Soper inn millioner

Til sammen tjener stortingspartiene årlig flere millioner kroner på spillegale nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ikke bare Venstre håver inn inntekter fra spilleautomater. Det gjør også Ap, Sp og Frp.

Partienes automatinntekter

V: 810 000- 910 000 kroner (oppgitt). 1,1 mill. (beregnet).

Ap: 842 569 kroner (oppgitt av Oslo Ap, framgår ikke av Lotteriregisteret).

Sp: 225 000 kroner (oppgitt), 315 000 (beregnet).

Frp: 550 000 kroner (beregnet).

Høyre: 110 000 kroner (beregnet).

Sum: Stortingspartiene: 2,5- 2,7 millioner kroner (anslått).

Beregningene er gjort på grunnlag av gjennomsnittstall fra Lotteritilsynet.

Partisekretær Rune Tokle i Oslo Ap opplyser at 46 ulike lokale partilag i Oslo i 2004 til sammen fikk 842 569 kroner fra spilleautomater.

-  Vi har spilt i pott med idrettslag og hatt inntekter både fra bingo og spilleautomater, sier Tokle.

Oslo Ap har drevet med bingovirksomhet i mange år. Etter hvert er det blitt flere automater i hallene, og dermed har inntektene også økt, opplyser Tokle.

Alle midler som de respektive partilagene har fått fra bingo- og spillevirksomheten er etter avtale med 46 ulike lokallag overført til Oslo Ap.

De samlede inntektene fra bingo og spillevirksomhet var i 2004 1 856 439 kroner. Av dette var drøyt 842 000 kroner fra spilleautomater.

-  Skal reduseres

Partisekretær Martin Kolberg har denne kommentaren:

TJENER MILLIONER: I går avslørte Dagbladet at Venstre tjener millioner på spilleautomater. Nå viser det seg at flere andre partier gjør det samme. Foto: Scanpix.
TJENER MILLIONER: I går avslørte Dagbladet at Venstre tjener millioner på spilleautomater. Nå viser det seg at flere andre partier gjør det samme. Foto: Scanpix. Vis mer

-  Disse tallene har inntil nå vært ukjente for meg.

-  Men synes du det går an for et politisk parti å tjene penger på folk som er i ytterste nød?

-  Vi mener at spilleautomater er et problem som må håndteres. Personlig vil jeg si at mammon ikke er en sosialdemokratisk ideologi, men en antiideologi.

-  Bør ikke Ap\'s lokallag skaffe seg andre inntektskilder?

-  Vi har vært med på å vedta i Stortinget at spilleautomatene skal reduseres i antall og føres inn under Norsk Tipping. Vi har vært aktivt med på det og må ta konsekvensen av det, sier Kolberg.

Generalsekretær i Sp, Dagfinn Sundsbø, opplyser at lokallagene i Oslo Senterparti til sammen har ni «aksjer» i slike automater, hvor hver aksje i fjor ga et utbytte på 25 000 kroner. Til sammen kommer inntektene opp i 225 000 kroner. Dagbladets beregninger basert på gjennomsnittsberegninger med utgangspunkt i Lotteriregisteret viser at beløpet kan være om lag 100 000 større.

-  Jeg synes det er vanskelig å si «fy!». Lotteriloven gjør det mulig for partier og organisasjoner å finansiere sin virksomhet på denne måten.

Distriktssekretær i Oslo Frp, Knut Gunnar Larsen, bekrefter at enkelte bydelslag har avtaler med bingoentreprenører, men har ingen oversikt over inntektene.

Ifølge Lotteriregisteret har ni ulike Frp-lag inntekter fra spilleautomater. Andelene tilsier en beregnet inntekt på om lag en halv million kroner i 2004.

Glad for støtte

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland sier at hun har vært klar over at Venstre, Ap, Sp og Frp har hatt inntekter fra spilleautomater. Selv har ikke KrF noen sporbare inntekter fra slike.

-  Vi i KrF har ikke ønsket å være med i automatmarkedet. Men Venstre er enig med oss i vår strategi og våre planer for omlegging av spillevirksomheten, selv om partiet taper penger på det, sier kulturministeren.

I Høyre er det ifølge registrene bare Harstad Høyre som får inntekter fra en maskin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer