Soppinfeksjon

Soppalarm: Corona har skylda

Nå øker antall soppinfeksjoner over hele kloden. Verdens helseorganisasjon krever grep.

ALVORLIG: Aspergillus fungus er en sopp som kan gi alvorlige infeksjoner. Nå slår WHO alarm. Foto: Illustrasjonsfoto/NTB
ALVORLIG: Aspergillus fungus er en sopp som kan gi alvorlige infeksjoner. Nå slår WHO alarm. Foto: Illustrasjonsfoto/NTB Vis mer
Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kommet med en ny rapport som viser en sterk økning av alvorlig soppinfeksjon globalt.

- I deler av verden hvor de ikke har god økonomi og et godt helsevesen kan en invasiv soppinfeksjon være forenlig med død, sier overlege Ingvild Nordøy på Rikshospitalet til Dagbladet.

Ifølge rapporten er det dårlig prioritering av soppinfeksjon i grunnforskning og utdanning, som ikke hjelper med det voksende problemet.

Fire behandlinger

Bare fire typer behandlinger finnes mot soppsykdommer og utviklingen av nye alternativer går sakte, skriver WHO.

- Det er relativt lite soppinfeksjon i Norge og det brukes relativt lite soppmidler, forklarer Per Espen Akselsen, overlege for Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten.

Corona har skylda

WHO-rapporten har påpekt at det er en sammenheng mellom pandemien og økning av soppinfeksjon.

Coronaviruset kan bli knyttet til disse soppinfeksjonene: Aspergillosism, mucormycosis og candidaemia.

Nordøy forklarer at etter andre coronabølge økte soppinfeksjon i Norge også.

- Da den andre bølgen kom, startet vi en ny behandling på de aller sykeste som måtte ha intensivbehandling. De fikk alle dexametason, et immundempende middel som hadde vist seg å øke overlevelsen i nettopp denne pasientpopulasjonen, sier hun.

Da fikk 8 av 72 pasienter alvorlige soppinfeksjoner.

GRAVID: Danny er far til Wilder Lea og fødet sin egen datter. Vis mer

Risiko

Invasive soppsykdommer har økt særlig hos mennesker med nedsatt immunforsvar.

Dette er personer som får sterke behandlinger mot underliggende sykdommer som kreft, turberkolose, lungesykdommer og diabetes.

Akselsen sier til Dagbladet at antibiotikabehandlingen som pasientene får vil drepe bakterier som vi trenger i tarmen. Da kan det bli en overvekst av sopp i tarmen, som igjen fører til infeksjoner.

Ifølge kreftforeningen får én av fem kreftpasienter en infeksjon under behandlingen.

Ikke godt nok

Verdens helseorganisasjon skriver at det internasjonale medisinfeltet må bli flinkere til å utveksle informasjon med hverandre. Slik får alle land god tilgang på de beste behandlingsmetodene og grunnforskningen av nye, alternative behandlinger går raskere.

Soppinfeksjon bør også bli en større del av undervisning og trening av helsearbeidere.

I dag er det flere helsearbeidere som ikke er kjent med soppinfeksjon, og dette resulterer til feildiagnosering, påpeker WHO i sin rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer