Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sophie fikk med seg feil baby hjem fra sykehus

Saksøker fransk sykehus etter 20 år med feil barn.

MOR OG DATTER: Manon og Sophie Serrano er egentlig ikke i familie. For tjue år siden fikk mammaen med seg feil baby hjem. Hun sier hun fattet raskt mistanke, men ble avfeid. Nå saksøker hun sykehuset. Foto: Roxane Petitier
MOR OG DATTER: Manon og Sophie Serrano er egentlig ikke i familie. For tjue år siden fikk mammaen med seg feil baby hjem. Hun sier hun fattet raskt mistanke, men ble avfeid. Nå saksøker hun sykehuset. Foto: Roxane Petitier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

THORENC (Dagbladet): For tjue år siden fikk to franske mammaer med seg feil døtre hjem fra sykehus.

- Dette har satt dype spor i mitt liv, sier Sophie Serrano, en av de to mødrene, til Dagbladet.

Nå saksøker hun et sykehus i Cannes, som sendte henne hjem med feil baby, for nærmere 100 millioner kroner i oppreisning.

Fikk med feil barn Franske Sophie Serrano fikk ikke med seg sin biologiske datter hjem fra et sykehus i Cannes da hennes egentlige datter ble født i 1994. Hun fikk i stedet en annen families jente og det tok mange år før feilen ble oppdaget.

- Det har vært tøffe år. Jeg kjenner fortsatt skyld for at jeg ikke klarte å beskytte min biologiske datter godt nok da jeg dro fra sykehus, sier hun.

For to år siden saksøkte hun sykehuset og i dag startet saken i en fransk domstol i byen Grasse i Frankrike. Også den andre familien som fikk feil barn står ved henne side, men de ønsker å være anonyme. De krever nå nærmere 100 millioner kroner i oppreisning for at sykehuset presterte å forveksle barna deres. Saken har fått store overskrifter i Frankrike den siste tida.

Syntes dattera var annerledes - Det jeg og den andre moren har vært gjennom har vanskeliggjort livene våre. Noen må stå til ansvar for dette, sier Serrano, som fødte dattera si da hun bare var 18 år gammel.

Det var en vanskelig fødsel og etterpå fikk hun beskjed om at hun måtte hvile.

- Babyen min ble sendt til et annet rom, sier hun.

Først neste dag fikk hun se ungen sin igjen.

- Jeg merket med en gang at min datter så annerledes ut. Hun hadde fått mer hår og var mer gul i ansiktet. Hun kjentes heller ikke lik ut da jeg holdt henne i armene. Det var noe som ikke stemte, sier hun til Dagbladet.

Da hun konfronterte sykepleieren med sine mistanker fikk hun svar tilbake at jenta hadde fått gulsott og at håret hadde vokst på grunn av det.

Som årene gikk ble mistankene om at jenta hun tok med hjem ikke kunne være hennes genetiske barn større. Etter hvert begynte datteras hud å bli mørkere enn hennes. Men det tok hele åtte år før de bestemte seg å ta en DNA-sjekk av mor og datter.

DNA-sjokk - Resultatet viste at hun og jeg ikke hadde samsvarende gener, sier hun.

Det viste seg også at et annet sted i Frankrike var en mor like bekymra for sitt barn og hadde fått det samme DNA-svaret. Serrano forteller at faren til barnet trodde hun hadde vært utro og gjorde slutt på forholdet, noe hun selv avviser. Serrano understreker at selv om hun fikk vite at hun ikke oppfostret sitt eget barn, ble ikke kjærligheten for henne noe svakere.

- Jeg syntes da og synes fortsatt at hun er ei kjempegod jente, sier hun.

Hun sier hun ble usikker på om hun skulle fortelle sannheten til dattera.

FIKK MER HÅR: Etter en tøff fødsel ble babyen plassert i et annet rom for at mora skulle få hvile. Da hun fikk igjen babyen hadde den fått mer hår og var gulere i huden. Foto: Roxane Petitier
FIKK MER HÅR: Etter en tøff fødsel ble babyen plassert i et annet rom for at mora skulle få hvile. Da hun fikk igjen babyen hadde den fått mer hår og var gulere i huden. Foto: Roxane Petitier Vis mer

- Det føltes umulig å holde det hemmelig, sier hun.

Fryktet Dattera Manon, som i dag er 20 år gammel, sier de satt på sengekanten de hun fikk vite det.

- Jeg ble livredd og gråt ustanselig, sier hun.

Det var ikke sannheten som gjorde henne mest redd, forteller hun.

- Jeg var veldig redd og ble overbevist om at jeg ville miste mammaen min som jeg var så glad i. Jeg ville ikke komme til noen jeg ikke kjente, selv om det var min biologiske mamma, sier hun.

Mora skyter inn:

- Jeg trøstet henne og lovet henne at jeg aldri i livet ville forlate henne. Jeg elsker henne like høyt som mine andre barn, sier hun.

Sykehuset innrømmer Sykehuset har erkjent megatabben, men nekter å betale oppreisning. De skyller på sykepleier som skal ha vært sterkt påvirket av alkohol på jobb da Manon ble født. Sykehuset mener også at de nybakte mammaene burde sagt tydligere i fra og til en ansvarlig lege da mistanken oppsto.

- Man må jo tross alt stille seg spørsmålet om hvorfor mødrene ikke reagerte sterkere med en gang, sier sykehusets advokat Sophie Chas til flere franske medier i dag.

- De må ha sett at deres døtre så annerledes ut, sier hun.

Domstolens avgjørelse er ventet å foreligge om en ukes tid.

UADSKILLELIGE: Selv om det ikke er hennes biologiske datter, elsker Sophie Manon like høyt. Foto: Roxane Petitier
UADSKILLELIGE: Selv om det ikke er hennes biologiske datter, elsker Sophie Manon like høyt. Foto: Roxane Petitier Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media