Forsøpling i Norge

Søppelbomba:
- Trist av synet

Lise Enger ble forskrekket av synet som møtte henne da hun var ute på tur i helga.

FORSØPLING: På bildet ser man noe av søppelet som ble funnet langs Mjøsa lørdag 1. mai. Foto: Privat
FORSØPLING: På bildet ser man noe av søppelet som ble funnet langs Mjøsa lørdag 1. mai. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Etter natt til 1. mai kom Lise Enger (41) over noe som liknet en søppelfylling, da hun gikk tur langs Mjøsa, på Helgøya.

- Jeg var på tur lørdag og kom over masse søppel som tydelig kom fra en fest natt til 1. mai. Det så ut som noen hadde sluppet ei bombe der, sier Enger til Dagbladet.

TOMME ENHETER: På bildet ser man tomme enheter med alkohol like ved brua over til Helgøya, ifølge Lise Enger, som her har avbildet noe av avfallet hun kom over. Foto: Privat
TOMME ENHETER: På bildet ser man tomme enheter med alkohol like ved brua over til Helgøya, ifølge Lise Enger, som her har avbildet noe av avfallet hun kom over. Foto: Privat Vis mer

- Blir trist

- At det er mer forsøpling for øyeblikket kan ha noe med coronaviruset å gjøre. Mange trekker ut i naturen for en fest, kjøper takeaway og er kanskje ikke så flinke til å kaste avfallet i søppelkasser, eller ta det med hjem. I tillegg flyter det med munnbind, sier 41-åringen.

Enger jobber som koordinator for avfall på avveie i Gjøvik-regionen hos Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter og sier hun har sett en tendens til mer ny forsøpling i naturen under pandemien.

ØNSKER ENDRING: Lise Enger håper folk kan bli bevisst på hvordan forsøpling påvirker naturen. Foto: Sig Atle Stensvold
ØNSKER ENDRING: Lise Enger håper folk kan bli bevisst på hvordan forsøpling påvirker naturen. Foto: Sig Atle Stensvold Vis mer

Registrerte 70 tilfeller

Politiet i Innlandet forteller at de registrerte rundt 70 forhold på forstyrrelser av nattero forrige helg.

- Vi registrerte flest tilfeller natt til 1. mai og flere av forholdene foregikk ute i det offentlige, sier operasjonsleder i Innlandet Sidsel Svartstad til Dagbladet.

Svartstad oppfordrer til at alle tar med seg tomgods når man har oppholdt seg ute, og forteller at politiet gjør det samme når de må bortvise samlinger med mennesker.

- Må tenke på konsekvensene

Enger sier at hun fant mye forskjellig søppel langs Mjøsa forrige helg. Hun fant gensere, en hårspray, håndklær og et stort antall tomme enheter med alkohol.

- Det var mye glasskår fra knuste flasker som kan være til skade for mennesker og dyr som går forbi. Jeg forstår ikke at noen synes det er greit å bare slippe fra seg slike ting i naturen. De må tenke på konsekvensene av slik forsøpling. Mye av avfallet lå langs vannet og plast kunne enkelt havnet i innsjøen, blant annet. Dette er ille, sier Enger.

Enger delte et innlegg på Facebook-gruppa «Rydd Ringsaker», hvor hun dokumenterte synet som møtte henne. Flere i gruppa responderte med å melde seg frivillig til å rydde vekk avfallet.

ULIKE TYPER SØPPEL: Lise Enger kom over mye forskjellig søppel ved Skurven, like utenfor Helgøya. Foto: Privat
ULIKE TYPER SØPPEL: Lise Enger kom over mye forskjellig søppel ved Skurven, like utenfor Helgøya. Foto: Privat Vis mer

Store mengder søppel i Oslo

De siste ukene har det vært et større fokus på forsøpling i Norge. Det har vært mange som trekker ut til parker og områder i naturen for å møtes.

Seinest forrige uke var det 1000 personer på St. Hanshaugen i Oslo som festet og etterlot seg et takras av søppel i parken.

SØPPEL: Enorme søppelmengder har hopet seg opp ved en dam i elva Drina nær byen Visegrad i Bosnia. Foto: AP / NTB Vis mer

For to uker siden snakket Dagbladet med renovatør Ola Mago i Oslo, som sa at han har sett enorm økning med søppel i byen, etter at det ble varmere i lufta, som har åpent for å være lenger ute om nettene.

Klokka var 07.30 på søndag for to uker siden holdt Mago på med å fylle det tredje lasset med søppel på lastebilen ved St. Hanshaugen.

- Det var helt for jævlig med søppel her da vi startet på morran. Og det var enda verre i Grünerhaven. Kolleger med mange års erfaring fra selskapet NCC sier det samme. I går kveld, mens utefestene fortsatt var i gang, hentet vi tre slike billass nede rundt Nedre Foss Gård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer