Kommunene overtar avfallshåndtering og renovasjon

Søppelkonkurs ga stopp for private

Brorparten av kommunene som ble rammet av konkursen i avfallselskapet RenoNorden har selv overtatt driften. Fagforbundets leder Mette Nord kaller det en seier.

Søppeltømmere fra renovasjonsselskapet RenoNorden i Bærum på en av sine siste runder i september i fjor. Nå viser det seg at kommunene selv har overtatt driften i brorparten av kommunene som ble rammet av konkursen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Søppeltømmere fra renovasjonsselskapet RenoNorden i Bærum på en av sine siste runder i september i fjor. Nå viser det seg at kommunene selv har overtatt driften i brorparten av kommunene som ble rammet av konkursen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Denne typen sårbare tjenester bør ikke overlates til private. Renovasjon og avfallshåndtering er et viktig velferdsgode som bør drives i offentlig regi, sier Nord til Dagbladet.

Fagforbundets leder Mette Nord mener private ikke bør få ansvaret for avfallshåndteringen i norske kommuner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Fagforbundets leder Mette Nord mener private ikke bør få ansvaret for avfallshåndteringen i norske kommuner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Budskapet vil hun gjenta senere i dag, under Fagforbundets landsstyremøte i Bergen. Der vil lederen i LOs suverent største forbund på nytt advare mot private innslag i offentlig velferd.

Kommunene overtar

Med seg til Bergen har LO-toppen en helt fersk oversikt over ståa i kommunene som ble rammet av konkursen i søppelgiganten RenoNorden i september i fjor.

Oversikten viser at 53 kommuner har overtatt driften permanent i egenregi og at 45 kommuner driver midlertidig i egenregi. Samtidig har 39 kommuner en midlertidig privat leverandør, mens bare seks kommuner har inngått ny kontrakt med private.

- Konkursen gjorde at en mange kommuner fikk store problemer med å hente inn søpla si. Samtidig så vi at dette kunne være en god anledning til å ta tjenestene tilbake, sier Nord.

Oslo står ikke på lista, men etter den mye omtalte Veireno-saken overtok kommunen ansvaret for avfallshåndteringen også i hovedstaden.

Seier

Bare dager etter konkursen gikk Fagforbundet ut med en oppfordring til sine tillitsvalgte om å jobbe systematisk for at så mange kommuner som mulig skulle overta driften selv.

- Mange fagforeninger har jobbet fantastisk godt. Vi skal ikke ta all æren, men jeg vil si at vi har bidratt godt, sier Nord.

Hun nøler ikke med å kalle det en «viktig politisk seier» at det offentlige overtar:

- Det er god økonomi, og det trygger de ansattes arbeidsvilkår. Anbudskonkurranser er dyrt og fellesskapets midler skal uansett ikke gå til å berike private aktører, sier Nord.

Ikke overrasket

Direktør Svein Kamfjord i KS Bedrift Avfall er ikke overrasket over at brorparten av kommunene valgte å overta ansvaret selv, når konkursen først skjedde så raskt.

- Forholdene er svært ulike rundt om i landet med tanke på tilgjengelige alternativer. Der det eventuelt fantes alternativer, har noen gått inn i nye avtaler. Andre fant det umulig, sier han.

Kamfjord sier RenoNorden-saken viser at det er en risiko forbundet med selskaper som kan gå konkurs.

- Fjorårets konkurser viser at mange private driver med dårlig kontroll, og generelt i disse tilfellene har dårlig drift ført til store problemer for kommuner og deres innbyggere, sier han.

- Ikke ideologi

Administrerende direktør Nancy Strand i Avfall Norge sier faglige vurderinger og ikke ideologi må ligge bak når kommunene skal vurdere driftsform.

- RenoNordens konkurs berørte avfallsinnhentingen til 1,7 millioner innbyggere. Måten dette ble løst fra bransjens side gjorde at svært få merket noe til situasjonen, sier hun til Dagbladet

En oversikt som en bransjeorganisasjonen utarbeidet etter RenoNorden-konkursen i fjor, viste at mer en halvparten av de berørte innbyggerne fremdeles ville få renovasjonstjenestene utført av private.

- Etter konkursen i RenoNorden har det vært en erkjennelse om at det i perioden fram mot 2017 var en usunn prisspiral i bransjen. Ingen av aktørene tjente penger på dette. Våre signaler fra markedet er at prisene nå er på vei oppover, sier Strand.

Fakta om RenoNorden-konkursen

* Renovasjonsselskapet RenoNorden begjærte oppbud i september i fjor.

* Bakgrunnen var at det ble inngått en rekke tapskontrakter som påførte selskapet tap på mer enn 300 millioner kroner.

* RenoNorden AS hadde ved konkursen om lag 500 ansatte og 30 kontrakter i Norge, som omfatter om lag 1,2 millioner mennesker.

(Kilde: RenoNorden)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer