- Søppel!

En av FNs våpeninspektører har gitt amerikansk etterretning strykkarakter. Dermed får USAs troverdighet nok en knekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har Irak masseødeleggelsesvåpen, slik USA påstår, eller bløffer amerikanerne? Det er dette spørsmålet uttalelsen fra den høytstående våpeninspektøren reiser. Fakta i saken reiser samme spørsmål.

Til nå har ikke inspektørene funnet et eneste bevis for at Saddam Hussein har gjemt unna slike våpen.

«Søppel»

Våpeninspektøren, som ikke står fram med navn, karakteriserer etterretningsinformasjonen USA har gitt FN-inspektørene, som «søppel». Informasjonene er, sier han, enten basert på indisier, foreldet eller simpelthen feilaktige.

- For å være ærlig så har vi bedre ting å bruke tida vår til enn å løpe rundt i landet på måfå ledet av falske beviser, sier inspektøren til den britiske avisa Daily Mail.

Colin Powell, den amerikanske utenriksministeren, hevdet i FN at Irak hadde mobile laboratorier til framstillingen av biologiske våpen. Han kunne vise fram bilder av dem, men våpeninspektørene har ikke vært i stand til å finne noen.

Ny tvil

USA er i ferd med å få et troverdighetsproblem. Når en våpeninspektør nå gir amerikansk etterretning strykkarakter, så øker dette problemet ytterligere. Og mer kan komme. USA har, like bombastisk som når det gjelder Irak, hevdet at Iran har et atomvåpenprogram. Iran nekter og hevder at hele hensikten med atomprogrammet er å produsere strøm. Nå har lederen for Det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed ElBaradei, nettopp avsluttet en inspeksjon av atomanleggene i Iran. Hans rapport kan så ny tvil om amerikanske påstander og kvaliteten på landets etterretning.

Det hjelper heller ikke amerikansk etterretning at de mangfoldige ganger har varslet om at nye terrorangrep mot mål i USA kan komme når som helst - uten at noen ting har skjedd.

Bush: - Siste sjanse

President George W. Bush truet i går FN med at organisasjonen bare vil få én eneste sjanse til for å avvæpne Saddam Hussein.

Han slo fast at USA kommer til å legge fram et resolusjonsforslag i FN i neste uke som fastslår at Irak har brutt FNs krav om avvæpning.

Bush sa dette etter et møte med Spanias statsminister José Maria Aznar i Texas i går.

- Tida er kort. Dette gir Sikkerhetsrådet en sjanse til å vise sin relevans, sa Bush.

I BLINDE: FNs våpeninspektører finner ikke masseødeleggelsesvåpen i Irak. I går var de på ørkentur 60 kilometer vest for Bagdad.