Kommunene overtar avfallshåndtering og renovasjon

Søppelkonkurs ga stopp for private

Brorparten av kommunene som ble rammet av konkursen i avfallselskapet RenoNorden har selv overtatt driften. Fagforbundets leder Mette Nord kaller det en seier.

Søppeltømmere fra renovasjonsselskapet RenoNorden i Bærum på en av sine siste runder i september i fjor. Nå viser det seg at kommunene selv har overtatt driften i brorparten av kommunene som ble rammet av konkursen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Søppeltømmere fra renovasjonsselskapet RenoNorden i Bærum på en av sine siste runder i september i fjor. Nå viser det seg at kommunene selv har overtatt driften i brorparten av kommunene som ble rammet av konkursen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Denne typen sårbare tjenester bør ikke overlates til private. Renovasjon og avfallshåndtering er et viktig velferdsgode som bør drives i offentlig regi, sier Nord til Dagbladet.

Budskapet vil hun gjenta senere i dag, under Fagforbundets landsstyremøte i Bergen. Der vil lederen i LOs suverent største forbund på nytt advare mot private innslag i offentlig velferd.

Kommunene overtar

Med seg til Bergen har LO-toppen en helt fersk oversikt over ståa i kommunene som ble rammet av konkursen i søppelgiganten RenoNorden i september i fjor.

Oversikten viser at 53 kommuner har overtatt driften permanent i egenregi og at 45 kommuner driver midlertidig i egenregi. Samtidig har 39 kommuner en midlertidig privat leverandør, mens bare seks kommuner har inngått ny kontrakt med private.

- Konkursen gjorde at en mange kommuner fikk store problemer med å hente inn søpla si. Samtidig så vi at dette kunne være en god anledning til å ta tjenestene tilbake, sier Nord.

Oslo står ikke på lista, men etter den mye omtalte Veireno-saken overtok kommunen ansvaret for avfallshåndteringen også i hovedstaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer