Jonny Enger leder utskjelt renovasjonsselskap:

Søppelsjef hetses på nettet

- Trøkket fra sosiale medier har slått meg skikkelig i trynet, medgir Veireno-sjef Jonny Enger.

PERSONHETS: - Jeg har opplevd personhetsen som røff, sier Veireno-sjef Jonny Enger. Dagbladet møtte han ved selskapets brakkekontorer på Alnabru. Han han har lovet kommunen å få kontroll på søppelsituasjonen i løpet av neste uke. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PERSONHETS: - Jeg har opplevd personhetsen som røff, sier Veireno-sjef Jonny Enger. Dagbladet møtte han ved selskapets brakkekontorer på Alnabru. Han han har lovet kommunen å få kontroll på søppelsituasjonen i løpet av neste uke. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det private renovasjonsselskapet Veireno har fått en storm av klager mot seg etter de tok over ansvaret for renovasjon i Oslo.

Da Dagbladet besøkte Veireno-sjef Jonny Enger før helga, måtte han medgi at det har vært tøft:

- Det som har slått meg skikkelig i trynet, er trøkket fra sosiale medier. Personhetsen av meg oppe i situasjonen har jeg opplevd som røff, sier han.

Det har kokt i sosiale medier i helgen, etter at Renovasjonsetaten i Oslo kommune fredag ettermiddag beklaget søppelsituasjonen i et Facebook-innlegg.

Enger forteller at det også har gått hardt ut over Veirenos ansatte.

- For eksempel hadde vi en driftsleder hos oss som fikk telefon fra en mor som hadde kastet en jakke ned i en sjakt som vi hadde tømt. Driftsleder fikk da beskjed om å finne den, hvis ikke skulle de komme og ta familien hans. Det er bare ett eksempel på hvor tøft dette oppleves.

Antallet registrerte klager på Veireno i Oslo er nå over 30 000, og daglig kommer det inn mellom 200 og 250 nye klager, ifølge Enger. Dagbladet har nå gjort Oslo-borgernes søppelklager tilgjengelige i en søkbar, interaktiv grafikk.

Misfornøyd med Oslo-mediene

- Hva var det egentlig som gikk galt da dere tok over i Oslo?

- Konsekvensene i Oslo er større enn det er for andre oppstarter i Norge, fordi det er en større oppstart enn andre steder i landet, og for eksempel den vi hadde i Vestfold.

- Det er bare å google oppstart av renovasjonstjenester og arbeidstilsynssaker, så ser man det har vært utfordringer i flere andre kommuner. Det er det samme der, men bare i en annen skala, sier Enger. Han legger til:

- Husk på at dette er en av Norges kanskje største logistiske oppstarter vi har tatt over.

Veireno har også ansvaret for avfallstømming i Vestfold, og Veireno-sjefen påpeker at det også var problemer knyttet til innkjøringen her.

- Vi er faktisk mer fornøyd med innkjøringen i Oslo enn i Vestfold. Det er bare det at i Vestfold har man bare Tønsberg Blad, men i Oslo er det NRK Østlandsendingen, Dagbladet, VG og mange andre store medier, og tjenesten leveres til 12 prosent av landets befolkning.

Tror på snarlig bedring

Ifølge Veireno-sjefen greide selskapet å ta igjen mye av etterslepet før jul, men så kom både juleferie og uventet sykdom.

- Hentingen av papir hadde en bra trend frem til jul, men har økt nå i jula. Så har vi hatt stort fravær, delvis på grunn av fri og mye sykdom. Bare i uke 52 forsvant det 76 dagsverk.

- Etterslepet som oppsto i jula tar vi igjen nå i løpet av helga. Da kommer vi til å lande der vi var før jul, hvor sykdom og fravær gjorde at vi kom bakpå. Vi har harde krav på oss fra kommunen for å rette opp i papirsituasjonen. Vi har lovet Oslo kommune at papirklagene skal reduseres med 50 prosent i løpet av neste uke.

FIN-TUNING: Alt som gjenstår er fin-tuning, så er søppelkrisa over, mener Jonny Enger, toppsjef og eier av Veireno Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
FIN-TUNING: Alt som gjenstår er fin-tuning, så er søppelkrisa over, mener Jonny Enger, toppsjef og eier av Veireno Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Vis mer

Situasjonen rundt restavfallet er imidlertid langt bedre, ifølge Enger.

- På en rute med 800 tømminger mottar vi nå bare et par-tre klager. Nå er det bare snakk om fin-tuning for å komme dit vi skal være, og det er null klager, sier Enger.

Han mener at situasjonen er bedre enn mediene skal ha det til.

- Vi tømmer 26 000 steder hver dag, 130 000 tømminger totalt i uka. Jeg forstår at situasjonen kan virke som en krise for enkeltabonnenter, men det er viktig å huske på at de aller fleste faktisk får hentet både restavfall og papir.

Mener folk må slippe taket

Veireno-direktøren mener situasjonen rundt søppelet i Oslo nå er hauset opp.

- I det øyeblikket media slipper taket, kommer dette til å roe seg. Mediene kommer også til å slippe taket etter hvert, tror Enger.

- Det er også viktig å huske på at folk klager ikke bare på manglende tømming, men også på alt fra at vi har kjørt borti en blomsterpotte til at et portrom ikke er låst og ikke trillet tilbake dunker. Det er masse sånt, og alt kommer med i den totale klagestatistikken, sier Enger.

- Det er klart at når man blir oppfordret til å dele bilder av søpplekasser i mediene og på sosiale medier, ser det ikke bra ut. Man vil alltid kunne finne en overfylt søppelkasse. Selv om jeg jo også kan forstå at folk blir fortvilet når de ikke får tjenesten de betaler for.

- Situasjonen går inn på deg?

- Den gjør egentlig det, det er ikke til å komme fra. Jeg skulle jo ønske at beboere i Oslo var fornøyd. Jeg gjør alt jeg kan for at vi skal komme i mål med det vi skal.

- Og det gjør vi, det er jeg skråsikker på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer