Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søppelfeltet er fire ganger så stort som Norge, og det vokser stadig

- Dette var virkelig deprimerende.

STORT: Omfanget av søppelfeltet i Stillehavet er langt større enn først antatt. Foto: NTB Scanpix
STORT: Omfanget av søppelfeltet i Stillehavet er langt større enn først antatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

​​I Stillehavet mellom California og Hawaii har havstrømmene samlet opp store mengder plastsøppel som ikke brytes ned.

Det finnes flere av disse ansamlingene, og «Great Pacific Garbage Patch» er den suverent største.

Men forskerne har ikke hatt full oversikt over omfanget av det enorme området. Det kommer fram i en ny rapport som er publisert i tidsskriftet Scientific Reports.

Fire ganger Norge

Ifølge rapporten er området det er snakk om opptil 16 ganger større enn først antatt, og dekker et areal på 1,6 millioner kvadratkilometer. Det tilsvarer litt i overkant av fire ganger Norges areal.

Den nederlandske organisasjonen The Ocean Cleanup har i to år forsøkt å få oversikt, og har tatt i bruk både båter og fly.

- Jeg har vært forsker lenge, men dette var virkelig deprimerende, sier Laurent Lebreton som er en av hovedforfatterne av artikkelen. Han forteller også at tilfanget av plastikk bare øker og øker.

Marianne Olsen er marinbiolog og forskningsleder for marin forurensning ved NIVA (Norsk institutt for vannforskning). Hun sier til Dagbladet at det er en interessant studie.

- Det er brukt en kombinasjon av ulike teknikker for å prøve å anslå omfanget av plast-forurensning i store åpne havområder, og spesielt i områder der havstrømmene bidrar til oppkonsentrering av søppel. Slike områder er vanskelige å undersøke, rett og slett fordi de er så store og langt fra land, sier hun.

KORALLDØD: Vi risikerer at et av verdens største underverk blir fullstendig ødelagt i vår levetid. Great Barrier Reef går fra vondt til verre. Video: Richard Fitzpatrick / WWF Vis mer

- Ikke overraskende

Større plastdeler kan skade og i verste fall ta livet av havdyr. et godt eksempel er den syke hvalen som i fjor måtte avlives på Sotra. Det viste seg at den hadde 30 plastposer i magen.

Gammelt fiskeutstyr utgjør nesten halvparten av massen som ble kartlagt.

- Dette er ikke overraskende, men det er likevel bevisstgjørende. De negative effektene av fiskegarn på avveie er åpenbare, siden dyr kan sette seg fast og drukne, sier Olsen ved NIVA.

Samtidig er det også snakk om enorme mengder mikroplast. Olsen forteller at det foreløpig er usikkert nøyaktig hvilken effekt de kan ha på dyreliv og mennesker.

- Hvis partiklene blir små nok kan de passere cellemembraner, men partikler vi kan se med det blotte øyet vil i hovedsak passere gjennom tarmen. Imidlertid kan plastpartiklene inneholde miljøgifter, enten fordi de er tilsatt produktet med hensikt eller fordi plasten har tatt opp miljøgifter fra omgivelsene, sier hun.

- Avhengig av hvilke miljøgifter vi snakker om kan disse opptas i dyr.

Appell

I november skrev Dagbladet om fotografen og aktivisten Caroline Power som bor på Roatan-øya i Honduras.

Hun la ut et Facebook-innlegg med bilder av store flak av søppel og tang, og kunne meddele at tilstanden bare har blitt verre de seinere åra.

- Tidligere besto flakene mest av tang, med litt plast og isopor. Når er det tider av året hvor det nesten bare er søppel.

I appellen sin ber hun folk om å tenke på forbruket sitt i hverdagen:

«Hvordan ble din siste gatekjøkkenmat servert? Sjansen er stor for at det var isoporbasert, og servert med en plastgaffel og lagt i en plastpose. Bruker du fortsatt søppelposer av plast? Plastflasker? Plastinnpakning på maten?»

«Jeg utfordrer alle personer og firmaer til å beholde alt søppelet i ei uke. Sorter ut det organiske og det resirkulerbare, og behold alt annet. Du vil bli kvalm av hvor mye engangsemballasje du bruker.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!