- Søppel-TV

The Islamic Movement beskylder TV2 for løgn og bevisst manipulering etter at to personer i trossamfunnet ble hengt ut i «Rikets tilstand». Nå vil de dokumentere at ingen av deres døtre og hustruer er omskåret - og danne en muslimsk front mot omskjæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- TV2 manipulerte meg til å si til jenta at hun burde omskjære seg, sier imam Ebrima Saidy i The Islamic Movement Norge.

Trossamfunnet har 839 medlemmer, og ifølge talspersonene stiller samtlige seg bak imamen.

- TV2 har bevisst løyet for å skape problemer mellom muslimer og nordmenn. Dette kun for å få flere seere. Dette er søppel-TV, raser Sheikh Tijan Jeng som er gruppas talsmann.

Protesterer mot tv-klippinga

I «Rikets tilstand» i går så vi imam Saidy bli filmet med skjult kamera mens han ga norsk-somaliske Kadra (20) råd om å adlyde foreldrene som ønsket å omskjære henne. Det samme gjorde Islamic Movement- og Verdikommisjon-medlem Kebba Secka.

- TV2 viste ikke hele samtalen mellom meg og jenta. Hun sa at valget hennes var omskjæring eller å bryte med familien. Situasjonen gjorde oss begge svært presset. I tillegg hadde jeg hatt stort arbeidspress. Derfor ga jeg henne et galt råd. Det unnskylder jeg på det sterkeste, og det skal aldri skje igjen, lover imam Saidy.

Et titall muslimer var i ettermiddag samlet i moskeen. Alle forteller Dagbladet.no at de ikke kjenner noen muslimer i Norge som bedriver omskjæring.

Vil la seg undersøke

- Vår imam lyver ikke. Alle i vår menighet tar avstand fra omskjæring, sier Amie Joof.

Hun understreker at omskjæring ikke har med religion å gjøre, men at det er en tradisjon som praktiseres av noen stammer i hjemlandet hennes Gambia.

- For å bevise at vi ikke støtter eller praktiserer omskjæring, vil vi at helsepersonell skal undersøke alle våre døtre og kvinner, sier talsmann Jeng.

Islamic Movement vil også ta kontakt med norske myndigheter og samtlige islamske trossamfunn i Oslo for å komme omskjæringa til livs.

- Dette skal vi gjøre med en gang. Vi plikter å vise det norske folk at TV2 lyver om oss, sier Jeng.

Tung dag

Selv om de er forbannet på tv-kanalen, lover han at ingen vil skade Kabra.

- Hun er i likhet med oss et offer. Det er TV2 vi har mistet all tillit til. Vi ønsker å snakke med og hjelpe Kabra. Hvis vi hører at noen vil skade henne, vil vi gjøre det vi kan for å stoppe det, lover Jeng.

Han forteller at dagen har vært svært tung.

- TV2 beskylder vår imam for å være en løgner. Det er svært tungt for oss å se vår religiøse leder bli behandlet uten respekt. Nå håper vi bare media også har plass til vår versjon av det som skjedde.

I programmet «Rikets tilstand» blir 20 år gamle Kadra utstyrt med skjult kamera for å høre hva fire religiøse ledere egentlig mener om at hun skal sendes til Afrika for å bli omskåret. Til reporter Tonje Steinsland benekter alle at de er for omskjæring, mens de anbefaler Kadra å følge morens ønske om omskjæring.

Programmet rystet blant annet Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim som krever at Riksadvokaten tar ut tiltale mot imamene.

Si din mening om omskjæring!

LOVER Å ORDNE OPP: Sheikh Jeng vil at alle muslimer skal gå sammen mot omskjæring. Bak ham er imam Ebrima Saidy som beskylder TV2 for å ha løyet om ham.
- VI ER ALLE IMOT OMSKJÆRING: Amie Joof ble sjokkert da TV2 beskyldte hennes religiøse leder for å være en løgner.