Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sony-angrepet ikke en krigshandling, men kostbar cybervandalisme

Obama om hackerangrepet.

- INGEN KRIGSHANDLING: President Barack Obama mener hackerangrepet på Sony ikke var en krigshandling, men kostbar cybervandalisme. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- INGEN KRIGSHANDLING: President Barack Obama mener hackerangrepet på Sony ikke var en krigshandling, men kostbar cybervandalisme. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA rådfører seg nå med sju land for å få en felles internasjonal respons på hackerangrepet, opplyser en ikke navngitt tjenestemann i Obama-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig vurderer USAs president Barack Obama om Nord-Korea skal settes tilbake på amerikanernes liste over stater som støtter terrorisme etter angrepet. Obama vil imidlertid ikke omtale dataangrepet som en krigshandling.

- Jeg mener det var svært kostbar cybervandalisme, sa Obama i et intervju med CNN søndag.

Ber Kina om hjelp USA har henvendt seg til Storbritannia, Australia, New Zealand, Sør-Korea, Japan, Kina og Russland, ifølge den høytstående tjenestemannen. I tillegg har USA bedt Kina om hjelp til å forhindre eventuelle nye dataangrep fra Nord-Korea.

- Vi har diskutert saken med kineserne for å dele informasjon, uttrykke våre bekymringer om angrepet og for å be om deres samarbeid, sier han.

- Det vi ser etter, er en form for blokade som kan hindre forsøket deres på å utføre angrep, sier en annen tjenestemann til New York Times.

Vil slå tilbake Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av cyberangrepet.

Ifølge landets nasjonale forsvarskommisjon (NDC) er Nord-Korea «rede til en konfrontasjon med USA på alle krigsområder inklusive cyberkrig».

- Våre tøffeste mottiltak vil bli tatt mot Det hvite hus, Pentagon og hele det amerikanske fastlandet, heter det i en uttalelse fra NNC.

Overbevist Obama sa fredag at han er overbevist om at Nord-Korea sto bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures 25. november, som ble iverksatt for å stanse filmsatiren «The Interview» som Pyongyang opplever som en latterliggjøring av Nord-Koreas leder Kim Jong-un. USA vil svare «proporsjonalt» på angrepet, sa Obama.

Han ville imidlertid ikke si om bruk av militærmakt eller nye økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea er blant alternativene som vurderes.

Nord-Korea nekter for å stå bak dataangrepet og har tilbudt seg å bidra til en felles gransking av saken, noe USA har avslått.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media