Søppelgift kan gi misdannelser hos barn

LONDON (Dagbladet): Kvinner som bor nær gamle søppelhauger, risikerer å få barn med misdannelser eller medfødte sykdommer. Spina befida (som gir nerveskader), hull i hjertet og feil med blodtilførselen er blant skadene som er oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er foretatt av dr. Helen Dolk ved London School og Hygiene and Tropical Medicine. Hun har undersøkt kvinner som bor nær 21 søppelhauger i England, Frankrike, Italia, Danmark og Belgia.

'Bomber'

Miljøorganisasjonen Friends of the Earth hevder at undersøkelsen viser at søppelhaugene er 'tikkende bomber'. Det spres gifter gjennom jordsmonnet og i luften rundt slike søppelplasser. Det er på tide at regjeringene setter i gang en skikkelig undersøkelse av disse områdene.

Organisasjonen hevder at ingen har peiling på hvilke giftige stoffer som ligger på søppelhaugene. Det er først de siste åra at noen kommuner er begynt å skille søppelen. Friends of the Earth krever at regjeringen setter forbud mot at industribedrifter og privatpersoner dumper giftstoffer på søppelhaugene, giftstoffene må uskadeliggjøres før de dumpes.

Misdannelser

Det dr. Dolk har funnet er at hvis mødrene bor i en radius av 2,8 kilometer fra søppelhaugen øker sjansen for å få barn med misdannelser med 33 prosent. Resultatet ble offentliggjort i det medisinske tidsskriftet The Lancet og ble et hovedpunkt i britiske nyhetssendinger i går.

Det er foretatt liknende undersøkelser før. Professor Stephen Palmer ved universitetet i Wales fant en klar sammenheng mellom spedbarn født med misdannelser og deres hjem som lå nær en stor søppelplass i Rhondda-dalen.

Britiske myndigheter toner ned funnene. En regjeringstalsmann opplyser at myndigetene har satt i gang sin egen gransking av forholdene rundt søppelplassene.