med det tragiske dødsfallet gjennom sitt arbeid. Han har fått tillatelse fra guttens familie til å uttale seg til media om saken.

- Jeg ble veldig opprørt over det som hadde skjedd. En person som går med selvmordstanker, er i et uendelig mørke. En slik melding kan virke veldig sterkt, sier Brenne.

Pastoren kjenner også til liknende tilfeller.

- Bare gjennom mitt arbeid har jeg vært borti to konkrete tilfeller der personer som har begått selvmord, kort tid før selvmordet har mottatt truende eller uhyggelige tekstmeldinger.

DØDSTRUSSEL: Dette var meldingen den nedbrutte 19-åringen fikk tilsendt på mobilen. Avsenderen var ukjent.
- HAR ET ANSVAR: Denne mannen opplevde at sønnen hans tok sitt eget liv kort tid etter at han hadde mottatt en truende tekstmelding. Faren mener teleoperatørene har et ansvar, ettersom det er mulig å sende anonyme meldinger.