Soper inn fra smågivere: - Trump er republikanernes Obama

- Har aldri sett noe liknende.

SOPER INN: TV-personligheten og forretningsmannen Donald Trump lykkes bedre enn foregående republikanske presidentkandidater med å få inn penger fra smågivere. Foto: REUTERS / Mike Segar     / NTB scanpix
SOPER INN: TV-personligheten og forretningsmannen Donald Trump lykkes bedre enn foregående republikanske presidentkandidater med å få inn penger fra smågivere. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er anslått at det koster å ca. 750 millioner dollar å stille som presidentkandidat i USA.

Donald Trump så lenge ut til å samle inn langt mindre enn det, og på forsommeren ble det rapportert at Trump-kampanjens pengekasse nesten var tom.

Men i løpet av sommeren har det skjedd noe. Trump har gitt noe mer selv. Han har klart å overbevise noen store givere. Og det har begynt å strømme inn penger fra «vanlige folk».

- Trump nærmer seg, og har kanskje allerede passert, 100 millioner dollar fra givere som gir 200 dollar eller mindre, skriver Politico.

Det er mer enn både Mitt Romney og John McCain klarte å få inn i smådonasjoner i hele valgkampen i 2012 og 2008, og Trump er den første republikanske kandidaten som passerer 100-millioner-merket.

UANSTENDIG FORSLAG: Stephen Colbert kommer her med et forslag Donald Trump helt sikkert kommer til å avslå. Video: Comedy Central Vis mer

- Jeg har aldri sett noe liknende. Når det kommer til å få inn penger er han den republikanske Obama, sier en ikke-navngitt republikansk strateg til Politico.

Grasrotappell

Barack Obama var den første presidentkandidaten som virkelig klarte å samle inn store summer fra smådonasjoner. Bernie Sanders klarte å gjenskape noe av suksessen i årets primærvalgkamp på demokratisk side. Trump er den første republikaneren som ser ut til å lykkes med dette på nasjonalt plan.

EKSPERT: Hilmar Langhelle Mjelde.
EKSPERT: Hilmar Langhelle Mjelde. Vis mer

- Republikanerne har tradisjonelt basert seg mer på de store donorene. Et av målene deres etter valgnederlaget i 2012 var faktisk å styrke grasrotinnsamlingskapasiteten. Sånn sett var det en lykke for dem at en kandidat som Trump med stor støtte på grasrota, vant fram, sier Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, til Dagbladet.

Trump startet pengeinnsamlingen mye seinere enn vanlig. Det er derfor også uklart hvor mye han faktisk har brukt på å få pengene inn. Han måtte blant annet kjøpe e-post-listene til Ben Carson. Tallene for september offentliggjøres neste uke.

Mer ovenfra og ned

Så er spørsmålet: Hva vil Trump kunne gjøre med større økonomisk spillerom?

- Clinton hadde brukt 75 millioner dollar på TV-annonser ved utgangen av august, uten at det ser ut til å ha hjulpet henne stort. Trump brukte 7,7 millioner dollar. En god bakkeoperasjon kan gi 1-2 prosentpoeng ekstra oppslutning i valget. Han har hatt en mer ovenfra og ned-strategi enn Clinton. Hun har bygget opp en stor organisasjon, med mange kontorer i de ulike delstatene. Han har satset på å nå ut via mediene, sier Mjelde.

Selv om Trump er i ferd med å slå den republikanske rekorden, ligger han bak Clinton, som ved utgangen av juli hadde fått inn 156 millioner dollar fra smågivere. Obama dro inn enorme 483,6 millioner dollar fra smågivere i 2012. Og Bernie Sanders fikk inn 202 millioner i primærvalgkampen i år.

Det er 48 dager igjen til valgdagen i USA. Clinton ligger 0,9 prosent foran Trump på gjennomsnittet av meningsmålingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer