Sopp-epidemi: - Verre enn covid-19

En dødelig sopp som rammer coronasyke herjer i India. Det er et økende problem også i vestlige land, ifølge forsker.

OPERERER: Her opererer en lege en pasient med soppinfeksjonen Mucormykose. Flere har måttet fjerne øyne for å hindre spredning til hjernen. Foto: Amit Sharma / AP / NTB
OPERERER: Her opererer en lege en pasient med soppinfeksjonen Mucormykose. Flere har måttet fjerne øyne for å hindre spredning til hjernen. Foto: Amit Sharma / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne uka gikk helsedepartementet i India ut med en anmodning til landets 29 delstater. Her oppfordret helseminister Lav Agarwal alle om å erklære den såkalte covid-soppen som en epidemi.

Landet har et utbrudd av en soppinfeksjon - Mucormykose - som har rammet mange coronasyke.

Derfor ba helseministeren delstatene om å erklære epidemi, slik at alle mistenkte tilfeller av soppinfeksjonen registreres nasjonalt.

Nå begynner landet å få en viss oversikt over omfanget. Ifølge BBC er det nå registrert 8800 tilfeller av soppen, som har tatt minst 90 menneskeliv. Ifølge lokale medier skal det være snakk om mer enn 250 dødsfall som følge av soppinfeksjonen, skriver Sky News.

Soppen omtales nå som «en ny utfording» av Indias statsminister Narendra Modi.

De vestlige statene Gujarat og Maharashtra er hardest rammet, og har rapportert halvparten av tilfellene. Ytterligere 15 delstater har meldt om rundt 900 tilfeller.

- Uventet

På Maharaja Yeshwantrao Hospital i byen Indore har antallet innlagte med soppinfeksjonen økt kraftig. Forrige uke var antallet åtte. Søndag ettermiddag er 185 pasienter innlagt med Mucormykose.

Over 80 prosent av pasientene trenger operasjon, forklarer lege VP Pandey, leder for avdelingen for medisin ved sykehuset.

Sykehuset har satt av elleve avdelinger med totalt 200 senger for å behandle soppinfeksjonen.

- Denne økningen i pasienter var uventet. Vanligvis ser vi én til to pasienter i året, sier han til BBC.

- Soppinfeksjonen har blitt verre enn covid-19. Om ikke pasientene får behandling i tide, kan dødeligheten øke til 94 prosent. Kostnaden på behandling er høy, og det er lite medisiner, sier han.

SOPP: Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden, men alvorlig soppinfeksjon hos pasienter som har gjennomgått covid-19. Bilder: @dr.akshaynair.eyeplastics Vis mer

Covid-soppen påvirker oftest bihuler og lunger, ifølge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Sykdommen er ikke smittsom, men kan være dødelig for personer med nedsatt immunsystem.

Mucormykose kan oppstå ved inhalering av eller kontakt med spesifikke soppsporer som finnes i lufta og i jorda - særlig i råtnende organisk materiale. I tillegg til bihuler og lunger, kan infeksjonen også sette seg på huden og i hjernen.

UTBRUDD: På Noble Hospital i Hadapsar er mange pasienter innlagt med Mucormykose. Flere har måttet fjerne øyne for å hindre spredning. Foto: Shutterstock / NTB
UTBRUDD: På Noble Hospital i Hadapsar er mange pasienter innlagt med Mucormykose. Flere har måttet fjerne øyne for å hindre spredning. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

- Økende frekvens

Seniorforsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet forklarer at Mucormykose er 70 ganger mer vanlig i India enn i andre land. Årsaken er ikke fastslått, men én teori er at luftkvaliteten er dårlige der enn i for eksempel vestlige land.

At soppinfeksjoner rammer coronapasienter er et økende problem også her.

- Her er det andre soppinfeksjoner, som for eksempel Aspergillus fumigatus. Vi ser en økende frekvens av lungeinfeksjoner med denne soppen sekundært til alvorlig covid-infeksjon. Det skyldes at lungene er sårbare etter covid-infeksjonen. Så vil også hospitaliserte pasienter ofte behandles med immundempende midler, som gjør dem mottakelige for soppinfeksjoner.

Også magasinet Science har omtalt at soppinfeksjonen Aspergillus fumigatus er påvist hos covid-pasienter, og at den lille forskningen som finnes på området peker på en bekymringsfull trend. En studie fra Tyskland viste at flere av de som var alvorlig syke med covid-19 også hadde denne soppinfeksjonen.

En annen, og større bekymring, er om soppene blir resistente. Skaar forklarer at det er fem klasser antifungale midler - mot 22 klasser med antibakterielle midler - som gir langt mindre spillerom ved resistens.

- Man ser veldig høy dødelighet hos pasienter med invasive infeksjoner med resistente sopp. Det er en økende resistentutvikling hos sopp globalt. I Norge er situasjonen bedre enn i mange andre land, sier hun.

Dødsfall i USA

Skaar forklarer at i USA ser man at en annen, og mye skumlere sopptype, har rammet coronapasienter.

- Gjærsoppen Candida auris er i ferd med å spre seg over hele kloden. Den er resistent mot det meste. I USA har vi sett tilfeller av dødsfall med denne sekundært til covid.

- Hvorfor rammes vi av forskjellige arter sopp i ulike land?

- Det kan ha med miljøforhold å gjøre, for eksempel temperatur. En av grunnene til at sopp ikke så lett infiserer oss er at de aller fleste sopparter ikke trives over 37 grader. I India, der det er mye varmere, er det andre og farligere sopper som enn i Norge, fordi vi har lavere temperaturer. De aller fleste av de farligste soppene trives ikke her.

- Så ser vi en skift med klimaendringene. Den utviklingen som gjør det våtere og varmere, gjør at vi kan få inn nye sopper. Det ser vi allerede. De kan produsere nye giftstoffer.

Samtidig understreker hun at det finnes 5-6 millioner arter av sopp, og bare noen hundre av dem kan infisere mennesker og dyr. De aller fleste artene er ufarlige, forsikrer hun.

Har advart

Det amerikanske smittevernbyrået CDC har tidligere advart mot at soppen Candida auris har rammet coronapasienter.

- Siden starten på covid-19-pandemien er det rapportert om utbrudd av Candida auris i covid-19-enheter på sykehus. Disse utbruddene kan være relatert til endringer i rutinemessig smittevernpraksis under pandemien, inkludert begrenset tilgjengelighet av hansker, eller gjenbruk av disse, og endringer i rengjørings- og desinfiseringsmetoder, skriver smittevernbyrået på sin hjemmeside.

- Nye C. auris-tilfeller uten lenker til kjente tilfeller eller helsetjenester i utlandet har nylig blitt identifisert i flere stater, står det videre.

Forskere fra det amerikanske smittevernbyrået har også undersøkt Aspergillus fumigatus og covid-19. Forskerne tok utgangspunkt i 186 tilfeller med Aspergillus fra 17 forskjellige land. Nesten alle pasientene var innlagt på intensivavdeling.

Flere studier antar at i 20-30 prosent av de alvorligste covid-19-tilfellene, er det også soppinfeksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer