GLAD: Assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN er særs fornøyd med at Borgarting lagmannsrett gir millionerstatning til mor og far for pengene de har tapt på å pleie sin skadde sønn. Foto: Jacques Hvistendahl
GLAD: Assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN er særs fornøyd med at Borgarting lagmannsrett gir millionerstatning til mor og far for pengene de har tapt på å pleie sin skadde sønn. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Sønnens skade gir mor og far millionerstatning

Viktig prinsippdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En fersk prinsippdom slår fast at familien skal ha 2,5 millioner kroner mer i erstatning enn de nær sju millionene deres multihandikappede sønn (10) fikk etter feilbehandling under fødselen.

- Dette er en viktig prinsippdom som vi har ventet på, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN.

Den nå ti år gamle gutten ble født 5. januar 2004. Det ble ikke gitt forsvarlig helsehjelp under fødselen, og gutten fikk alvorlige hjerneskader som følge av oksygenmangel. I dag er han 100 prosent medisinsk ufør og er pleietrengende 24 timer i døgnet.

12. mai 2005 vedtok derfor Norsk pasientskadeerstatning (NPE) at han har krav på erstatning, og etter behandling i NPE og i Pasientskadenemnda (PSN) ble det vedtatt at gutten skulle ha nær sju millioner kroner i erstatning.

Millionerstatning Begge foreldrene har sluttet i sine jobber for å ta vare på sønnen, og de mottar begge pleiepenger fra staten.

Nå har Borgarting lagmannsrett bestemt at det skal gis erstatning også for mor og fars påførte og framtidige inntektstap, noe som medfører at familien samlet sett får ytterligere rundt 2,5 millioner kroner i erstatning.

Foreldrene får utbetalt til sammen rundt 1,5 millioner kroner for det påførte inntektstapet de har hatt, mens det framtidige inntektstapet blir kompensert med ytterligere en drøy million kroner i erstatning til den skadde sønnen.

14. august falt dommen som Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN mener vil få stor betydning for foreldre som opplever at barna blir skadet.

- Dette er en meget gledelig dom. Blir den stående, vil den bli retningsgivende for andre tilsvarende saker. Lagmannsretten anerkjenner at foreldrene, ved å slutte i jobb for å ta vare på sønnen, har lidt et tap som staten må betale erstatning for. Dommen viser tydelig at hele familien lider økonomiske tap, ikke bare den som blir skadd, sier Oretorp til Dagbladet.

Han påpeker at slike såkalte tredjemannstap i utgangspunktet ikke har vært erstatningsrettslig vernet i Norge. Personskadeforbundet
har jobbet for å få dette forandret.

- Dette er en viktig prinsippdom som vi har ventet på, sier Oretorp.

Vurderer anke Familiens advokat Trond Alan Walmsnæss Wehn i advokatfirmaet Ness Lundin er enig i at dommen kan få stor betydning for andre saker.

- I vårt advokatfirma har vi mange saker som omhandler fødselsskader, bilulykker og andre saker hvor små barn er alvorlig skadd. Vi ser at foreldre må ned i stillingsprosent eller bytte til dårligere betalte jobber. Til nå har det vært vanskelig å få en reell erstatning for dette tapet. Jeg tror denne dommen vil gi betydelig drahjelp, sier Wehn.

Det er imidlertid ikke gitt at PSN vil slå seg til ro med tapet i lagmannsretten.

- Vi vurderer en anke til Høyesterett fordi dommen tar stilling til et prinsippielt spørsmål og derfor kan få betydning. Vi er uenig i lagmannsrettens rettsanvendelse, og det hadde vært nyttig med en avklaring i Høyesterett, sier leder Kari Løchen i rettssaksseksjonen i PSN.

VIKTIG DOM: Advokat Trond Alan Walmsnæss Wehn i advokatfirmaet Ness Lundin tror dommen vil kunne få stor betydning for liknende saker. Foto: Privat
VIKTIG DOM: Advokat Trond Alan Walmsnæss Wehn i advokatfirmaet Ness Lundin tror dommen vil kunne få stor betydning for liknende saker. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer